Jesu sju Jag Är-ord i Johannesevangeliet. I

 

Jesus_Giotto_03.8

Jesus uppväcker Lasaros av Giotto

++

 

Det Jesus sade om sig själv kan sägas sammanfatta det han är för oss. Det visar med all tydlighet att Jesus är Gud, då han använder Guds eget namn om sig själv, Jahve. Bara Gud, den Evige, Skaparen, kan säga Jag Är.

 

Dessa sju meningar kallas hans Jag Är-ord. Dessa korta meningar beskriver vem han är för oss. Vi får veta vem han är och sedan i konkret handling vad det innebär. Det är ett tydligt mönster i Johannes evangelium, men inte bara där. Det är Jesu pedagogik att illustrera det han vill ha sagt rent praktiskt, eller att göra det i liknelseform.

 

Jag är livets bröd, Joh 6:28-38

Jag är världens ljus , Joh 8:12

Jag är dörren, Joh 10:9

Jag är den gode herden, Joh 10:11

Jag är uppståndelsen och livet, Joh 11:25, 26

Jag är vägen, sanningen och livet, Joh 14:6

Jag är vinträdet, Joh 15:5

 

+++

 

I . Jesus ger oss andlig föda. Han ger oss näring, som mättar oss på djupet av vår existens. Vi får även be om dagligt bröd i Fader vår, men här handlar det säkert om en rent existentiell mättnad som bara han kan ge oss. Vi är skapade av Gud för att leva för honom, det är själva livets mål och mening. För oss alla vilsna, sökande människor kommer Jesus med liv från Gud, med hans kärlek. 

Han sade detta efter att ha mättat folket med bröd i ödemarken och undervisade dem sedan om att hans gåva är så mycket större än det manna som judiska folket fick under sin långa vandring. Det är ett andligt bröd som ger oss Guds liv genom Jesus.

 

+++

 

II. Jesus ger oss ljuset från Gud och leder oss rätt. Den som vandrar i mörkret ser inte vart han går. Vi behöver Guds eget ljus för att lära känna Gud själv. Han måste uppenbara, visa vem han är i ord och handling. Han är den ende som kan besegra  allt mörker som finns inom oss och i världen. Hans ljus avslöjar all synd, all lögn och förställning, men det är samtidigt fyllt av barmhärtighet. Gud vill vårt bästa, att vi lever i sanningens ljus och får hjälp med att förvandlas till de människor han vill vi ska bli.

Detta säger han innan han botade en blindfödd man som fick sin syn och kunde se dagens ljus.

 

+++

 

III. Jesus är själva dörren in till fåren, Guds folk. Han är den rättmätige ägaren, den efterlängtade och av profeterna förutsedde herden för sitt folk. Den som kommer till Gud genom honom ska bli räddad.

Detta säger han innan han blir involverad i ett av många samtal med det judiska ledarskapet. 

 

 

 

++++

 

IV. Jesus har som den gode herden omsorg om oss, sin hjord. Han skyddar oss från våra fiender , de andemakter som vill oss illa, som stjäl, sargar och förstör. Han leder oss rätt, genom alla svåra och trånga passage. Han tar hand om oss, ger oss det vi behöver, och förbinder våra sår. Han ger sitt liv för fåren.

Jesus framställer sig själv både som dörren in till fåren, och som den gode herden. I GT var bilden av Gud som sitt folks herde viktig och förekommer i flera sammanhang, och Jesus uppfyller dessa förebilder i sin egen person.

 

+++

 

V. Jesus är uppståndelsen och  livet.

Detta säger han om sig själv innan han uppväckte Lasarus från de döda. Det är en profetisk proklamation om hans makt över döden och vad som kommer att ske vid hans återkomst.

Han besegrade döden för vår skull och ger oss evigt liv,  försonade oss med Gud och öppnade vägen tillbaka till Fadern. 

 

 

+++

 

VI. Jesus uppenbarade dessa djupa sanningar om sig själv för lärjungarna under den sista måltiden innan sitt lidande och sin död.

Han ÄR själva vägen till Gud, han visar oss sanningen om Gud och är återigen, själva livet från Gud.

Tre gånger nämns just LIVET i dessa majestätiska proklamationer. Det betonar det Jesus är och gör för oss i sin totalitet: han ger oss det eviga livet från Gud, som inte enbart är temporalt utan kvalitativt helt annorlunda än det liv vi känner till från vår begränsade jordiska horisont. Gud är Ande och Liv, och vi får av nåd bli delaktiga av detta liv. Vi har det inte i oss själva av naturen, utan det är en gåva. Vi har ingen gnista i vårt innersta som gör att vi kan bli gudomliga på egen hand, utan vi måste omvända oss och födas på nytt av Guds Ande för att få tillträde till Guds rike.

 

+++

 

VII. Jesus är vinträdet och vi är grenarna. Det beskriver den djupa livsgemenskapen och närheten till Gud vi har genom honom. Vi är i honom så helt och hållet organiskt att hans liv strömmar genom oss. 

 

Det var också en del av Jesu avskedstal . Lärjungarna skulle snart bli förkrossade och förvirrade över Jesu död, för de hade ännu inte helt förstått betydelsen av hans offer. Men Jesus tröstade dem  och försäkrade dem om att han inte skulle lämna dem utan komma tillbaka dem när den Helige Ande blev utgjuten över dem. Då skulle de vara i honom som grenarna i vinstocken.

 

+++

 

 

bättre sol

 

 

II

 

De sju orden om Jesus i Johannesevangeliets kap 1.

 

Det finns även dessa sju ord om Jesus i Johannesevangeliets första kapitel, som beskriver det han är och gör för oss. För evangelisten var sjutalet viktigt och han använder det i många sammanhang. Han inleder sitt mäktiga första kapitel med den mäktiga prologen, v1-4,   som jag återkommer till särskilt. Men den handlar också om vem Jesus är, att han är Ordet, Gud själv.

I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

I v 6 möter vi sedan Johannes döparen som fortsätter beskriva vem Jesus är, och vad han kommer att göra för oss. Därefter följer hans lärjungars vittnesbörd, de lärjungar som sedan följer Jesus istället. Det är samtidigt motsvarigheten till de andra evangeliernas skildringar av hur Jesu första lärjungar kallas. För Johannes är vittnesbörd, vittnen, ett bland flera viktiga nyckelbegrepp. Många vittnar om vem Jesus är, längre fram Fadern, Krifterna, Anden. Men här i början är det människor som förstår vem han är.

 

Det är dessa sju ord :

Jesus som Guds lamm

Guds Son

Rabbi/ Lärare

Messias/Kristus

Den som Mose har skrivit om i lagen och som  profeterna har skrivit om. 

Guds Son, Israels konung.

Människosonen.

 

+

 

Jesus ger sitt liv för oss, när han dör för vår synder som Guds lamm.

Jesus ger oss Evigt liv som Guds Son.

Jesus ger levande bröd från himlen i sin undervisning som Rabbi.

Jesus fullbordar och uppfyller hoppet om Messias.

Jesus fullbordar allt som är förutsagt av Mose och profeterna.

Jesus är Israels konung, och alla folks kung genom sin försoning på korset, i Guds eviga rike.

Jesus talar om sig själv som Människosonen, utifrån Daniel 7 och andra bibelställen, men man kan också betona hans fulla mänsklighet. Han var fullkomlig och sann Gud, fullkomlig och sann människa.

Det finns likheter mellan det Jesus säger om sig själv i Jag ÄR-orden.

+++

 

Det är Joh Döparen som först får vittna, berätta om vem Jesus är, och det är ett teologisk djupperspektiv redan från början: Jesus är Guds lamm, och Guds Son.

 

Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: ”Se Guds lamm, som tar bort världens synd. 30 Det var om honom jag sade: Efter mig kommer en man som är före mig, ty han var före mig. 31 Och jag kände honom inte. Men för att han skulle uppenbaras för Israel har jag kommit och döper i vatten.”

 

32 Johannes vittnade och sade: ”Jag såg Anden komma ner som en duva från himlen och bli kvar över honom. 33 Jag kände honom inte, men han som sände mig att döpa i vatten sade till mig: Den som du ser Anden komma ner och bli kvar över, han är den som döper i den helige Ande. 34 Och jag har sett det och har vittnat att han är Guds Son.”

 

Två av Döparens lärjungar, som hade hört Joh Döparens ord, följde efter Jesus och ville veta mer om honom. De kallade honom Rabbi, lärare.

 

Nästa dag stod Johannes där igen med två av sina lärjungar. 36 När han såg Jesus komma sade han: ”Se Guds lamm!” 37 De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde Jesus. 38 Jesus vände sig om, och när han såg att de följde honom, frågade han dem vad de ville. De svarade: ”Rabbi” – det betyder lärare – ”var bor du?” 39 Han sade till dem: ”Kom och se!” Då gick de med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen. Det var omkring tionde timmen.

 

Ryktet sprider sig, intresset växer. Andreas, Simon Petrus bror berättar:

Andreas, Simon Petrus bror, var en av de två som hade hört vad Johannes sade och som hade följt Jesus. 41 Han fann först sin bror Simon och sade till honom: ”Vi har funnit Messias” – det betyder Kristus. 42 Och han förde honom till Jesus. Jesus såg på honom och sade: ”Du är Simon, Johannes son, du skall heta Kefas” – det betyder Petrus.

 

 

Nästa dag beslöt Jesus att gå därifrån till Galileen. Han fann då Filippus och sade till honom: ”Följ mig!” 44 Filippus var från Betsaida, från samma stad som Andreas och Petrus. 45 Filippus fann Natanael och sade till honom: ”Den som Mose har skrivit om i lagen och som profeterna har skrivit om, honom har vi funnit, Jesus, Josefs son, från Nasaret.” 46 Natanael sade till honom: ”Kan något gott komma från Nasaret?” Filippus svarade: ”Kom och se!” 47 När Jesus såg Natanael komma sade han om honom: ”Se, han är en verklig israelit. I honom finns inget svek.” 48 Natanael frågade honom: ”Hur kan du känna mig?” Jesus svarade: ”Innan Filippus kallade på dig, såg jag dig där du var under fikonträdet.” 49 Natanael svarade: ”Rabbi, du är Guds Son, du är Israels konung.” 50 Jesus svarade honom: ”Därför att jag sade att jag såg dig under fikonträdet, tror du. Det som är större än detta skall du få se.” 51 Sedan sade han till honom: ”Amen, amen säger jag er: Ni kommer att få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.”

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

2 reaktioner till “Jesu sju Jag Är-ord i Johannesevangeliet. I”

  1. Hej Berit!

   Tack själv för din kommentar. Det är värdefullt att vi får fördjupa oss i Guds Ord och lära känna vår Herre och Frälsare. Allt gott och Guds välsignelse!
   Hälsningar Gun

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: