Kampen om sanningen.

 

 

 

 

Det har pågått en kamp om sanningen från tidens begynnelse. Den utspelas inom varje människa, mellan olika människor, och grupper i ett samhälle, mellan nationer. Att förlora den avgörande kampen får konsekvenser för individer och hela samhällen. Lögnen är en destruktiv kraft som ödelägger liv. Den förstör för offren,  och lögnaren själv inifrån. Lögnen kan vara allt från medvetna strategier att vinna i en konflikt, ett krig, till de små nödlögnerna som inte är illa menade. Den medvetna lögnen är dock genomtänkt, med bestämda mål att manipulera, utnyttja, utöva påtryckning, först verbalt, för att sedan övergå i fysiskt vål. Man har bestämda syften att viseleda, man vill dominera, härska, splittra. Man främjar konspiratoriska tankar, skapar fiendebilder av andra som inte håller med en själv, framhäver sina åsikter som de neda rätta.

 

Detta är ett väkänt talesätt: ”Krigets första offer är sanningen”, och det ligger mycket i det. Så har det alltid varit. Maktmänniskor är desamma i alla tider. Vi kan nästan dagligen se och höra detta i direktrapporteringen från omvärlden, särskilt kriget i Ukraina. Man måste förvränga verkligheten i propagandasyften för att ge legitimitet åt sitt agerande. Till sist tror man själv på sina lögner, och det formar ens verklighetsuppfattning. Lögnens makt att bedra och förvränga är så stark på olika sätt att den skapar en alternativ verklighet, och det gäller på både det konkret världsliga planet , och det andliga.  Det gäller också individers livslögner, eller bearbetade minnen till sin egen förmån, för att uttrycka det lite snälllare, som tros göra olösta konflikter, egna tillkortakommanden och misslyckanden lite lättare att hantera.

 

Sanningen kan vara svår att se och erkänna, särskilt utan vetskapen om Guds nåd, att det finns förlåtelse och ett liv i hans ljus, på det personliga planet. Evangelisten skrev ”… Nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus”. Det avgörande är att det finns en vilja hos oss till självrannsakan och ödmjukhet.

 

Inför Gud, som redan vet allt om oss vågar vi stå i ljuset, eftersom det inte bara avslöjar utan också befriar och räddar oss från lögnens förstörande kraft, som har sin rot i Lögnaren själv, som ljugit, mördat och stulit från begynnelse, Det är Jesu beskrivning av satan, den onde fienden.

 

Men vi är skapade för att vandra i ljuset. Tidigare var ni mörker, men nu är ni ljus i Herren. Lev då som ljusets barn, 9 för ljusets frukt består i allt vad godhet, rättfärdighet och sanning heter. (Efes 5). Vi kan lika medvetet kämpa mot lögnen och välja sanningen inför oss själva och Gud, och naturligtvis göra det vi kan för att främja sannigen i samhället.

 

Men det är ju allvarligare och farligare när maktmänniskor i världen omdefinierar fakta, förvränger och ljuger för öppen ridå för att rättfärdiga krigshandlingar. Ingen vet var detta slutar, eftersom prestige och stolthet också är starka krafter, och när man gått så långt på denna lögnens väg är det svårt att backa, och säkert nästan omöjligt att erkänna att man gjorde fel.

 

 

+++

 

 

Det finns alltid en anledning till varför man ljuger. Vad vill man uppnå? Sanningen är ju alltid den enklaste eftersom den säger som det är, den hjälper oss att leva i samklang med tillvarons innersta lagar.

På en mer vardaglig mellanmänsklig nivå kan det handla om att framstå i bättre dager av olika anledningar, om att dölja besvärande fakta som är till skada för en själv, om att vilja få den andre att se illa ut genom att ljuga. På en global nivå är desinformation, rena lögner, förvanskningar i propagandasyfte en vital del i krigföringen, som vi väl vet. Man ljuger om sin fiende för att skaffa sig rätten att attackera, man  misstänkliggör andra för att få en anledning att hata och hota.

 

Varför tror man på lögnen? Varför söker man inte sanningen? Det förblir ett mysterium, men man kanske sjäv har dunkla motiv som gör en mottaglig för bedrägeri och lögner. Man har ett ansvar att svara inför Gud om man fått veta sanningen men förkastat den.

 

Världsläget i stort är osäkert och många länder har stora problem. Det är ingenting att förvånas över, och kommer troligtvis inte att bli bättre, men vi får hålla oss till Herren och fortsätta med vår outtröttliga bön  om att sanningen till slut ska segra, om hjälp, kraft och tröst för alla som drabbas.

 

1 Tim 2 Först av allt uppmanar jag till bön, åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, 2 för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv, på alla sätt gudfruktigt och värdigt. 3 Detta är gott och rätt inför Gud, vår Frälsare, 4 som vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.
5 Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor: människan Kristus Jesus, 6 som gav sig själv till lösen för alla. Detta vittnesbörd skulle frambäras när tiden var inne, 7 och för detta är jag satt till förkunnare  och apostel – jag talar sanning och ljuger inte – en hedningarnas lärare i tron och sanningen

 

 

 

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: