Kampen om vår uppmärksamhet. Medvetande och identitet. Inledning

 

 

 

Hur hanterar vi informationsflödet i en på många sätt kaotisk, konfliktfylld och svår tid som vår? Det är naturligtvis en fråga om att välja bland alla intryck och bearbeta det vi tar in. Ytterst handlar det om vad vi bedömer vara trovärdigt, efter att sökt ta reda på så mycket som möjligt av källmaterial, bakgrundsfakta, och  tänkt igenom det hela i ett större sammanhang.

 

Bibeln visar en underbar och praktisk väg för oss alla att söka Gud och vända vårt sinne till honom, och att bearbeta både information och kunskap på ett sätt som skapar ordning och ger en yttersta referensram till vad som är sant, rätt, gott, förnuftigt och rimligt. Vi behöver överordnande värdesystem för att kunna kategorisera våra sinnesintryck och tankeprocesser och inte överväldigas av maktlöshet inför det skrämmande obegripliga och kaotiska i omvärlden.

 

Det finner vi i tron på en superintelligent designer som skapat oss till sin avbild, till man och kvinna, som moraliska varelser med rika möjligheter att utvecklas genom språk, kunskap och samarbete.  Gud  utformade sin skapelse så  att vi kan begripa den och leva på bästa sätt tillsammans i den. Men vi behöver mer än det för att bli hela människor. Det absolut grundläggande för var och en av oss  är att vi är sedda och ofattbart älskade av Gud, och detta är det absolut storartade i den bibliska uppenbarelsen: Gud är inte en kraft, en intelligens, ett odefienerbart högsta väsen utan en klart definierad personlighet med ett namn. Han förhåller sig lika personligt till var och en av oss, kallar oss vid  namn.

 

Han är det stora DU med vilken jag som människa kan relatera. Gud är i sig själv en relation av ren kärlek mellan Fadern, Sonen och den helige Ande. Det är och förblir naturligtvis ett mysterium, men vi anar det i den vaga spegelbild vi ska leva i när det är som bäst, i äktenskap och familj., vänskap och församling Kärleken skapar mening och skänker oss vår djupaste identitet, att vi är älskade för dem vi är.

 

Vi har som individer samma möjligheter att i tro nalkas Gud själv, genom Jesus Kristus. Det är vår verkliga trygghet, vår konkreta hjälp i vardagen, vårt hopp om en  värld befriad från ondska och lidande. Guds kärlek är oerhört slitstark och praktisk,  till och med möktigare än döden. Det visade Jesus, han som gav sitt liv för att vi skulle få leva med honom, nu och i  evighet. Utifrån den grunden kan vi hantera kriser i stort och smått och finna utvägar i omöjliga situationer, eller kraft att uthärda trots dem.

 

Identiteten skapas också av våra val och i  interaktion med omvärlden. Vi påverkas ständigt från vaggan till graven av andra människor på gott och ont, av omständigheter och situationer utanför vår kontroll, men vi kan  försöka se möjligheten att välja förhållningssätt gentemot allt detta. Det är att medvetet vända uppmärksamheten till det som skapar  bygger upp och inte bryter ner, till försoning, förståelse och mening. I praktiken är det mer betydelsefullt att vi faktiskt börjar göra det vi vill ska ske och inte bara tänker det, och gör det uthålligt. Förändringar tar tid innan det blir en integrerad del av vår personlighet.

 

I bönen, i den inre samlingen och det medvetna mediterandet på Guds ord och uppmärksamheten på honom, kan vi be igenom och överlämna alla behov, lyssna in vägledning och få frid oavsett omständigheterna. Det kräver alltid en ansträngning att samla sig och bli stilla  och vissa tider är det svårare än andra. Men det finns ingen annan väg än att varje dag avskilja dessa stunder inför hans ansikte, om vi inte vill vara utlämnade åt allt som pågår i den yttre världen och som är destruktivt på många olika sätt.

 

I den rika traditionen av andlig litteratur finns uppmuntran och stöd. Troende har levt i bön och kontemplation i tusentals år och delat med sig av erfarenheter och praktiska tips. Det grundläggande vad gäller vår personliga relation med Herren är att den växer och blir starkare ju mer vi ägnar oss åt den. Frågan är vad vi prioriterar, vad vi fäster vår uppmärksamhet vid, fyller sinnet med. Det är dagliga val vi gör vilket sedan präglar  vårt liv. Om vi är trofasta i att söka Gud,  kommer Anden vår svaghet till hjälp. (Rom 8:26).

 

Kol 3: Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida. 2 Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden. 3 Ty ni har dött och ert liv är dolt med Kristus i Gud. 4 När Kristus träder fram, han som är vårt liv,  då skall också ni träda fram i härlighet tillsammans med honom.

Joh 9 Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek. 10 Om ni håller mina bud, förblir ni i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och förblir i hans kärlek. 11 Detta har jag talat till er, för att min glädje skall vara i er och för att er glädje skall bli fullkomlig.

Jer 9: Så säger Herren: Den vise skall inte berömma sig av sin vishet,den starke inte av sin styrka och den rike inte av sin rikedom.24 Den som vill berömma sig, han skall berömma sig av att han har insikt och känner mig: Att jag är Herren, som verkar med nåd, rätt och rättfärdighet på jorden. Ty däri har jag min glädje, säger Herren.

Psaltaren 63: 2 Gud, du är min Gud, tidigt om morgonen söker jag dig. Min själ törstar efter dig,min kropp längtar efter dig i ett torrt land som försmäktar utan vatten.

4 Ty din nåd är bättre än liv, mina läppar skall prisa dig. 5 Jag skall lova dig så länge jag lever, i ditt namn skall jag lyfta mina händer.

8 Ty du är min hjälp, under dina vingars skugga jublar jag. 9 Min själ håller sig till dig,din högra hand uppehåller mig.

 

 

+++

 

 

 

Vårt medvetande är oerhört komplext och en intensiv forskning pågår om vad det egentligen består av och hur det uppkommit. Det fascinerande är hur vi själva delvis kan välja hur vi koncentrerar vår medvetna uppmärksamhet, något som kan övas upp. Vi är inte utelämnade åt att  omedelbart reagera på alla sinnesintryck utan kan lära oss att förnuftsmässigt bearbeta i bön  och eftertanke.

 

Jag återkommer i ett inlägg till ämnet , men här är bara några korta klipp  som belyser frågan :

 

 

 

John Polkinghorne var en framstående teoretisk fysiker som blev präst i den anglikanska kyrkan och som förklarar  förhållandet mellan vetenskap och teologi. Intervjuaren, Robert L Kuhn, har en mycket sevärd YouTube-kanal, Closer to Truth, där han samtalar med många intressanta forskare och tänkare.

En annan favorit är matematikern John Lennox, som i många böcker  belyst sambandet mellan kristen tro och naturvetenskap, och om mänskligt medvetande och AI. Det finns många föreläsningar och intervjuer man kan ta del av. Hans bibelutläggningar är också mycket hörvärda.

 

+

 

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive