Den bedjande människan. Den viktiga bönen i kristid. I

 

 

 

4 Lova med mig Herren, låt oss tillsammans upphöja hans namn!

5 Jag sökte Herren och han svarade mig, ur all min förskräckelse räddade han mig. ..

7 Här är en betryckt som ropade och Herren hörde honom, han räddade honom ur all hans nöd.

 

 

Det är inte bara Bibelns egen bön-och sångbok, Psaltaren, som rymmer böner och vittnesbörd om bönesvar. Hela Bibeln är full av  kommunikation med Gud, han talar och uppenbarar vem han är och vad han vill med de människor han har skapat för gemenskap med sig själv, och de svarar med tillbedjan, tacksägelse, bön, tro och efterföljelse av hans bud. Historien som skildras i Skriften, frälsningshistorien,  Guds aktiva handling i världen, börjar med att han talar och sedan gör det han säger i perfekt överensstämmelse.

 

Att vara människa är att vara i beroendeställning från början till slut, dels av andra människor naturligtvis, dels ytterst av Gud Skaparen själv som ger förutsättningar för liv, nåd och godhet, välsignelse , vägledning och ordning. Även om alla människor inte är andligt medvetna om detta, lever vi alla s a s på Guds uppehållande försyn över sin skapelse. Varje människa, som skapad till hans avbild, har förutsätningarna för denna medvetna relation baserad på tro och förtröstan, tro på det han talat om sig själv och gjort i historien, vilket skapar tillit till hans trofasthet och förmåga.

 

Jag har skrivit ett långt inlägg mer i detalj om vår mänskliga natur, som jag hänvisar till här:  https://alefochomega.com/2022/05/25/vad-ar-en-manniska-inledning-vad-vet-vi-om-vart-medvetande/

 

+

 

Gud vill att vi ska erkänna vårt beroende av honom, våra djupaste behov av tillbe, bli älskade, få kunskap om sanningen och det som är gott och rätt, erfara mål och mening. Han vill att vi aktivt söker honom, och innan vi förstår att göra det, är det han som dragit oss till sig på så många olika sätt. Varje kristen kan berätta om hur Herren hjälpt dem att komma till tro och få en levande relation till honom.

 

Den som börjar gå på bönens välsignade väg och personligen får erfara så mycket gott från Gud, blir också en förebedjare för andra. Det är en stor uppgift varje ”liten” kristen har, i sin kammare, på bönemöte, i församlingen, att bedja för vårt folk och vårt land, och andra folk och länder naturligtvis.

 

 

 

Ingen är nog ovetande om de enorma problem som fått växa sig så stora i samhället med splittring och segregation, maffialiknande klanstrukturer, parallellsamhällen, ekonomisk kris, ett krackelerande välfärdsbygge, ohälsa, fruktan, misstro och oro bland många i befolkningen p g a kriminaliteten. På samma sätt som det i enskilda liv finns vissa förklaringar till hur man har det, finns det orsak och verkan. sådd och skörd,  i ett samhälle. Vi ser idag resultatet av så många felaktiga beslut under decennier, och det kommer att ta lång tid att återställa, eller i alla fall minimera de omfattande skadeverkningarna dessa missförhållanden åstadkommit.

 

Men vi får inte förlora hoppet om en förändring till det bättre på lång sikt. Vi kan alla bidra genom att ropa till Gud och be intensivt för alla som står i frontlinjen i denna kristid inom regering och riksdag, polis -och rättsvårdande myndigheter, sjukvården, socialtjänst, civilsamhällets alla aktörer som bidrar på olika sätt. Vi ber också för alla oskyldigt drabbade av våldet, brottsfoffren. Vi ber att familjer bättre ska ta sitt ansvar för sina barns fostran, att respekten för auktoriteter i skola och samhället i stort återupprättas, att fler förebilder och goda ledare för ungdomen träder fram.

Vi ber att skyldiga till så mycket  lidande ska ska ställas inför rätta och dömas, och förhoppningsvis få insikt om sin synd och omvända sig från sin ondska. Vi ber att Guds sanning, rättfärdighet och kärlek ska visa sig starkare än allt hat, lögn och våld, att de ska få möta Jesus till livsförvandlande frälsning.

Vi fortsätter be om väckelse, genomgripande väckelse i landet, och att församlingarna får kraft och vishet att agera för detta.

Vi ber om Guds förbarmande över vårt sargade land, om förlåtelse, nåd och hjälp i denna nödens tid. Tack Gud att du hör bön, tack att du välsignat och beskyddat vårt folk tidigare. Du är densamme, du är trofast, men vi som folk har ofta vänt oss ifrån dig.

Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma dig och rädda oss från det onda.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive