Guds namn.

ladda ned

Den Eviges namn, ”JAG ÄR”, säger mycket om den levande Guden själv, och även om vår verklighets beskaffenhet. Det skapade kosmos är ofattbart stort och tomt, men Skaparen själv är en person, ett JAG som skapat oss till sig, till att vara ett DU inför hans ansikte.

Skaparen har gjort det möjligt för oss människor att lyssna, samtala och agera i relation till honom själv. På den gröna och blå planet han skapade för sin mänsklighet och som är helt unik i universum, blev jorden också en plats där han verkat.

I tidens fullbordan vandrade hans egen Son i det land och den stad han utvalt och gjort till sin egendom, och vi väntar honom tillbaka i all sin härlighet.

Gud är ett klart definierat JAG, och en personlighet med LIV i sig själv. Han är inte beroende av något annat för sitt liv, sitt väsen. Det är ytterst ett mysterium. Vi förstår naturligtvis inte vidden av Guds vara och väsen. Men som hans avbilder och i Kristus frälsta och återskapade till denna avbild efter den stora naturkatastrof som gudsupproret innebar, kan vi dock förstå lite mer om vem han är.

Hans Son, som är Gud och ett med honom, har förklarat vem han är och gjort det begripligt för oss. Trots syndafallet och vår totala bortvändhet från Gud är vi hans skapelse och avbilder. Det yttrar sig i en längtan efter det förlorade paradiset, som ett sökande efter livets mening.

Men självbedrägeri och obotfärdighet kan också föra oss allt längre bort från honom. Det är alltid tveeggat, ett både-och. Det är hur som helst ett Guds verk när han drar oss till sig och överbevisar oss om vår synd och att vi behöver vända om till honom, bli födda på nytt av hans Ande och ord.

+++

Gud är personlig i relation till de människor han kallar och kommunicerar med. Han är Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. De hade en historia med Gud, ett liv med Gud. Var och en av oss som tar vara på den tid i våra liv då han söker oss på ett särskilt sätt, har också ett liv, en historia med Gud, som inte liknar någon annans.

+++

”Jag ÄR” har sänt mig, ʾehyê , אֶֽהְיֶ֖ה. Så sade Moses när han efter mötet med levande Gud blev befalld att återvända till sitt folk med budskapet om den kommande befrielsen från slaveriet.
Gud visar vem han är genom att tala och agera. Moses ville veta Guds eget namn, och får till svar ”Jag ÄR den Jag ÄR”,


Gud visar vem han är genom att tala och agera. Moses ville veta Guds eget namn, och får till svar ”Jag ÄR den Jag ÄR”,
ʾehyê ʾǎšer ʾehyê. Det kan också betyda ”Jag blir den som jag blir” eller ”Jag är den jag kommer att vara”.

Guds namn verkar ha med ett verb att göra, verbet vara och bli, något som är oerhört viktigt i biblisk betydelse. I hebreiskan är verbet centralt och det märks också i beskrivningen av Gud själv.

Det finns inga teoretiska och filosofiska utläggningar om Guds väsen, utan vi lär känna honom genom det han säger och gör. Gud agerar för att rädda sin mänsklighet från syndens och dödens förödande härjningar.

Dessa verser har fascinerat människor sedan de skrevs ned. Gudsnamnet , de fyra konsonanterna JHWH, יהוה, var så heligt för judarna att de inte fick uttala det. Hebreiskan var från början en konsonantskrift och när texterna vokaliserades införde man vokalerna från Adonai, Herre.
Man sade det istället för JHWH.


Man sade det istället för JHWH.
Ingen vet hur namnet uttalades, kanske Jahve, men inte Jehovah i alla fall.

Gud både uppenbarar sig och förblir fördold i detta. Han uppenbarar att Israels Gud och frälsare är den ende Sanne Guden och Skaparen, men vem han verkligen är kan ingen människa utrannsaka eller förstå.

Enligt dåtidens världsbild betydde att få veta någons namn också att få både kunskap och makt över den namngivne. Gud har många namn i Bibeln som beskriver vad han gör och visar hans väsen i relation till oss. Men vem Gud är i sig själv vet vi inte.

Men det oerhörda är att Jesus Kristus uppenbarat Guds namn för oss, Guds eget väsen, på ett så fullkomligt sätt att den som ser Sonen, har sett Fadern.
Den som idag tror på Jesus och följer honom, har fått kunskap om och lärt känna Skaparen och Fadern. Jesus har förklarat vem Gud Fadern är och visat hans väsen i sitt liv, sina ord och i sin offerdöd för oss.


Den som idag tror på Jesus och följer honom, har fått kunskap om och lärt känna Skaparen och Fadern. Jesus har förklarat vem Gud Fadern är och visat hans väsen i sitt liv, sina ord och i sin offerdöd för oss.

Den Evige Guden, som lever utanför tid och rum, är som Skapare också Herre över tiden och verkar i den . Han genomför stegvis det han beslutat från begynnelsen, i vår historia ända fram till tidens slut.

Hans Son var som människa underställd tidens och rummets begränsningar under sitt liv, men återvände efter uppståndelsen och himmelsfärden till sin ursprungliga hemvist hos Fadern.

Jesu gudomliga namn är också Jag Är, vilket blir tydligt särskilt i Johannes evangelium. Där finner vi också konkreta bestämningar till vad Jesus Är. Jag återkommer till detta.

Vårt saliga hopp är nu att välkomna Jesus tillbaka till jorden, när mänsklighetens tidsåldrar är över och Guds rike blir synligt i hela skapelsen, den skapelse Jesus återlöst och befriat med sitt dyra blod på korset.

+++

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: