
Bibeln innehåller inga teoretiska läror om eller abstrakta beskrivningar av Gud. Vi möter istället en verksam Gud, som visar vem han är i konkret handling. Vi lär känna Guds egenskaper, vem han är, genom vad han säger och gör. Dessa egenskaper återspeglar Guds egen natur, hans väsen, på det sätt vi kan förstå och ta emot det. För Gud själv är och förblir ett mysterium, Han bor i ett ljus dit ingen kan komma och som ingen människa har sett eller kan se. (1 Tim 6:16).
Gud är evig Ande och skild från den materiella världen, men uppehåller sin skapelse och verkar genom sin Ande i tid och rum. Gud är därför också historiens Gud, som aktivt ingriper i skeendena. Han gör sig känd för sitt folk, genom att tala och agera.
Här ska det handla något om vad Guds kärlek är och det kommer att bli i flera delar eftersom det finns mycket att säga om detta. Det är ofta det som framhävs som det viktigaste vi kan säga om Gud och det är det naturligtvis, om vi förstår det rätt. Guds kärlek rymmer många aspekter och kan vara svår för oss att förstå eftersom den skiljer sig från vår uppfattning om vad kärlek är. Mer om detta i kommande delar!
+++
Det är två aspekter som är viktiga att beakta. Det vi får veta om att Guds kärlek ger för det första en glimt in i den treenige Gudens ”inre liv”. Fadern älskar Sonen och Sonen älskar Fadern. Det är ett genomgående tema i Johanneslitteraturen, och som ”kärlekens evangelist” har Johannes på ett unikt sätt fått inblick i Guds väsen.
Gud är inte ett abstrakt, opersonligt ”vara” eller väsen. Han är en personlighet. Han beskriver sig själv som Fader och skapare, vars Son är ett med honom men inte samma person, och att den Helige Ande som person är en del av denna gemenskap mellan personerna. Det är naturligtvis ett mysterium att Gud är en enhet av tre personer och ingenting vi kan förstå med vårt intellekt. Vi börjar ana något av Guds eget liv när vi blir hans barn och delaktiga i hans liv. Det behövs dock en evighet för att verkligen börja förstå djupet i detta mysterium.
Det andra är att denna kärlek sträcker sig utåt, mot den förlorade värld, den mänsklighet som Gud skapade och vill ha tillbaka till sig
”Gud är kärlek” , Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν, Ho Theos agape estin. Det är en beskrivning av Gud. Det är han som definierar vad Kärlek är. Det är inte vilken kärlek som helst. Det står inte att kärleken är Gud, vilket är viktigt att påpeka och det står inte heller att Gud är kärleken. Detta hänger ihop. Gud definierar vad som är kärlek. Bara han är det han gör, i en fullkomlig enhet och harmonisk överensstämmelse. Gud älskar för att han är kärlek. Denna ofattbara kärlek visar han så konkret det bara går när Sonen dör på ett kors för oss.
Oftast förekommer det oftast i ordets verbform, att Gud älskar, visar, skänker, bevisar, ger sin kärlek osv. Det är helt i linje med att Gud uppenbarar vem han är genom det han gör. Han är kärlek för att han visar oss sin kärlek, till sist så oerhört konkret i Jesus på korset. Sammanhanget handlar om det konkreta och praktiska, hur vi kristna ska älska varandra som Gud älskar oss. 1 Joh 4 :7 (och 16) :
Mina älskade, låt oss älska varandra, för kärleken kommer från Gud. Var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. 8 Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, för Gud är kärlek. 9 Så uppenbarades Guds kärlek till oss : han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. 10 Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.
Jesus själv säger inte direkt att Gud är kärlek men han talar ofta om sig och sin Faders kärlek, och om hur de troende blir delaktiga i denna kärlek, i Guds eget inre liv. Mer om det längre fram.
Guds slags kärlek heter alltså agape på grekiska och är reserverad endast för Guds unika kärlek. Det finns tre andra ord att beskriva kärlek utifrån vår mänskliga erfarenhet: eros, philia och storgé. Eros har med starkt begär, åtrå, att göra, filia med vänskaplig kärlek och storgé beskriver familjerelationer. Filia används också i NT.
Det är när Jesus efter uppståndelsen 3 gånger frågar Petrus som förnekat honom 3 gånger: älskar du mig? Petrus svarar då med verbet filia. Den tredje gången använder Jesus också det ordet. Det kan man göra en hel betraktelse om vid ett annat tillfälle. Petrus kunde inte frimodigt säga att han älskade Jesus med agape-kärleken ännu, efter det han gjort, utan använde verbet ”tycka om, vara vän med”.
Hur har då Gud visat sin kärlek? Jag återkommer till det i del I och börjar då med skapelsen.