Nyandligheten i Sverige. I

 

 

 

 

 

Vi brukar säga att Sverige har varit ett kristet land i ca 1 000 år, vilket naturligtvis stämmer så tillvida att den kristna tron och Kyrkan satt sin prägel på vårt land under så lång tid. Det är verkligen något att vara tacksam för.   Att Sverige varit ett kristet land betyder naturligtvis inte att varje människa var personligt troende. Men många kom på ett naturligt sätt i kontakt med kristendomen redan i skolan och samhället genomsyrades mer av gudsordet och kristna värderingar. Det finns under detta årtusende många perioder, med den Katolska kyrkas dominans fram till reformationen, väckelserörelserna, sekulariseringen, det mångkulturella och mångreligiösa samhället, religionsblandning i form av nyandlighet med dess stora utbud.

 

Det har trots allt funnits ett andligt beskydd över landet,  som motverkade spridningen av andra religösa ideer, men på 60-talet öppnade popkulturen upp för Transcendental Meditation, och därmed för hinduism och även buddhism. På den vägen har det fortsatt och spritt sig i allt vidare kretsar, även om det är i en för västerlandet anpassad  form av  Yoga och Mindfulness, som sägs inriktad på kroppsligt välbefinnande och inte ha andliga kopplingar. Men rötterna finns ändå i denna andliga sfär, där man ser på Gud och människan på ett för kristen tro främmande sätt.  Hinduer vet och framhåller att yoga inte enbart är fysiska övningar utan i första hand ett sätt att via kropp och ett öppet sinne som nollställer sig för att komma i kontakt med andevärlden, med myriaden av gudar inom sin religion. Dessa metoder används nu snart överallt, från vården till skolorna, och har blivit allmänt accepterade. Det har gått så långt att man betraktas som suspekt om man inte vill delta i sådana av myndigheter stadgade aktiviteter.

 

Det är en osäker och svår värld att leva i med mörka framtidsutsikter och människor söker hjälp att hantera ångest, oro och stress. Man vill må bra, veta något om framtiden och själv ha kontroll på sitt liv.  Då tar man till de här metoderna för snabb och konkret hjälp som man menar ska fungera, utan att analysera dess verkningar, och utan att beakta dess ursprung. Det har gått fort, och är en sorglig utveckling på många sätt. Barn och unga kommer inte i kontakt med kyrkan eller får höra om den kristna tron på ett naturligt sätt utan vet mer denna typ av andlighet, och i värsta fall, mer uttalat ockult stoff som förmedlas b la genom film och litteratur.

 

 

Många går till medier och astrologer, och besöker spritistiska seanser i detta sekulariserade land, där förnuftet borde styra människors val. Man har tagit till sig reinkarnationstanken ganska lätt och okritiskt, man talar om karma, utan att riktigt se dess mörka baksida. Det finns ett stort utbud av metoder och föremål, man klan välja och vraka själv och efter plånbokens storlek. Det är sannerligen inte gratis att bli upplyst, välmående, framgångsrik i dessa kretsar, något som är tvärtemot det befriande evangeliet som är helt gratis, ges av nåd till var och en som tror på Jesus. Evangelium är de goda nyheterna om att vi är älskade av Gud, att det finns förlåtelse, läkedom och vägledning i Jesu namn.

 

Men när människor slutar tro på Gud och Bibeln kan detta tomrum fyllas av vidskepelse och ockultism i stället. Behovet av hjälp, lindring, vägledning förblir ju lika stort, och då söker man i andra källor med grumligt vatten för att släcka sin andliga längtan. Det finns mycket mer att säga om detta, men det är ett stort böneämne att be för dessa sökande att de får möta Jesus istället.  Men det är anmärkningsvrt att så mycket av detta tänkande blivit accepterat.

 

 

+++

 

 

Vid läsningen av Gamla Testamentet är det ett genomgående tema att ett folk, i det här fallet Guds utvalda judiska folk, inte höll fast vid förbundet med honom utan lät sig påverkas av de omgivande folkens främmande religiositet, avgudadyrkan. Det gick så långt att Gud efter många varningar genom sina profeter under lång tid, till sist dömde dem till exil i Babylon i 70 års tid. De tvingades i landsflykt p g a sitt avfall , fick alltså lämna löfteslandet som p g a sitt svek mot Gud. De hade skaffat sig andra gudar, trots allt Gud gjort för dem. Herren går tilrätta med dem för att de tillbad de hedninska folkens gudar och här är bara ett exempel bland så många från profeten Jesaja:

 

”Du har förskjutit ditt folk, Jakobs hus, för de är fulla av Österlandets tänkande, de är spåmän som filisteerna.” (Kap 2).

 

När de säger till er: ”Fråga andebesvärjare och spåmän, dem som viskar och mumlar”, så svara: ”Ska inte ett folk fråga sin Gud? Ska man fråga de döda för de levande?” 20 Till Guds undervisning, till vittnesbördet! Om de inte talar enligt detta ord finns det ingen gryning för dem. 21 De ska dra igenom landet, ansatta och hungrande. Och när de hungrar kommer de att brista ut i raseri och förbanna sin kung och sin Gud. De ska vända blicken uppåt och de ska se ner på jorden, 22 men se, där är bara nöd och mörker, natt och ångest. De är utkastade i djupaste mörker. (Kap 8)

 

 

Israels folk hade ett speciellt förbund med Gud, men varningen till ett folk som fått höra sanningen i Guds ord är densamma:  att äverge den kristna tron medför risker både personligt och kollektivt. Det andliga inflytande som hinduism och buddhism utövar på ett förtäckt sätt genom Mindfulness och Yoga får konsekvenser, särskilt som det genomförs som tvingande projekt inom skola och sjukvård, som metoder för personalutvecking inom företagsvärlden, nöjesindustrin. Många påverkas av detta och har inte kunskap nog att kunna urskilja de andliga konsekvenserna. Man blir mer avvisande till kristen förkunnelse och undervisning också.

 

Så tyvärr har det blivit så att det andliga inflytande som påvekar vårt land mest i vår tid, förutom humanism och ateism, som jag ser det är dessa asiatiska religioner.

 

Så, låt oss fortsätta bedja om väckelse, att barn och unga får höra evangeliet, att människor söker den Frälsare som verkligen kan hjälpa dem till kropp, själ och ande. Jesus är den ende som kan rädda vårt land från denna andliga skymning! Han är världens ljus. Må han förbarma sig och rädda människor till sig själv!!

 

 

 

 

 

 

Informativ video på Himlen TV7,https://www.himlentv7.se/play/nar-skenet-bedrar_s82492/

 

‘+

 

 

Bra information i det här klippet. Helena var själv djupt ivolverad inom det ockulta.

 

 

 

 

 

Boktips: https://www.xpmedia.org/bocker/frammande-eld-peter-stenumgaard

Främmande eld / Peter Stenumgaard

 

 

 

Bra information i det här Youtube-klippet:

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: