Den stora konspirationen.

 

 

 

 

 

 

 

Vi lever i en komplicerad och svåröverskådlig värld. Hur ska vi tolka och förstå det som sker i det stora och i det lilla? Här kan Bibeln också hjälpa oss; vi får en liten inblick bakom kulisserna, vad som verkligen pågår under ytan. Det handlar om en kamp av kosmiska dimensioner, som pågått sedan tidens begynnelse. Det är en verklighet som vi får veta lite mer om i Guds ord. Gudsfientliga makter och krafter i den andliga världen har verkat, och fortsätter att göra det, tillsammans med samarbetsvilliga maktmänniskor som har inflytande.

 

Man vill försöka förhindra Guds vilja från att ske och hans frälsningsplan från att fullbordas. Man konspirerar mot Gud själv och hans Smorde,  från många olika aktörer, religiösa, filosofiska, samhälleliga, överstatliga organisationer.

 

Det finns alltså en verklig konspiration, som inte är en mer eller mindre fantasifull teori.  Psaltaren 2 beskriver den så här:

 

1 Varför rasar hednafolken, varför tänker folken fåfängliga tankar?

2 Jordens kungar reser sig och furstarna rådslår med varandra

mot Herren och hans Smorde

3”Låt oss slita sönder deras band

och kasta av oss repen.”

 

Läs gärna resten av psalmen längs ner och se Herrens suveräna reaktion på detta…Inget sataniskt och/eller mänskligt uppror kan dock störta Gud och hans Smorde, Kristus, vår Herre och frälsare, från  tronen! Hans tron står fast, det är det enda vi med med absolut visshet. Gud, den Allsmäktige, vet från skapelsens begynnelse allt som kommer att hända och hur det kommer att sluta. Han har tack och lov inte lämnat världen åt de destruktiva krafter som härjar och förstör, utan gripit in för att rädda de människor som tror och förtröstar på honom.

 

 

Konspirationsteorier av olika slag finns det (alltför) gott om , som till synes är mycket populära, men  många utan en solid faktabas. Gemensamt med gudsupproret som skildras i Bibeln är att lögnen används som främsta vapen, man förvränger sanningen och därmed förståelsen av verkligheten själv. På lögn följer alltid manipulation, förförelse, vilja till dominans och kontroll. Grunden till detta är just själva gudsupproret, man vill inte vara den slags människa som Gud skapat oss att vara: underställd hans auktoritet, i tro och kärlek. Det handlar om att inte ha några gudar vid sidan av Honom. Hans ord gäller, det är absolut sant.

 

Det krävs ett aktivt arbete och en stor vaksamhet för att kunna skilja mellan lögn, förskjutning och förvrägning av sanningen och Själva sanningen. Vi behöver hjälp av Sanningens Ande, den helige Ande, och det får vi be om varje dag..

 

 

Vi befinner oss på alla fronter i en kamp, t o m  ett krig, om sanningen. Vad är absolut sant? Vad kan vi däför lita på? Själva frågan om absolut sanning avfärdas av många som omöjlig. Det finns ju i vår postmoderna värld inte plats för några absoluter, allt anses ju vara relativt, sociala konstruktioner och därmed föränderligt, och upp till individens tolkning. När Guds egentligen självklara plats i tillvarons mittpunkt förflyttas eller elimineras, skapas denna totala snedbalans till den enskilda människan.

 

 

Men vi är inte utlämnade till de ofta destruktiva krafter som styr i världen. Bakom alla dessa svåra och förvirrande skeenden styr Herren utvecklingen med sin hand. Vi får lita på att Gud ska avsluta historien i enlighet med sin vilja och att allt ytterst är under hans kontroll. Hans försyn verkar varje dag för att bevara livet, det goda livet som är förankrat i hans sanning och nåd. Gud är god, hans nåd är ny varje dag.

 

 

Jes 46:  Kom ihåg det som har hänt

i det förgångna,

ty jag är Gud,

och det finns ingen annan Gud,

ingen som jag.

10 Jag förkunnar från början

vad som skall komma

och långt i förväg

det som inte har skett.

Jag säger: Mitt beslut

skall gå i fullbordan,

allt vad jag vill kommer jag att göra.”

 

 

 

Det är omöjligt för oss att få ihop alla fragmenterade händelser till ett mönster, en helhet. Vi känner bara till de stora dragen: vi är inne i svåra och omskakande tider med mycket nöd p g a krig, naturkatstrofer, andligt bedrägeri, människor som drivs på flykt från sina hem, hunger, sjkdomar och pandemier, ökad förföljelse av kristna, diktaturer som plågar sin befolkning. Det har i och för sig alltid varit så, mer eller mindre, men det finns anledning att tro att vi åtminstone börjat nedräkningen inför den sista tidens ohyggliga nöd som ska gå över jorden.

 

När vi ska försöka avläsa tidens skeenden får vi göra det genom Skriftens prisma, där allt får sina rätta proportioner. Det onda har sin begränsade tid och Herren är med sitt folk i nöden och döden och ska till sist låta sitt eviga Rike bli synligt på jorden, när Jesus kommer tillbaka och ondska och lidande får ett definitivt slut. Vi ser fram emot detta! Det är egentligen vårt livs djupaste mening och mål.

 

 

Vi får tröst och styrka dag efter dag, när vi förtröstar och söker honom.

 

 

Jes 12: Se, Gud är min frälsning,

jag är trygg och fruktar inte,

ty HerrenHerren är min starkhet och min lovsång.

Han har blivit min frälsning.”

3 Med fröjd skall ni ösa vatten

ur frälsningens källor.

 

 

 

+++

 

 

De resterande verserna i Psalm 2:

 

 • 4 Han som bor i himlen ler,
 • Herren gör narr av dem.
 • 5 Han talar till dem i vrede,
 • i glödande harm
 • förskräcker han dem:
 • 6”Det är jag som har insatt
 • min konung
 • på Sion, mitt heliga berg.”
 • 7 Jag vill kungöra Herrens beslut.
 • Han sade till mig:
 • ”Du är min Son,
 • jag har i dag fött dig.
 • 8 Begär av mig,
 • så skall jag ge dig hednafolken till arvedel
 • och hela jorden till egendom.
 • 9 Du skall krossa dem med järnspira,
 • slå sönder dem som lerkrukor.”
 • 10 Handla nu vist, ni kungar,
 • låt varna er, ni domare på jorden!
 • 11 Tjäna Herren med fruktan
 • och gläd er med bävan!
 • 12 Ge Sonen hyllningskyss,
 • så att han ej blir vred
 • och ni går under på er väg,
 • ty snart kan hans vrede upptändas.
 • Saliga är alla som flyr till honom.”

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

2 reaktioner till “Den stora konspirationen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: