Vad är en människa?/ vårt medvetande och den andliga världen. Del VII. Jesus är Herre.

 

 

 

Som människor, vilka kännetecknas av det förunderliga medvetande som gör det möjligt för oss att leva i den här världen och kommunicera med varandra, kan vi också ha kontakt med den övernaturliga världen. Det är som allt annat, på gott och ont. Om vi följer den väg Gud utstakat kommer vi rätt, om inte blir det helt fel.

 

En bra början är att inse att vi inte av oss själva förstår den andliga världen. Det är Guds och hans goda änglars egen domän, men även de fallna änglarnas och de onda, orena andarnas. De senares enda mål är att bedra, ljuga och snärja människan så att hon inte lär känna  Gud, sin Skapare och Frälsare Jesus Kristus. Vi måste få vägledning och kunskap från rätt källa, som rent logiskt är vårt och alltings ursprung, Gud själv. Han skapade änglavärlden till sin ära och tjänst, liksom han skapade mänskligheten till sin ära och tjänst, men också för en innerlig gemenskap som sin familj.

 

Det finns änglar som valde att inte ära och tjäna Gud, och de gör allt de kan för att motarbeta Guds vilja och plan, och de vill ha så många människor på sin sida mot Gud.

 

Dessa fallna änglar utgör en hierarki av vilka en del andemakter är regionala över städer och länder. De får inflytande genom att människor tillber dem, genom religioner, ideologier, tankesystem, idéer, världsbilder som står i motsättning till det Gud uppenbarat om sig själv i sin Son, i sitt eget Ord. De onda andarna arbetar mer på en den individuella nivån för att förmörka och snärja enskilda människor.

 

Naturligtvis är själva synden, vår medfödda bortvändhet från Gud, den primära grogrunden för själafiendens verk i våra liv. Den håller oss fångna i självbedrägeri och stolthet. Gud behöver väcka oss att söka honom i omvändelse, ödmjukhet och sanning för att vi ska söka och finna honom, och så nå själva målet för vårt liv. I hans ljus, kärlek, sanning och godhet får vi leva och lära känna honom, och även oss själva bättre.

 

 

 

 

När vi läser evangelierna ser vi att det var de onda andarna som först förstod vem Jesus var. De kände naturligtvis igen Guds Son, men förstod inte varför han kommit. De kunde inte ens ana Guds frälsningsplan, att han genom sin död på korset skulle besegra deras makt, men de reagerade starkt under hans offentliga tjänst.

 

Nu fanns i deras synagoga en man med en oren ande, och han skrek: 24 ”Vad har vi med dig att göra, Jesus från Nasaret? Har du kommit för att fördärva oss? Jag vet vem du är: Guds Helige!” 25 Men Jesus talade strängt till anden: ”Tig och far ut ur honom!” 26 Den orena anden ryckte i mannen och skrek högt och for ut ur honom. 27 Alla blev förskräckta och frågade varandra: ”Vad är detta? En ny lära, med sådan makt! Till och med de orena andarna befaller han, och de lyder honom.” 28 Och ryktet om honom spred sig genast överallt i hela Galileen.

 

 

I andevärlden vet man att Jesus är Herre, att hans namn är över alla andra namn och att alla måste böja sig för det namnet. Det var de första kristnas bekännelse, och är det alltfort. Därför är det så viktigt för en människa som vill bli bli fri från mörkrets makter att bekänna och uttala dessa ord och tro det i sitt hjärta. Inget annat, ingen annan, får vara Herre i våra liv, inte heller vi själva. Vi är skapade för att leva under Jesu herravälde, bara där finns den verkliga friheten och friden.

 

 

Romarbrevet 10: Vad säger den då? Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta, alltså trons ord som vi predikar. 9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 11 Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam.12 Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme Herre, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. 13 Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.

 

Det var en del av det messianska uppdraget, att besegra de onda andemakterna som plågade och förslavade människorna. Jesus kom med Guds rike på jorden, i ord, med auktoritet, i Ande och kraft att förvandla och befria. Jesus kom för att befria de fångna och ytterst hela mänskligheten bundna av syndens destruktiva makt, och själva döden. Jesus har makt att både förlåta och befria, hela och upprätta en människa till den frihet och värdighet hon skapades för.

 

 

Han gav också sina lärjungar auktoritet att i sitt namn driva ut demoner. Det är naturligtvis detsamma än idag, även om vi vet mycket mer om psykisk sjukdom och att gränsen mellan sjukdom och betryck från onda andemakter ibland kan vara svår att urskilja eftersom vi är en helhet av kropp, själ och ande.

 

I Bibeln är Guds namn representativt för Gud själv, och Jesu namn representerar hans person och  auktoritet. Därför ber vi i Jesu namn. Genom Jesus och i hans namn verkar den Helige Ande, som av nåd skänker Guds fullkomliga välsignelse. Ingen onda makter kan komma åt oss om vi är och förblir i Jesus. Vi är beskyddade och bevarade i hans namn.

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: