Begynnelsen och Änden. Inledning.

 

 

 

Början och slutet för världen som vi känner den, handlar om historia av speciell karaktär. Det är uppenbarad historia. Vad gäller begynnelsen blev den uppenbarad i efterhand och vad gäller änden, är den uppenbarad på förhand. Det handlar om verkliga händelser i historien, men eftersom de behandlar universums skapelse och tidsålderns slut, är det en speciell slags historia, där skeendet inte så enkelt går att inordna i vår kronologi.

 

Kristna har många olika tolkningar av och åsikter om hur allting började och ska avslutas en gång. Det är inte märkligt eftersom det är så viktiga texter och samtidigt inte helt lätta att förstå. Vi vet och är dock överens om att Gud har skapat allt, men inte hur det gick till i detalj. Vi är lika övertygade om att vår Herre Jesus Kristus kommer tillbaka vid tidens absoluta slut för att upprätta Guds synliga rike på jorden igen. Men vi förstår detaljerna på lite olika sätt.

 

Att Gud skapade genom att tala kan vi inte ens föreställa oss. Allt Gud gör övergår vårt förstånd. Men det är ett mönster vi ser från Bibelns första bok till den sista, att Gud talar och agerar. Det oerhörda är att han talar och agerar i och genom sitt Ord, den evige Sonen som blev människa. Han är den förste och den siste. Begynnelsen och änden är alltså relaterade till den levande Guden, som själv är början och slutet, alfa och omega. 

Vi kan hur som helst vara övertygade om att Gud verkligen har skapat allt på detta förunderligt finjusterade sätt, att just vår jord har sådana fantastiska livsbetingelser som möjliggör vår existens. Det viktiga är att Gud i begynnelsen skapade allt efter sin vilja och plan. Det ligger utanför de normala skeenden som vi känner dem i rum-tiden och likadant är det med den allra sista tiden i mänsklighetens historia, den kaotiska tiden före Jesu återkomst. 

 

Det Gen 1-3 beskriver är verkliga händelser, men av en speciell karaktär. De rymmer ursprunget till hela universum och våra livsvillkor på jorden efter de första människornas uppror och olydnad.  Det är samma sak med den absolut sista perioden i vår historia. Gud själv påbörjar och avslutar allt.

 

+++

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: