Månadens reflektioner-mars. Tröst, hopp och uthållighet.

Det finns tre beskrivningar av Gud som är värda att tänka på. Vissa perioder i livet är ju särskilt svåra, både på ett personligt och kollektivt plan. Vad vi behöver då är tröst, hopp och uthållighet. Vi ska försöka hjälpa varandra med att hålla modet uppe,  men samtidigt är det gott att veta att det är Gud själv som kallas all trösts Gud, hoppets Gud, uthållighetens Gud i Bibeln.
Därför finns det många verser i Bibeln som handlar om tröst, hopp och uthållighet . Jag kan inte ta upp alla verser här, men återkommer i andra inlägg.
Gud vet att vi lider på olika sätt så länge vi är i den här världen och att vi behöver hans tröst. Paulus skrev : Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens Fader och all trösts Gud! 4 Han tröstar oss i all vår nöd så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud. (2 Kor 1).
Vår himmelske Fader är ”all trösts Gud”. Vad betyder det? Att det finns tröst i alla situationer och den fyller våra behov.  Guds tröst är verklig och verksam. Jesus vet vad det vill säga att lida, (även om vi aldrig förstår djupet i hans smärta när han dog för våra synder),  vara orättvist behandlad och förkastad, gå igenom dödstraumat. Därför kan han trösta oss som ingen annan. Han är med oss alla dagar till tidens slut.
Må nu hoppets Gud fylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. (Rom 15:13).
På samma sätt är det med ”hoppets Gud”, han har och ger oss det hopp vi behöver, baserat på hans löften och Andens verkan i oss. Vi kan försöka tänka positivt, se framåt osv, men det hjälper inte hela vägen. Hoppet från Gud är liksom trösten, fullödigt, överflödande, uppfyllande.
I samma kapitel skrev Paulus också följande:
Allt som har skrivits tidigare är skrivet till vår undervisning, för att vi ska bevara vårt hopp genom den uthållighet och tröst som Skrifterna ger. 5 Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga med varandra efter Kristi Jesu vilja, 6 så att ni alla med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Far. (15:4)
Guds ord är levande och verksamt. När vi lever i hans ord bevarar vi hoppet, för de ger oss den uthållighet och tröst vi behöver. Gud vet vad vi går igenom och har försett oss med hjälp.

 

 

+++

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.