Om Ordet i Johannesevangeliet. II

 

 

Som vi konstaterat beskriver Johannes Guds verklighet som liv, ljus, sanning. Gud har naturligtvis många egenskaper som vi kan lära känna genom hans ord och gärningar, men han är Ande, och han är kärlek, vad det nu innebär i sin fullhet. Vi kan inte förstå eller erfara Gud direkt i hans majestätiska upphöjdhet och härlighet, men genom hans manifestationer i skapelsen, hans närvaro och verkan i historien, i mäniskors liv, och framför allt i och genom Jesus Kristus, får vi en god uppfattning om hans väsen. Han älskar oss verkligen  och bjuder oss in till gemenskap med sig själv. Han är i sanning vår Herre och Frälsare, men också vår broder, Guds Son, som känner våra mänskliga villkor väl.

 

Gud har skapat alla förutsättningar för liv på vår jord, han ger liv åt alla och allt som lever. Men i sig själv är han liv av ett för oss fördolt sätt, och har liv i sig själv, det liv som kallas ζωὴ, zoe. Det är evigt, självexisterande , och eftersom Gud uppenbarat att han är kärlek förstår vi att det är kärlekens eviga liv. Fadern älskar sin Son i evighet, och vid en speciell tidpunkt utlämnade han honom till att bli människa, utlämnade honom till oss, på gott och ont. Vad gjorde vi med honom? Guds eget folk tog inte emot honom, men åt alla som tog, och tar, emot honom gav han rätten att bli Guds barn.

 

Hans liv var ett ljus för alla människor i skapelsens begynnelse, och detta ljus blev synligt i Jesus. Det är evangelium, det glada budskapet om Guds kärlek och vår räddning, att han rent konkret återspeglade Guds väsen på ett fullkomligt sätt och tog bort alla hinder för vår djupa gemenskap med vår himmelske Fader. Ordet om vår frälsning är oss nära när vi läser och mediterar över Guds ord och den helige Ande hjälper oss att förstå och göra det levande för oss.

 

På samma sätt som naturvetare måste använda bildspråk för att beskriva verkligheten på t ex kvantnivå och i kosmologiska perspektiv, måste vi använda bildspråk för att beskriva den osynliga andliga verkligheten. Gud använder sig ju av våra språk för att kommunicera. och Jesu undervisning var till stor del i liknelser när han förkunnade Guds rike.

 

+

 

 

”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord”. Det betyder att den immateriella verkligheten, (även om det vi kallar materia inte är så enkelt definierat och ”stabilt” som fysikerna trodde för hundra år sedan), Gud genom sitt Ord, Logos och sin Ande, var det absolut första ursprunget och orsaken till allt som blev till. Materien kan rent logiskt inte ha kommit till av sig själv, inte ens på kvantnivå. Hur vi än förstår skapelseprocessen så hade Gud ett syfte med allt, inte bara att skapa ofattbart många biljoner galaxer och celler, utan att göra sig personligt känd för oss människor som har ett medvetande avpassat  för att förstå vår omvärld, oss själva, varandra och stå i förbindelse med Skaparen själv.

 

 

Allt hänger ihop eftersom Gud håller allt samman med sin makt och med sitt mål i sikte, att vid frälsningshistoriens avslutning låta sin Son komma tillbaka till vår sargade värld som den Frälsare och Härskare han är. Han ska komma i kraft och härlighet för att döma sina fiender, upprätta sitt folk och uppenbara sitt eviga rike. Första gången kom han för att visa Guds kärlek och vilja att rädda oss alla, vilket han gjorde genom ord, exempel, helande-och befrielseunder, och genom att dö för att befria oss från den eviga döden och domen.

 

Han är totalt annorlunda än vi, men  eftersom han skapade oss till sin avbild efter Sonen, var det inte främmande för Gud att bli människa, bortsett från vårt upproriska och onda sinnelag.  Ordet förblev inte bara ett okroppsligt ord utan blev kött, verklig människa, men utan synd. Gud är djupt mänsklig, som den sanna människa han var i Kristus, sådana vi var skapade att bli innan synden fördärvade vår natur.

 

I den dåtida kulturella kontexten var det oerhört stötande att det andliga skulle ha något med den i enlighet med platonsk och gnostisk världsbild, ”orena” fysiska verkligheten att göra. Gudomen skulle inte kunna stiga ner i den påtagligt köttsliga världen, det var omöjligt för dem att ens tänka tanken att Logos, Ordet, skulle bli kött. Men för vår Gud som skapat allt är det materiella, fysiska i sig inte något ont eller orent. Det är människans felvända begär till annat än Gud och sin nästas bästa, som är problemet. Det är synden som orenar oss inifrån, att vi är notoriskt självcentrerade, inte vill veta sanningen om oss själva och att vi inte så lätt ödmjukar oss inför Gud.

 

 

Ordet är helt unikt i det att det är immateriellt,  ett högsta andligt personligt väsen, Guds Son, samtidigt som det blev kött, fullkomlig människa i Sonens människoblivande. Ande och materia sammansmälte i Kristus, enligt Faderns vilja och Andens livgivande kraft. Samtidigt är det ett mysterium för oss, men det finns förebilder i GT, t ex i Ordspråksboken 8 där det talas om Visheten  som fanns med Gud före begynnelsen. Guds vishet kan ju anas i skapelsens fantastiska sammanlänkade och levande väv, hur underbart Gud skapat allt och med vilken ofattbar intelligens han utformat allt.

 

Här är återigen texten från Johannesevangeliet som jag mediterar över i flera inlägg:

 

1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

6 En man trädde fram, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. 7 Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle komma till tro genom honom. 8 Själv var han inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.

 

9 Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. 11 Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. 12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud.

14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss,och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning. 15 Johannes vittnar om honom och ropar: ”Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.” 16 Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. 17 Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. 18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.

 

Alla människor skapades i och genom honom, därför längtar vi till Gud, vårt eget djupa och sanna jag i Honom, och till varandras djupaste identitet som lika älskade av Gud.

 

+++

 

 

Ordet, Sonen och Visheten används på helt annat sätt i de gamla gnostiska tankesystemen.  Som alltid när det gäller alternativ andlighet förvanskar man det Gud sagt. Man lägger till och drar ifrån, men det gemensamma draget är att man frånkänner Sonen hans unika position som fullkomlig Gud och fullkomlig människa, och honom som den enda vägen till Gud, livet och sanningen. Bara genom det människoblivna Ordet vet vi vem Gud är och vad han gjort för oss, det Bibeln förmedlar till oss.

Lögnerna går tillbaka ända till begynnelsen och består i förnekelse av det Gud sagt, att vi människor skulle dö andligt sett som konsekvens av att välja att inte tro och lyda vår Skapare, och att vi skulle kunna bli som Gud med kunskap om gott och ont. Det är början till reinkarnationstanken och ideerna om att människan har någon slags gudomlig gnista inom sig som ska utvecklas genom gnosis, kunskap, och genom övningar som leder upp till ljuset i en stegvis utveckling. I dessa förvridna system framställs vår gode Fader och Gud som en sämre gud som skapade den fysiska världen, och som också var ond eftersom han undanhöll kunskapen från människorna.

 

Dessa två tankar ligger bakom mycket andligt bedrägeri inom ockultism, kulter, religioner och formulerades alltså i ytterst i oppoisition till Guds vilja och avsikt med oss människor, att vi skulle erkänna vårt beroende av honom som vår Herre, älska och tillbe honom allena och ledas av hans goda ord, och att det sanna livet och ljuset från Gud kom genom Jesus Kristus, han som dog  på korset och uppstod för oss.

 

Jag kanske återkommer till detta tema men delar en mycket bra framställning av det gnostiska systemet så länge i det här Youtube-klippet från 2006, av en gedigen akademiker inom bibelvetenskap och antika språk och texter, dr Michael S Heiser. https://www.youtube.com/watch?v=Qb-rEFUFXQ4

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive