Höra och göra. Inledning.

 

listening

 

 

Det vi hör och gör, respektive inte hör och inte gör, påverkar och definierar vårt liv. Kristen tro handlar om liv, om vad vi hör och tror, gör och omsätter i praktiken. Tro utan gärningar, hörande utan görande, kärlek utan praktisk handling förblir ett fint ideal. Men Gud är praktisk, han ger instruktioner för hur vi ska leva i samklang med hans vilja och tillvarons lagar. Han ger oss nåd och kraft att göra det också, utan hans hjälp är det omöjligt.

 

I biblisk mening är det helt centralt. Människan är skapad för att ta emot från Gud av hans liv, kärlek, råd och styrka och att höra vad han säger och följa det. Hela Bibeln kan sägas vara historien om hur människan i alla tider hört och gjort, respektive hört och inte gjort. Hur bra vi lyssnat kan avläsas i vårt konkreta liv, hur mycket vi lyder det Gud sagt.

 

 

+++

 

Höra och göra eller lyda är i biblisk tradition ett och detsamma. Ordet på hebr är שָׁמַע (shama). Det är ett vanligt ord. Om jag inte tar fel finns inget ord på hebreiska för lyda utan verbet höra används omväxlande för att höra och lyda. Hebreiskan är ett mycket ekonomiskt språk och texten i GT är komprimerad. Men det beror säkert mer på att det från teologisk synpunkt är två sidor av samma sak. Den som verkligen hör, gör det han hör, omsätter det i praktiken. Den som lyder Guds Ord är alltså den som verkligen hört vad Gud sagt. Hörandet fullbordas i görandet och är inget teoretisk fenomen. 

 

Vi vet att den judiska trosbekännelsen börjar med detta  שְׁמַ֖ע , schma, Hör Israel! (Deut 6:24).  När Guds folk hör att Herren deras Gud är en, skall de älska honom av hela sitt hjärta och tjäna honom. Det finns så många exempel på detta i GT om hur Gud uppmanar sitt folk att höra, verkligen lyssna på vad han säger och göra det.

 

I NT återkommer också detta tema ständigt. Det grekiska ordet för höra är ἀκούω och avlett av detta är ordet för lydnad ὑπακοή. Det betyder att böja sig under det man hört. 

 

Jesus liknar den som hör hans ord och handlar efter dem vid en förståndig man som byggde sitt hus på klippan och därför klarade stormen (Matt 6:24-27). I i liknelsen om såningsmannen beskriver Jesus de fyra olika sätt människan hör och tar emot budskapet om riket på. (Matt 13:18-23 ). Det är en viktig liknelse och jag avslutar med den sista versen:

 

”Men det som såddes i god jord är den som hör ordet och förstår, och som bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt”.

 

+++

Det är ett stort ämne och jag återkommer till olika aspekter av detta i flera inlägg.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: