Ande och liv. I

 

 

Vi kan definiera och beskriva liv på olika sätt utifrån fysikaliska processer, kemi och biologi , psykologi och sociologi, men en människa kan inte reduceras enbart till något av detta . I kraft av Guds  beslut är vi skapade för  Gud, till hans avbilder,  att vara hans familj på jorden,  representanter och förvaltare.

 

Guds Ande ger liv åt sina skapade verk från begynnelse.  Allt levande är beroende av hans uppehållande försyn och kraft. Gud verkade i historien genom att utvälja ett folk till sin egendom för att uppenbara att han var den ende sanne Guden, skaparen och befriaren för sitt förbundsfolk, det judiska folket, genom vilket alla folks frälsare Messias skulle komma.

 

Men det liv som Guds Ande förmedlar till sina pånyttfödda barn i det nya förbundet är något helt unikt . Det är avhängigt av Jesu försoningsdöd  på korset.  Anden förhärligar den korsfäste och uppsåndne Herren,  leder människor till omvändelse,  tro och liv i honom.

 

Vi kan lära känna vår skapare och ha gemenskap med den osynlige Guden som är Ande, tack vare att hans Son blev människa och uppenbarade Fadern, som sände sin Ande till oss.

 

Anden föder oss på nytt till ett himmelskt liv medan vi ännu vandrar i vår fysiska kropp på jorden, vilket är en försmak på vårt himmelska arv, som vi kommer att få i sin fullhet  vid Kristi återkomst och uppståndelsen. Då ska  vi i de andliga kroppar som är anpassade till det eviga livet i Guds rike, äntligen se vår älskade Jesus i all sin härlighet och makt.

 

Joh 3: Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemus, en av judarnas rådsherrar. 2 Han kom till Jesus om natten och sade: ”Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, ty ingen kan göra sådana tecken som du gör, om inte Gud är med honom.” 3 Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” 4 Nikodemus sade: ”Hur kan en människa födas när hon är gammal? Inte kan hon väl komma in i moderlivet och födas en gång till?” 5 Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. 6 Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. 7 Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. 8 Vindenblåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden.”

+

Joh 7:  På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: ”Om någon är törstig, kom till mig och drick!38 Den som tror på mig, som Skriften säger ur hans innersta ska strömmar av levande vatten flyta fram.” 39 Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Anden hade nämligen inte kommit än, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad.

 

+++

 

 

 

 

 

På en rent grundläggande nivå är det omöjligt att vara kristen utan den helige Ande, Han överbevisade oss om synd, hjälpte oss att tro, ledde oss fram till Jesus, födde oss på nytt, och geross daglig  kraft att leva som Guds barn. Om vi ständigt lever i Ordet, bön och tillbedjan, blir vi ständigt förnyade av Anden. I kyrkans historia har det, tack och lov, kommit påtagliga perioder av förnyelse och väckelse som påninner den troende om det väsentligaste: att leva med Jesus i trohet till Ordet, överlåtelse, bön och tjänst.

 

Frukten av detta skeende har alltid inneburit en påtaglig förändring av den andliga atmosfären på plats, att syndare omvänder sig, att positiva initiativ tas i diakoni och samhällstjänst, att gudsfruktan och respekten för Guds ord blir mer påtaglig . Jag återkommer till detta ämne i nästa inlägg och tar då också upp frågan om andliga bedrägerier.

 

Det är ett stort mirakel att Gud av nåd kommit oss nära genom sin Ande och uppenbarat sin ofattbart stora kärlek.

 

Här är några verser som avslutning från 1 Kor 2 där Paulus skrev dessa ord, som vi kan meditera över :

 

 När jag kom till er, bröder, var det inte med stor vältalighet eller hög visdom som jag predikade Guds hemlighet för er. 2 Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat än Jesus Kristus och honom som korsfäst3 Svag, rädd och mycket orolig kom jag till er. 4 Och mitt tal och min predikan bestod inte i ord som skulle övertyga genom mänsklig visdom utan genom en bevisning i Ande och kraft. 5 Vi ville inte att er tro skulle bygga på människors visdom utan på Guds kraft.

6 Vishet förkunnar vi emellertid bland de fullkomliga, en vishet som inte tillhör den här världen eller den här världens härskare, som går mot sin undergång. 7 Nej, vi förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss. 8 Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt – om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre. 9 Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom. 10 Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande.

Anden utforskar allt, också djupen i Gud. 11 Vem vet vad som finns i människan utom människans egen ande? Så vet heller ingen vad som är i Gud utom Guds Ande. 12 Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud. 13 Detta förkunnar vi också, inte med ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord14 En oandlig människa tar inte emot det som tillhör Guds Ande. Det är dårskap för henne, och hon kan inte förstå det, eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt. 15 Den andliga människan däremot bedömer allt, men själv kan hon inte bedömas av någon. 16 Ty vem har lärt känna Herrens sinne, så att han kan undervisa honom? Men vi har Kristi sinne.

 

 

 

 

.

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: