Suckan i Romarbrevet 8. Om bön i nödens tid.

 

 

 

 

 

Romarbrevet är ett inte bara teologiskt rikt, utan också djupt igenkännande när det gäller vår mänskliga belägenhet. Det handlar om att tro och hoppas trots alla omständigheter som talar emot (kap 4), om hur vi kämpar mellan att vilja men inte kunna göra det som är rätt (kap 7), om att få vila i vår djupaste identitetsom människor (kap 5 och 8) , älskade av Gud och befriade genom hans Son, och hur vi kan ha ett verkligt hopp som ingenting kan utsläcka.

 

Att Guds kärlek inte är, eller någonsin har varit distanserad, ser vi i Jesu liv. Gud beklagade inte bara vår situation från sin höga himmel, utan kom till denna av lidande och våld hemsökta jorden. Han vet därför av egen erfarenhet hur det är att vara människa, att bli förkastad, föraktad och dödad, trots att han var fullkomligt oskyldig, den enda människa som varit det någonsin i historien.

 

Paulus skriver om detta Guds frälsningsdrama i sitt långa brev, men här vill jag bara fokusera på några verser i kap 8 för att lyfta fram Guds fortsatta deltagande i vår nöd genom sin helige Ande. Vi är inte ensamma i vår vånda,  när vi ber för andra i denna på så många sätt svåra tid.

 

Det ord som används i dessa verser har med en djup inre rörelse av vånda och längtan efter befrielse. Det står redan i 2 Mos 6 om hur Gud hörde Israels barn sucka ur djupet av sin själ och uttrycka sin stora nöd.

 

Och Gud sade till Mose: ”Jag är Herren. 3 För Abraham, Isak och Jakob visade jag mig som Gud den Allsmäktige, men under mitt namn Herren gjorde jag mig inte känd för dem. 4 Jag upprättade också mitt förbund med dem och lovade att ge dem Kanaans land, det land där de bodde som främlingar. 5 Och jag har nu hört Israels barn sucka över att egyptierna håller dem som slavar, och jag har kommit ihåg mitt förbund. Säg därför till Israels barn: Jag är Herren. Jag ska föra er ut från Egyptens tvångsarbete och rädda er från deras slaveri, och jag ska återlösa er med utsträckt arm och stora straffdomar. 7 Och jag ska ta er till mitt folk och vara er Gud. Ni ska inse att jag är Herren er Gud, som för er ut från slavarbetet hos egyptierna. 8 Och jag ska föra er till det land som jag med upplyft hand lovade ge till Abraham, Isak och Jakob. Jag ska ge er det som arvedel. Jag är Herren.” 9 Allt detta talade Mose till Israels barn, men de lyssnade inte på honom på grund av sin otålighet och det hårda arbetet.

 

VI vet att det var en lång process som tog tid innan folket äntligen kunde lämna slaveriet och så småningom rota sig i löfteslandet. Det var tålamodsprövande väntan under det fortsatta lidandet och svårigheterna, brist på tro och förtröstan, missmod och hopplöshet ibland. Man förstod inte allt som skedde, hur långt Gud lät det gå för att uppnå sina syften och döma Egyptens avgudar och dess härskare för att kunna få dem fria.

 

Så är det ju än idag. Vi har fått ännu starkare löften om befrielse och frälsning, men lever fortfarande under  makter som förtrycker och förslavar. Hela skapelsen våndas och lider, liksom vi alla som längtar efter Guds rike i sin fullhet. Paulus uttrycker det så här:

 

Vi vet att hela skapelsen gemensamt fortfarande suckar ( συστενάζει)   och våndas. 23 Och inte bara den, utan också vi som har fått Anden som förstlingsfrukt suckar (στενάζομεν ) inom oss och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning. 24 I hoppet är vi frälsta. Men ett hopp som man ser uppfyllt är inte längre något hopp. Vem hoppas på det han redan ser? 25 Men om vi hoppas på det vi inte ser, så väntar vi uthålligt.
Vi ropar och suckar till Gud med Psaltarens klagopsalmer, i kyrkans förböner och litanior, i personlig och gemensam  bön. I detta är vi inte ensamna, utan Gud själv ber i oss, genom sin helige Ande med suckar utan ord, med vädjan om nåd och räddning. Vi behöver Andens hjälp att fortsätta be, tro och arbeta. Guds goda vilja ska segra till sist.
26 Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Vi vet inte vad vi borde be om, men Anden själv vädjar för oss med suckar utan ord. 27 Och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden vädjar ( ὑπερεντυγχάνει   στεναγμοῖς  ἀλαλήτοις   för de heliga så som Gud vill.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive