Guds stora Ja.

 

 

”Så sant Gud är trofast: vårt budskap till er är inte ja och nej. 19 Ty Guds Son, Jesus Kristus, som bland er har blivit predikad av oss, av mig och Silvanus och Timoteus, han kom inte som ja och nej, utan ett ja har kommit genom honom. 20Ty alla Guds löften har i honom fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt amen, för att Gud skall bli ärad genom oss. 21 Den som befäster oss och er i Kristus och som har smort oss, det är Gud. 22 Han har även satt sitt sigill på oss och gett oss Anden som en handpenning i våra hjärtan.” (2 Kor 1:18-22).

Alla Guds löften har fått sitt ja i Jesus Kristus. Hur många är de ?  Trehundrasextiofem, alltså ett löfte för varje dag på året, eller tusentals? Jag vet inte, det beror på hur man räknar men listan blir hur som helst lång om vi skulle räkna upp dem alla. De täcker alla områden av vårt eget och alla andras liv, liksom hela skapelsen.
Jesus är Guds stora Ja till allt han lovat skulle ske för att rädda sin förlorade mänsklighet tillbaka till sig. Jesus Messias är Guds Ja till Israels folk och till alla folk. Jesus bekräftat alla Guds löften samtidigt som han uppfyller dem. Alla Guds löften får genom honom sitt amen, ἀμήν. Det uttrycker den absoluta vissheten  om att  Gud själv gör detta. I Johannesevangeliet säger Jesus ofta Amen före ett viktigt uttalande , vilket  översätts med ”sannerligen” och understryker sanningen och auktoriteten i hans ord. På samma sätt som vi kan lita fullkomligt på Gud själv, är hans ord lika tillförlitligt. 

De vi kan göra är att tro och förhärliga honom i våra liv. Gud har gjort och gör allt. Vi tackar, älskar och prisar honom för det och lever för honom.

 

Vad handlar dessa löften om? Först och främst om att Gud håller det han lovat, att hans ord är sant, att han är det han säger att han är, och gör det han säger att han ska göra. Guds ord och handling är ett. Det är det enda som består i evighet.
Vi får del av allt det goda Gud lovat i sin räddningsplan: frälsning, upprättelse, förvandling, evigt liv, hans närvaro med oss här i tiden och i evigheten.
Frälsning, vilket betyder räddning, rent bokstavligt att frihalsas från slaveri, bli av med den halsboja som slavarna bar. Räddning i sin tur innebär syndernas förlåtelse, försoning med Gud, oss själva och andra, befrielse från den eviga andliga döden i. Frälsning ger oss upprättelse, helande och ett återförande till Guds ursprungliga plan med skapelsen när vi blir lösta från allt som förvränger och förstör oss. Vi befrias från satan och mörkrets makter, syndens lag och allt som vill skilja oss från Gud.

Vi får frid med Gud,  en total trygghet i liv och död för att han vakar över oss och hjälper oss. Vi får av nåd Guds egen glädje.

Evigt liv. När vi tror på Jesus och blir födda på nytt in i Guds rike som barn till vår himmelske Fader övergår vi från döden till livet. Vi får leva, verkligen leva som hans älskade och befriade barn.
Det finns så mycket mer att säga om detta och jag återkommer.
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.