Den välsignade leken. Homo ludens. Del I.

20151009_144639.jpg
Olafur Eliasson, dansk installationskonstnär. Eget foto från en utställning på Moderna Museet i Stockholm.
+++

Vad karakteriserar oss människor? Det kan man förstås säga mycket om, men här är bara några aspekter av vad det innebär att vara människa.

Vi tänker, talar, bygger relationer och gemenskaper i kärlek och samhörighet, söker mening och mål och finner vår djupaste tillhörigheten hos Gud. Vi skapar och gläds åt skönheten i natur och kultur, arbetar och betjänar vår medmänniska, inhämtar kunskap och färdigheter, planerar, och … vi leker.  Vi är alltså inte bara Homo sapiens, den tänkande människan, utan även Homo ludens, den lekande människan. För att kunna leva ett fullödigt liv är det viktigt att vara både-och.

 

Vi lär oss socialt samspel och övar inför vuxenlivets uppgifter genom att leka som barn.  Barnets lek är livsviktigt och helt avgörande för en sund utveckling. Det inte bara lär oss allt detta utan har ett enormt egenvärde i att vara helt närvarande i stunden, gå upp så helt i en lek, känna att kropp och själ samverkar, upptäcka nya förmågor, uppleva glädje att vara med andra, klara utmaningar.

 

Trots livets påfrestningar och svårigheter behåller vi förhoppningsvis förmågan att leka, ha fantasi och se på saker med humorns välbehövligt distanserade blick genom hela livet. Det är oerhört viktigt. Ur leken och inlevelseförmågan som utvecklas genom den, föds nya sätt att se på oss själva och omgivningen. Den skapar delaktighet och utbyte, utmynnar ofta i arbete eller idéer. Den ger livsglädje och bevarar vår förmåga att förundras. Livet är för allvarligt och rikt för att vi ska sluta glädjas i stunden och ta vara på det unika tillfället av kreativ lekfullhet.

Gud gav oss dessa förmågor till kommunikation och relation, skapande och lekande. Det är inte bara människobarn som lär sig genom att leka, utan alla djur. Leken är universell och alla kan delta. Den är inbjudande och kreativ, den förenar människor över alla gränser.

Leken involverar hela vår kroppslighet och kan även gestalta bland de djupaste behoven vi har att uttrycka oss i och genom dans. Människan har alltid dansat tillsammans, sjungit, spelat och genom detta också uttryckt sin speciella identitet och gemenskap i en grupp, en stam osv. Vi är skapade för att skapa och i själva skapelseprocessen lär vi känna oss själva och varandra och får dela det som är gemensamt mänskligt.
+++

Det finns en speciell text i Ordspråksboken 8, som beskriver Visheten i begynnelsen:

…”då fostrades jag såsom ett barn hos honom, då hade jag dag efter dag min lust och min lek inför hans ansikte beständigt; jag hade min lek på hans jordkrets och min lust bland människors barn” . (1917 ). Det är en helt annan översättning i Sv Folkbibeln.

Utan att gå in på alla detaljer om Visheten så ser vi att det finns rum för lek inför Gud. Det hebreiska ordet som översätts med ”lek” i 1917 betyder också behag, jubel, glädje, שַׁעֲשֻׁעִים .    Det är ett oerhört positiv ord och återfinns på 9 ställen i Bibeln.

 

Gud fröjdar sig över sin skapelse och särskilt över oss. Vi får leva som hans älskade barn i Andens frihet och glädja oss i honom.

När Jesus återvänder till jorden, som den Herre och Kung han är, kommer jublet och lättnaden över att ondskan och lidandet är förbi att vara utan slut. Det är svårt att föreställa sig, men vi kommer att leva i den salighet som Guds fullkomliga närvaro innebär. Inför Guds ansikte är salighet, gemenskap, lovprisning utan slut, dans, kanske också den totala frihetens lekfullhet?

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: