”Domedagsklockan”.

 

 

 

Den symboliska domedagsklockan startades i början av det kalla kriget och uppdateras efter hur nära man menar att ett förödande kärnvapenkrig är. Forskare vid Chicagos Universitet började räkna ner tiden och beräknar nu i sin senaste uppdatering att det bara är två och en halvminut kvar till det definitiva tolvslaget då jorden förmodas gå under.

 

 

Hoten mot planeten har enligt många bedömare ökat på ett alarmerande sätt. Det gäller inte bara är kärnvapen längre, utan de klimatförändringar som hotar själva livet på många sätt. Sedan tillkommer förutom ökade politiska spänningar i världen och oro inför framtiden . Undergångsstämningarna sprider sig. Det är en stor flyktingkris i världen, lokala konflikter och krig, sjukdomar och pandemier. Mycket har blivit bättre och många lever längre, men samtidigt ökar problemen på många sätt.

 

 

Det är förståeligt att icke-kristna endast ser allt som pågår  i världen och skräms av det, men det är ändå så att ingen människa kan med säkerhet säga när när tiden är ute.  Det är bara Gud själv som vet det, och han följer sin egen tidsplan. Hans klocka kan se helt annorlunda ut. Hur som helst är det han som har den yttersta kontrollen över vad som sker på jorden. Inför naturkrafterna, de globala katastroferna och den ovissa framtiden är vi som enskilda människor små. Därför är vår yttersta trygghet i att Gud har allt i sin hand, och vi själva är i hans hand, hur det än ser ut och vad som än sker.

 

Som troende väntar vi på Jesu återkomst och vet att detta föregås av den sista tidens omskakade och förfärliga händelser. Det är vårt stora hopp och vår förväntan. När denna tidsålder tar slut, börjar evigheten hos Gud, eller snarare fortsätter.

 

Redan från begynnelsen, när Gud skapade universum, hade han bestämt när tiden skulle ta slut och mänsklighetens historia vara över. Jesus har givit oss vissa hållpunkter, tecken, som gör att vi kan orientera oss efter dem och ana var vi befinner oss. I det s k eskatologiska talet beskriver Jesus vad som kommer att ske innan hans återkomst.

 

 

På Guds egen klocka är de viktigaste och mest avgörande händelserna de som relaterar till hans eget handlande i historien för att förbereda för Sonens ankomst till jorden.  Målet för hela historien var ju från Guds perspektiv att få oss tillbaka till sig, som hans högt älskade och förlåtna barn. Det handlar särskilt om tiden för hans födelse, död, uppståndelse, himmelsfärd, och inte minst hans återkomst vid tidens slut. Så länge världen består, är dörren öppen till Guds rike, och människor över hela jorden får höra evangeliet, tror och tar emot. Fadershuset fylls dagligen på med frälsta människor från alla folk.

 

Men till sist tar tiden slut och Gud ska döma världen och göra slut på all ondska, lögn och lidanden. Jesus kommer tillbaka som den Herre han är för att ta hem de sina till sig själv, och för att döma de obotfärdiga, de som vägrar tro och erkänna hans herravälde, de som väljer lögn framför sanningen.

 

 

Så här sade Jesus själv om världens slut:

 

Matt 24: 3 ”När Jesus sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom, kom de fram till honom och frågade: ”Säg oss: När ska det ske? Och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?”
4 Jesus svarade dem: ”Se till att ingen bedrar er. 5 Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de ska bedra många. 6 Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. 7 Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli svält och jordbävningar på många platser.8 Men allt detta är bara början på födslovåndorna. 
9 Då ska man utlämna er åt lidande och döda er, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. 10 Och då ska många komma på fall, och de ska förråda varandra och hata varandra. 11 Många falska profeter ska träda fram och bedra många, 12 och eftersom laglösheten ökar kommer kärleken att kallna hos de flesta. 13 Men den som håller ut till slutet ska bli frälst. 14 Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.”

 

 

 

Stridslarm, rykten om krig, etniska konflikter, svält och jordbävningar, naturkatastrofer, hungersnöd, förföljelse av kristna, avfall, falska profeter och bedrägeri, ökad laglöshet och kärlekslöshet, och samtidigt mission till alla folk som fullbordas. Visst känner vi igen oss i dessa tecken? Andra tecken har att göra med Israels folk också, men det ryms inte här.

 

 

För den som hör till Herren finns denna glada förvissning om att han snart kommer och ska återställa allt som förstörts på vår vackra jord, och vi kan leva i en fullkomlig trygghet att det är han som bestämmer när saker och ting ske ske. Vi som tillhör honom behöver inte frukta eller misströsta vad som än händer. Han själv är vår tillflykt, vår frälsning, vår frid, vår hjälp genom allt.

 

 

 

 

Psaltaren 46: 2

 

”Gud är vår tillflykt och styrka, en hjälp i nöden, väl beprövad 

3 Därför räds vi inte även om jorden ger vika

och bergen störtar i havets djup,

4 om vågorna brusar och svallar

så att bergen bävar

vid deras uppror. Sela

 

 

5 En ström går fram med flöden

som ger glädje åt Guds stad,

den Högstes heliga boning.

6 Gud bor där inne,

den vacklar inte.

Gud hjälper den

när morgonen gryr.

7 Folken larmar, riken vacklar,

han höjer sin röst –

då smälter jorden.

8 Herren Sebaot är med oss,

Jakobs Gud är vår borg. Sela

 

 

9 Kom och se Herrens verk,

häpnadsväckande saker

gör han på jorden.

10 Han stillar strider över hela jorden,

han bryter bågen

och bräcker spjutet,bränner upp vagnarna i eld.

11 ”Bli stilla och besinna

att jag är Gud,

upphöjd bland folken,

upphöjd på jorden.”

12 Herren Sebaot är med oss,

Jakobs Gud är vår borg. ”Sela

 

 

 

 

 

Jag avslutar med Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, där Herren säger:

Se, jag kommer snart, och jag har min lön med mig för att ge åt var och en efter hans gärningar. 13 Jag är A och O, den förste och den siste, begynnelsen och änden. 

Vi säger: Amen, kom Herre Jesus!

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: