EVANGELIUM, de verkligt goda nyheterna. Del I.

 

 

 

 

 

heaven-child-god-1

 

 

De goda nyheterna är att Gud sände sin Son till vår plågade värld för att rädda oss. De dåliga nyheterna  har cirkulerat så länge människor gått på denna jord och de har handlat om hat, ondska , våld,  lögn, förtryck, orättvisor, mord, övergrepp, krig, lidande, sjukdom och vi hör om samma saker i media idag, varje dag.

För att vi verkligen ska förstå det unika och mirakulösa med att den ende sanne levande Guden lät sin Son bli människa, måste vi se den mörka bakgrund som vår värld och vi själva befinner oss i. 

 

Det Gud skapat gott från början gick fruktansvärt fel när människorna vände Gud ryggen , men han lämnade oss inte i denna hopplösa situation utan planerade sin stora räddningsaktion t o m före tidens början. Gud älskar oss så mycket att han inte vill att vi ska gå under.

Därför sade Jesus när han inledde sin treåriga tjänst : ”Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet!” (Mark 1). Han visade i ord och gärning hur Guds räddningsplan skulle fullbordas. 

 

Evangelium är de goda nyheterna, inte bara i ord, utan i den livsförvandlande kraft, dynamis ( på grekiska δύναμις)  som förändrar själva våra livsbetingelser. Det är en Guds egen verksamma makt som räddar oss från andlig död och tomhet till liv och nyskapelse, från synd och förnedring till förlåtelse och upprättelse, från evig död till evigt liv hos Gud. Det är så underbart att vi säkert ännu inte fattat storheten i detta budskap. 

 

Paulus skrev i Romarbrevet :”Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror, juden först  men också greken. 17 I evangeliet uppenbaras rättfärdighet från Gud, av tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige ska leva av tro. ”

 

Evangelium, de goda nyheterna om Guds verk är inte bara ord utan en mäktig verksam kraft eller energi som Paulus uttrycker det i ett annat av sina brev: Därför tackar vi alltid Gud för att ni tog emot Guds ord som vi predikade och tog det till er, inte som människors ord utan så som det verkligen är: Guds ord som är verksamt  i er som tror. (1 Tess 2).

 

Verbet på grekiska är ἐνεργέω, energeo, som vi känner igen från vårt ord energi. Det är en kraft som åstadkommer och genomför något, i det här fallet Guds rådslut, hans vilja. Guds ord som är verksamt i oss som tror idag är lika mäktigt som när Gud skapade allt genom sitt Ord.  Det han gjorde för oss i sin älskade Son, är att nyskapa oss och göra oss delaktiga i sitt liv.

 

Även om vi inte alls förstår hur det går till när Gud skapar genom sitt ord och verkar genom sin Ande, och hur vi påverkas av det, så är det sant och vi kan lita på det. Verkligheten vilar på detta faktum, denna osynliga sanning.  Genom detta frälsande evangelium får vi det rätt ställt med Gud och finner frid för vår själ. Det finns ingenting som kan fylla våra djupaste andliga behov, bara vår Skapares och Frälsares välsignade närvaro.

 

Goda nyheter för med sig glädje och denna unika goda nyhet om att Gud älskar oss, har gjort allt för att vi ska få leva med honom nu och i evighet, gör oss inte bara glada, utan saliga. Vi får komma hem till Gud, finner ro och mening med livet och kraft att leva. Den frid vi får av Gud som hans förlåtna och älskade barn är en frid som är större än alla våra svårigheter, som bär genom allt, som är grunden för vårt liv. Vi får leva i Guds Shalom, i harmoni med honom, oss själva och varandra. Det skapades vi för, men synden rev sönder och förstörde så mycket av den ursprungliga planen, vilket dock inte fick sista ordet. Gud har det sista ordet i det stora dramat om människans själ, och han har vunnit över allt som vill förstöra, t o m döden själv. 

 

Paulus igen: Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag predikade för er, som ni tog emot och som ni står fasta i. 2 Genom evangeliet blir ni frälsta, om ni håller fast vid ordet som jag förkunnade. Annars var det ingen mening med att ni kom till tro.
3 Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, 4 att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna 5 och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv6 Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på samma gång. De flesta av dem lever än, även om några har insomnat. 7 Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna. 8 Allra sist visade han sig också för mig, som för ett ofullgånget foster. (1 Kor 15).
 
 

 

+++

 

 

Det finns så många  röster i vår tid som erbjuder snabba vägar till framgång, välgång och hälsa. Utbudet är stort och man kan välja och vraka. Det framställs som goda nyheter att kunna styra sitt liv och sitt öde genom särskilda affirmationer, övningar, meditationer , men är det verkligen det?  Det är ju Evangeliet som är den verkligt goda nyheten, eftersom det är sant, ger en korrekt analys om det tillstånd vi befinner oss i. Det finns inga goda nyheter som inte samtidigt är sanna. Det är bara mot en rätt beskrivning av verkligheten, av vilka vi är, som evangeliets ljus kan lysa klart. 

 

Evangeliet är ingen vacker teori, inte enbart ord i en självhjälpsmanual som påstås leda till välgång och framgång, ingen metod att uppnå kontroll över sitt öde. Det är Guds egen närvaro i och genom sitt ord, som verkar det som är hans vilja för att vi ska komma rätt med vår andliga längtan och våra stora behov. 

 

Vi är evigt förlorade utan Jesus, vi kan inte själva få det rätt ställt med Gud genom våra egna ansträngningar. Han ger oss helt oförtjänt den största gåvan, att Jesus tog vår tunga syndabörda på sig själv på korset, och lät oss slippa straffet för våra onda gärningar. Hans proklamation och programförklaring för vår räddning, som han inledde sin tjänst med i synagogan i Nasaret, gäller än idag.

 

”Herrens Ande är över mig,

ty han har smort mig

till att predika glädjens budskap

för de fattiga.

Han har sänt mig för att ropa ut

frihet för de fångna

och syn för de blinda,

för att ge de betryckta frihet

19 och predika ett nådens år från Herren.” (Luk 4) 

 

Jesu ord är evigt aktuella. Tiden är inne för var och en, eftersom Guds rike är nära. Omvänd dig och tro evangelium! Idag är frälsningens dag, idag är nådens tid.

 

 

nåd

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: