Är en fråga bara en fråga och ett bevis ett bevis?

 

 

 

fra%cc%8age

 

 

 

Överskriften kan vid en ytlig betraktelse synas märklig, men vid närmare eftertanke finns faktiskt en del att säga om detta. Jag tänker ta upp olika aspekter av detta i ett par inlägg.

 

Som man frågar får man svar.. Vi vet nog alla att attityden hos den som frågar är avgörande. En ärlig, öppen och ödmjuk människa som verkligen vill veta något har inga baktankar. Den som av hjärtat söker sanningen, finner den med Guds hjälp.

 

En annan vill genom sin fråga ställa svararen i dålig dager direkt, förlöjliga eller förakta både svararen och innehållet i svaret. Det gäller främst frågor, eller snarare påståenden som ateisten ställer till en kristen. Jag ska fundera lite över det här.

 

De svar, de ”bevis” som en troende presenterar är naturligtvis av ett helt annat slag än naturvetarens svar på de frågor som hör till naturvetenskapen. Vad gäller humaniora, filosofi och religion så utformas svaren utifrån de speciella förutsättningar som gäller dessa områden av mänsklig erfarenhet. En troende kan inte avkrävas samma slags bevis  en fysiker eller kemist kan uppvisa i form av provresultat, matematiska bevis, empiri som stämmer.

 

Men det finns ändå bevis utifrån den kristna tron, som kan jämföras med andra trossystem för att se vilka frågor som bäst besvaras. De kan också jämföras med vetenskapens resultat och då är det mycket som stämmer med Bibelns uppenbarelse. Jag återkommer till de ”bevis” som finns utifrån den uppenbarelse om och av Gud själv som vi har i Bibeln.

 

 
Vad gäller alla mänskliga frågor och svar ska de helst stämma så bra överens med verkligheten som möjligt, vara relevanta och sanna, och hjälpa människor att leva i enlighet med sin natur och bestämmelse.

 

 

 

20151009_144530.jpg

 

 

 

 

+++

 

 

Frågor är ju bara en språklig form och är lätta att formulera, men svaren återspeglar en del av själva verkligheten och är därför oändligt komplexa i förhållande till den enkla frågan. Vi måste alltid räkna med komplexiteten, att se saker från olika håll, för att få en helhetsbild som rymmer både djup, bredd och höjd.

 
Det är helt självklart för oss att förstå hur olika dessa frågor och hur olika svaren blir eftersom det är helt olika kategorier av svar. Här är bara några exempel:
Varför är himlen blå?  
Var är Kalle och Anna ? Varför är du vän med NN? Finns Gud? 
Vad är medvetandet?   Varför finns ondskan?

Varför faller äpplet till marken? Vad är en människa? Finns multiversa? Hur kan Jesu död betyda något för mig? Vad är meningen med livet? Tycker du om det här musikstycket? Vad är rationella tal? Vad är sanningen? Vad händer efter döden?  

 

 

Vi svarar av naturliga och högst begripliga skäl mycket ollika på dessa frågor. Vad gäller de rent vetenskapliga frågorna, så söker vi svaren hos den beprövade och samlade kunskap som finns i ett ämne, men vi vet samtidigt att det aldrig kan handla om absoluta sanningar. De enda absoluta bevis som finns är inom matematiken. Andra vetenskaper har gjort iakttagelser, experiment, ställt upp hypoteser som man sedan sökt falsifiera eller verifiera. Kunskapen växer med forskning, innovation, bättre undersökningsmetoder osv, och vår kunskap om universum, om mikrokosmos, om naturen har ökat enormt på ett par århundraden, och fortsätter expandera.

 

 

Det är något jag som kristen är tacksam för, att det finns människor som utforskar vår värld och samtidigt förhoppningsvis gör den bättre att leva i för flertalet. Gud har skapat världen och oss till att leva i den, med en förmåga att utforska, skapa, lära oss och påverka den till det allmänna bästa. Det måste finnas ett samband mellan vår intellektuella förmåga att utforska naturen och den lagbundenhet vi finner i den. Det är Guds verk i båda fallen.

 

Vad gäller den inre, andliga dimensionen gäller andra lagar och regler. Den utgör en verklighet som inte kan mätas och vägas som i det yttre. Det är ju ganska självklart egentligen. Både den yttre och den inre världen är ju verklga och sanna, och även om de är olika är det samma Skapare bakom allt.

 

Men uppdelningen mellan fysiskt och andligt, kropp och själ, världsligt och andligt är inte helt korrekt utifrån Bibelns människosyn. Vi är skapade till Guds avbild, som en helhet. Vi är besjälade biologiska varelser i relation till vår omvärld och andra människor, och som i och genom vår ande kan ha kontakt med Gud själv.

Vi behöver då visserligen födas på nytt av Guds Ande för att komma in i hans rike, enligt Jesu undervisning i Joh 4. Men det är ett annat ämne..

 

Vi lever på denna fantastiska jord som finjusterades just för att vi skulle kunnna bo här, och genom Guds försyn hitta tillbaka till honom. På vägen dit lär vi oss en hel del om oss själva, andra människor, livet, kosmos. Det gör vi genom att ställa många frågor och få en del svar i alla fall.

 

Fortsättning följer.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: