Profetiornas fullbordan.

 

 

 

För oss som lever i en osäker och farlig tid kan det vara svårt att överblicka allt som sker. Men för Gud  är  det naturligtvis ingenting oväntat. Han lät sina profeter förutsäga något om de stora  händelser som skulle föra hans Son Jesus Kristus in i världen,  vilket var uppfyllelsen av löftena till det judiska folket, och  även Kristi återkomst vid tidens slut. Detta tror ju inte majoriteten av judarna på, men de är fortfarande Guds folk.

Bibeln handlar ju faktiskt huvudsakligen om Israel och det judiska folket och dess böcker skrevs av judar med något enstaka undantag. Det andliga Israel består av Jesustroende judar och icke-judar från alla folk, men striden står rent konkret om staden Jerusalem, nationen Israel i den sista tiden

Judar över hela världen kommer också att drabbas, som så många gånger förr, av hat och attacker. Gud utvalde staden som sin, och det land som det judiska folket fördrevs ifrån och lämnade, blev som vi vet inte deras förrän 1948 . Det var flera orsaker till detta.  Lidandet för araberna som en konsekvens av detta är också ett faktum, och det är ingen enkel sak att förstå hur allt hänger ihop och hur Gud ser på det. Han älskar alla människor och vill att alla ska komma till kunskap om sanningen, ochvår uppgift är att be för alla människor. Det finns så många offer på båda sidor om konflikten.  Det är en oerhört tragisk situation för både judar och araber. Men det finns mer eller mindre fakta i de olika berättelser som man hävdar är sanning.

 

Jesu liv utspelades där, när landet led under romersk ockupation, och han  ska komma tillbaka till staden Jerusalem, som då ska vara omringat av fiender. Ytterst handlar striden om detta massiva uppror mot Guds utkorelse, räddningsplan och vilja. Det finns så många fler aspekter av detta, att förbundsfolket drevs i exil p g a olydnad, vilket Gud varnade för redan i Moseböckerna och genom sina profeter. Allt ingick  ändå i Guds fördolda plan för världens frälsning, vilket Paulus förklarade i Romarbrevet, kap 9-11.

Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet, för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in. 26 Och det är så hela Israel skall bli frälst, som det står skrivet: Från Sion skall Frälsaren komma och skaffa bort all ogudaktighet från Jakob. 27 Och detta skall vara mitt förbund med dem, när jag tar bort deras synder. 

28 I fråga om evangelium är de fiender för er skull, men i fråga om utkorelsen är de älskade för fädernas skull. 29 Ty sina gåvor och sin kallelse kan Gud inte ångra. 30 Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet genom deras olydnad. 31 Så har nu också de varit olydiga för att de skulle få förbarmande genom den barmhärtighet som ni får. 32 Ty Gud har gjort alla till fångar under olydnaden för att sedan förbarma sig över alla.  

 

För varje jude och hedning gäller frälsningens enda möjlighet:  tro på Jesu död för våra synder, och hans uppståndelse och himmelsfärd.

 

+

 

Profetiorna om Messias första ankomst till jorden uppfylldes, men många återstår inför hans andra ankomst. Guds Son föddes som en ättling till Abraham, och kommer snart tillbaka i  sin himmelska härlighet och makt som Israels Messias och alla troende folks Herre och frälsare, för att slutgiltigt döma sina fiender och etablera sitt eviga rike på jorden. Vad alla är överens om att det kommer fruktansvärda tider, ”Jakobs nöd”, före Herrens stora dag, domens dag, även om det finns så många olika meningar om profetiorna, men jag lämnar det därhän.

 

Ingen vet hur det nuvarande kriget kommer att utvecklas, om det blir det sista stora kriget, eller om den sista eskatologiska konfrontationen ligger framför. Sitautionen i nuläget är illa nog som den är med risk för flerfrontskrig och höga dödstal. Israel är omgivet av fiender som vill utplåna landet och döda så många judar som möjligt, samtidigt som kristna  dödas för sin tro , också av islamister.

 

Många har försökt förstå tidsaspekten i dessa profetior, men det låter sig inte göras i detalj. Det är bara att avvakta och se var vi befinner oss i Guds esktologiska tidtabell. Det visar sig. Men vi vet tillräckligt för att ana att det antagligen är nära förestående, andra tecken som Jesus talade om visar sig också i vår tid.

 

Vi vet genom Guds ord att en mycket svår tid i Mellanöstern med krig och och även omfattande och avgörande angrepp mot Jerusalem innan Gud griper in och Jesus kommer tillbaka, b la Jer 30 , Dan 12, Sak 12-14, Hes 38-39. Jesus själv hänvisade till profeterna i sitt eskatologiska tal , Matt 24:21, 29. Låt oss därför fortsätta  be för dem och för våra kristna bröder och systrar som förföljs på så många platser.

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive