Från Eden till inkarnationen. Inledning, och några videor om det judiska tabernaklet och templet.

 

 

 

 

 

Mänsklighetens historia kan beskrivas på många olika sätt utifrån olika aspekter; familjerelationer,  kultur, näringsliv och handel, traditioner, ritualer och religon osv osv.

 

Här ska det handla om Guds väg till människan, hur Skaparen själv, den ende sanne och helige Guden , som bor i ett ljus ingen kan nalkas, och dit ingen synd, orenhet eller mörker kan komma in, gör sig känd för oss och inbjuder till gemenskap med oss på sina villkor.

 

Det handlar om hans vilja att bo mitt ibland de människor han skapat. Det började i Edens lustgård, platsen för Guds speciella närvaro i förhistorisk tid, som det naturligtvis inte finns andra spår av än just hågkomster, traderade minnen som är nedtecknade för att ge denna kunskap om Guds agerande vidare till alla generationer. Det finns många teorier om när, hur och var det skedde, som vi nog aldrig får svar på.  Det finns en omfattande debatt om Adams och Evas historicitet, om det fanns andra gruper av tidiga människor, hur det ”verkligen” gick till när Gud skapade människan och gav instruktioner om sin vilja, men det får jag lämna därhän, hur intressant det än är i sig.

 

Vi vet genom det samlade och sammanhängande bibliska vittnesbördet ATT det skedde, och är det som verkligen definierar oss som människor vad det gäller vår natur. Vad det djupast handlar om är dels att vi är skapade, älskade och kända vid namn av Herren, dels vårt grundläggande problem med  gudsfrånvändhet och  själviskhet,  kort och gott synden som skiljer oss från Gud. Det är dessa existentiella frågor som står i centrum för Guds kärlekshistoria. Det var bara Gud själv som kunde råda bot på den djupa skadan i vårt innersta, vilket som vi vet kostade hans egen Son livet för att rädda oss.

 

Det skedde genom olika steg från Eden, via tabernaklet och templet till inkarnationen, när Ordet blev kött och tog sin boning ibland oss. (Joh 114). Ordet på grekiska ἐσκήνωσεν, eskenosen,  betyder att slå upp sitt tält, tabernakel. Guds Son blev människa och delade våra  yttre livsvillkor. Jesus var den ende syndfria, i kärlek och godhet fullkomliga och rättfärdiga människa som någonsin levt på jorden.

 

När den helige Ande sedan utgjöts efter Jesu uppståndelse och himmelsfärd, fullbordades  Guds frälsningsplan. Nu skulle Guds helige Ande kuna bo i pånyttfödda och renade hjärtan, som satt sin tro till Frälsarens verk. Guds plan att rädda och återföra människan till sig själv. Alla som tillhör Kristus idag längtar efter hans återkomst, då vi kommer att se det vi lever i tro på nu.

 

Jag ska i kommande inlägg fördjupa vissa aspekter av detta. Nedan finns några intressanta videor, som åskådliggör tabernaklets och templets betydelse. Varje föremål i dessa hade djup symbolisk betydelse för att tydliggöra den eviga frågan  hur kan en syndiga människan kan nalkas den helige Guden?

 

Det lär oss det judiska folkets historia, som bildar bakgrund och förklaring till vår historia som kristna. Det är omöjligt att förstå Jesu person och verk utan Gamla Testamentet. För de nytestamentliga författarna var naturligtvis det gamla förbundets skrifter deras heliga skrift, och de tolkade och förstod Jesu undervisning utifrån GT, där hans eget folks historia fanns, och de viktiga förebilderna och profetiorna om honom.

 

Fortsättning följer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: