Har allt en mening?

 

 

 

 

Har allt en mening? Vi människor söker ju ständigt finna någon mening i det som sker, särskilt när det gäller negativa och tragiska erfarenheter och gärna också någon/något som bär skulden för det onda som sker. Men när allt går sin gilla gång eller när något positivt sker ser man det ofta som självklart. I teologiskt perspektiv  måste frågan om meningen ses i samband med vad som är Guds goda vilja,  men allt som sker i världen är inte Guds vilja. Det finns andra krafter verkar som kan påverka, människor som inte alltid vill och gör gott, och andliga makter som verkar för att förstöra och bedra.

 

Ändå vet vi att Gud är den högsta auktoriteten och har all verklig makt, den yttersta makten, men  det ser ofta ut som om han tillåter mycket som för oss är svårt och hemskt och till synes inte griper in snabbt nog.  Det är ett välkänt faktum som inte heller Bibeln förbigår, att troende människor i alla tider kämpat med dessa frågor om hur länge de ska behöva vänta på svar från Gud , varför saker sker. Vi vet helt enkelt inte och förstår inte allt som sker, men det viktigaste är att bevara tron, och inte dra sig ifrån  Herren vad som än händer.

 

Det gudomliga perspektivet på våra problem hjälper oss också att få rätta proportioner. Vi lever en mycket kort tid på jorden med allt vad ett liv rymmer av kärlek och glädje, upplevelser, arbete, förluster, sorger och lidande ,men vi har hoppet om evigheten tillsammans med Gud och varandra i en fullkomlig glädje och frid. Dessutom är det bara korset som gör vårt lidande uthärdligt. Vi är inte ensamma i detta, Jesus vet vad det är att lida och han är med oss.

 

Därför kan allt få en mening tillsammans med honom och varandra här i tiden genom att vi lever i tron och vissheten om att ingenting kan skilja oss från hans kärlek, hans välvilja och godhet mot oss i Kristus, hur våra yttre omständigheter än ser ut, hur svårt det än kan vara. Gud är trofast och lämnar oss aldrig i nöden utan är med oss genom allt.

 

+++

 

 

 

 

För att alls kunna förstå meningen med något måste man ju känna till alla orsakssamband som ligger bakom det som sker, men det är så ofattbart komplicerat  att det inte är möjligt. Som alltid måste man dela upp en frågan i olika aspekter som belyses var för sig, för att ens börja förstå de komplicerade sammanhangen. Det finns helt enkelt inte ett kort och enkelt svar på alla svåra frågor om livet och meningen, annat än det grundläggande, att Gud älskar oss.

 

Vi påverkas ju hela tiden av våra egna val och andras, tillfälligheter,  omständigheter utanför vår kontroll, olika skeenden  som inte går att veta på förhand. En del tror att någon gudom, ödet, eller annat, redan har bestämt vad som ska ske. Människan ”får” det som redan är utmätt eller bestämt just för henne av medgång och motgång.  Så kan man tänka om man har en slags abstrakt bild av något/någon som bestämmer och fördelar lotterna till människorna.  Men det är ju egentligen en förfärlig tanke som varken ger förklaringar eller tröst . Den skiljer sig totalt från kristen tro, i vilken vi fått uppenbarats för oss vem den osynlige Guden är,  vår himmelske Fader, som gav oss sin Son och sin Ande för att hjälpa oss.

 

En annan fråga man kan ställa är om  allting är förutbestämt för oss som kristna , hur vårt liv gestaltar sig? På det stora övergripande planet när det gäller Guds vilja och räddningsplan är ju allt förutbestämt och utfört i  historien. Gud bestämde redan innan tidens började att han skulle rädda oss tillbaka till sig.  Det är hans verk och  för oss som tror på Jesus här i tiden, kan vi därför vara förvissade om att vi också kommer att få vara med honom i evigheten.

 

Med Paulus ord:   Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen! 4 Han har utvalt oss i honom före världens skapelse till att vara heliga och fläckfria inför honom. 5 I kärlek har han förutbestämt oss till barnaskap hos honom genom Jesus Kristus, efter sin goda viljas beslut,✱ 6 till ära och pris för den nåd som han har skänkt oss i den Älskade. 7 I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder, tack vare den rika nåd 8 som han lät flöda över oss med all vishet och insikt. 9 Han har låtit oss få veta sin viljas hemlighet enligt det beslut han har fattat i Kristus,✱ 10 den plan som skulle genomföras när tiden var inne: att sammanfatta allt i himlen och på jorden i Kristus.
11 I honom har vi också fått vårt arv, förutbestämda till det av honom som utför allt efter sin viljas beslut, 12 för att vi som först har satt vårt hopp till Kristus ska bli till hans ära och pris. 13 I honom har också ni, när ni hörde sanningens ord, evangeliet om er frälsning, i honom har också ni, när ni kom till tro, fått den utlovade helige Ande som ett sigill. 14 Anden är ett förskott som garanterar vårt arv, att hans eget folk ska befrias, till hans ära och pris. (Efes 1)

 

 

Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut. 29 Dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, så att Sonen blir den förstfödde bland många bröder. 30 Och dem som han har förutbestämt har han också kallat, och dem som han har kallat har han också förklarat rättfärdiga, och dem som han har förklarat rättfärdiga har han också förhärligat. (Rom 8).

 

Men hur våra enskilda liv blir rent konkret är något annat och mer komplicerat, och jag återkommer till det i nästa inlägg. Har Gud har en detaljerad plan för oss som vi måste finna?

Gud har naturligtvis också en  vilja för hur vi alla ska leva i enlighet med hans ord, och där har vi vårt ansvar att bedja och fördjupa vår bibelläsning.

 

 

 

 

 

 

Har allt som sker per automatik mening? Vad är det för mening att barn dör,  att människor lider, att olyckor och katastrofer sker? Det är ju en fruktansvärd tanke  att det skulle ha någon mening, för det innebär att det måste finnas någon/något som ligger bakom, som har en avsikt med vad som sker. Men vem skulle i så fall ligga bakom allt som orsakar lidande? Ibland skyller man på Gud, slumpen, oturen. eller något annat för att lidande och onska finns. Men vem eller vad ligger bakom detta?

Det kan ju rent logiskt inte vara Gud som skapat oss och som älskar oss så mycket att han lät sin Son bli människa , dela våra villkor och till sist dö och uppstå för att befria oss från det onda.

Man kan få den uppfattningen när man hör människor ge Gud skulden för tragedierna, olyckorna, katastroferna i världen, att han inte ”sköter sitt jobb”.

Men man behöver inte tänka särskilt länge för att inse att dessa frågor vilar på många ogenomtänkta förutsättningar, missförstånd.

 

Gud är visserligen den första orsaken till universums skapelse, till livets uppkomst, människans existens och att han uppehåller sin skapelse, men han är naturligtvis inte orsak till allt som skett och sker i världen, särskilt inte till allt det onda.  Gud tog ändå själv itu med orsakerna till allt som gått fel med oss och världen, och gick så långt i sitt medlidande att han tog det onda på sig själv för att kunna ge oss sitt goda.

Det moraliska onda som sker i form av att människor gör varandra illa beror på det vi alla värdesätter så högt, vår fria vilja, vare sig det sker överlagt eller i svaghet och oplanerat. Det ”kan” inte ens Gud stoppa, om han inte måste omkullkasta hela planritningen för sin skapelse, att vi ska vara moraliskt ansvariga och inte några fjärrstyrda robotar.

Det onda som drabbar genom naturens påverkan kan ju ha naturliga förklaringar, eller vara orsakat av mänsklig på verkan. Jorden är en osäker och många gånger farlig plats.

 

+

 

Vi förstår också att det i vår värld måste finnas dessa motsatser som är själva förutsättningen för att vi ska växa och mogna som ansvariga personer, och att det också innebär att oskyldiga lider, att hemska saker sker.  Men ytterst har Gud den för oss obegripliga förmågan och makten att skapa något gott av det onda, att till och med använda det onda för att frambringa sitt eviga goda. Det är korset det slutgiltiga beviset för: Guds kärlek, liv och sanning besegrar ondskan, lidandet och döden precis just där.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive