”Varde ljus!”

 

 

 

 

Det passar bra att nu under den mörkaste tiden på året tänka på ljus i olika bemärkelser. Det finns så många aspekter av detta förunderliga fenomen. Rent fysikaliskt vet vi ju att det ljus vi kan se utgör en liten del av den elektromagnetiska strålningen. Ljuset var först, fotonerna från begynnelsen. De dominerade de första sekunderna efter skapelseögonblicket, och var nödvändiga för att atomkärnor och sedan stjärnor och galaxer skulle bildas.

 

Utan ljus, inget liv, allt är beroende av ljuset. Vi skulle inte kunna existera utan det. Vi tar det för givet, något absolut sjävklart, att solen går upp och ner på denna fantastiska planet vi kallar vårt hem. Men de nödvändiga förutsättningarna för att liv skulle kunna uppstå på jorden är så perfekt avpassade för just det, att det borde vara omöjligt att tro på slumpens verk. I så fall är det en mycket intelligent slump…

 

Gud sade: Varde ljus! Vad betyder det? Det var en förutsättning för utvecklingen av materia och energi. Ljus är ju både våglängd och partiklar och hur det hänger samman med kvantfysiken och vårt medvetande är fascinerande, men  för svårt och stort att fördjupa sig i.

 

Men ljus är så mycket mer än fotoner. Vi får ju veta att Gud ÄR ljus, och att inget mörker finns i honom. Därför är han  också upphovet till det sanna andliga ljuset. Detta oskapade, osynliga ljus blev synligt rent fysiskt i och genom Sonen, Jesus Kristus. Han är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild. Gud. Guds ljus kom alltså in i världen genom honom. Guds väsen, att han ÄR ljus, kan vi ju inte förstå bredden och djupet av. Det tillhör den gudomliga verklighet, som vi visserligen redan här på jorden blir delaktiga i som Guds barn, men ännu inte kan erfara i dess fullhet.

 

Om vårt evangelium är dolt, så är det dolt för dem som går förlorade. 4 Den här världens gud har förblindat de otroendes sinnen så att de inte ser ljuset som strålar från evangeliet om Kristi härlighet, han som är Guds avbild. 5 Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren och oss som era tjänare för Jesu skull. 6 Gud som sade: ”Ljus ska lysa ur mörkret”, han har lyst upp våra hjärtan för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte ska sprida sitt ljus. 2 Kor 4

 

 

 

 

I Johannesevangeliets inledande kapitel läswer vi om detta livbringande evangelium, de glada nyheterna om vår räddning undan död, synd och mörker.

 

I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är tillI honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.
Det kom en man, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. 7 Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle komma till tro genom honom. 8 Själv var han inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.
Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. 11 Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. 12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja, utan av Gud.
14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning. 15 Johannes vittnar om honom och ropar: ”Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, för han var till före mig.” 16 Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. 17 Lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. 18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud ochi Faderns famn, han har gjort honom känd.

 

Jag återkommer tilldessa mäktiga ord i nästa inlägg. Johannes,  kan sägas vara ljusets evangelist på ett särskilt sätt. Ljus nämns där 23 gånger, och även i breven, nedan från 1 Joh 1:.

Detta är det budskap som vi har hört från honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. 6 Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. 7 Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. 8 Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. 9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.

 

Ljus är ju en oerhört stark metafor för sanning, godhet, renhet, rättfärdighet, helighet, kärlek, frihet. Gud är allt detta, i kontrast till de mörka, lögnaktiga makter som vill föra människor vilse, in i fångenskap. Det finns ett andligt mörker som består i avsaknaden av Guds sanna ljus i Kristus, och innebär död, avsaknaden av liv och ljus i gemenskap med Gud.

 

Gud säger ännu sitt:  Varde ljus! i varje människas liv. Han bringade ljus och ordning i den skapade världen, och ljus, liv och frid för var och en som vänder sig till honom.

 

 

 

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: