En serie om JESUS . Inledning.

 

 

Jesus_Giotto_03.8
Giotto. Jesus uppväcker Lasarus.

När det gäller att välja en illustrerande bild till den här serien väljer jag Giottos målning, där istället för att återge Jesu ansikte han istället målat detta kraftiga ljus som utgår från honom. Ingen vet ju hur Jesus såg ut, och även om det finns fina målningar, ikoner osv så tycker jag denna är fantastisk.

 

 

 

 

++

 

 

Jag ska skriva om den mest betydelsefulla personen i historien, i nutiden och framtiden. Han är säkert den mest älskade i alla tider, den mest omskrivne, missförstådde och gåtfulle. Han har bemötts med likgiltighet, hat eller fientlighet, men ännu mer med tacksamhet, kärlek och förtroende, nyfikenhet och beundran. Han har varit missförstådd, feltolkad, smutskastad. Men det har aldrig funnits en människa som han, och därför har man i tvåtusen år försökt förstå detta mysterium: att Jesus samtidigt var fullkomlig människa och Gud.

 

Vid ett tillfälle ställde Jesus den här frågan till sina lärjungar: ”Vem säger folket att Människosonen är”? och Vem säger ni att jag är? 

Dessa frågor ställs till oss idag. Vem säger vi att Jesus är? Vill vi ta reda på sanningen om vem han är eller bryr vi oss inte? Det får avgörande betydelse för vårt liv hur vi svara på dessa frågor också i ett evighetsperspektiv. Om det är sant att han är den han säger sig vara, är det absolut det viktigaste vi kan ta reda på. Jesu anspråk är naturligtvis lika unika som han själv är unik. Det går inte att komma undan dessa, som jag återkommer till.

Gud själv har förbundit sig så djupt och starkt med mänskligheten själv när hans Son blev människa, att vi som människor inte kommer undan när det gäller hur vi förhåller oss till honom, och till hans Fader. 

 

 

+++

 

Vem var han? Vem är han? Det är nödvändigt att tala om honom som levande, eftersom det precis är vad han är. Jesus är den ende som dog och blev levande igen. Döden kunde inte behålla honom. Hela hans liv var  mirakulöst och samtidigt var han till det yttre en vanlig människa. Men Jesus syndade aldrig, gjorde aldrig något fel.  Han var alltigenom sann, ren, helig, god, rättfärdig, full av kärlek. Han blev offer för ett justitiemord. Han hade inte begått någon brottslig handling, tvärtom var han känd för att göra gott, befria och bota människor. Han dödades för att han sade sanningen om vem han var, den levande Gudens SOn, Messias.

 

Hans person och liv är så underbart och speciellt att det egentligen borde vara självklart för alla människor att vilja veta mer om honom, om de får chansen. En del har inte fått den möjligheten och gåvan, det är därför evangelisation och mission är det viktigaste uppdrag vi har som kristna. Men varför vill man inte få veta mer om den enda människa som levde som han lärde, älskade och hjälpte människor, blev dödad och uppstod från de döda och lever idag? 

Varför vill man inte ta emot det han vill ge fritt och för intet, nåd, förlåtelse och evigt liv? Förutom människans egen ovilja att ödmjuka sig och erkänna att hon behöver hjälp, och motståndet mot sanningen, finns  det finns en satanisk makt som vill förhindra människor från att se vem han verkligen är, tro på honom och bli räddad.

 

 

+++

 

 

hämtning (1)

 

 

Men vi tar det från början.

 

Jesus fick sitt namn av ängeln Gabriel, som besökte den unga flickan Maria och delgav henne världshistoriens största nyhet: hon skulle bli havande och få föda ett helt unikt barn. (Luk 1:26ff). Hon svarade naturligtvis så här : 

Hur skall detta kunna ske? Ingen man har rört mig”. 35Ängeln svarade henne: ”Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall också barnet kallas heligt och Guds Son. (Luk 1)

 

Namnet Jesus betyder ”Herren frälser, räddar”. 

 

Det var den mest planerade och förutsedda födelse i historien. Gud Fadern hade beslutat detta innan han skapade världen och han lät profeter förutsäga några detaljer om detta. 

 

Mer får vi inte veta om hur det gick till. Det tillhör Guds förborgade hemligheter, på samma sätt som detaljerna runt Jesu uppståndelse. Vi vet ATT det skedde, men inte exakt HUR Gud gjorde. Det finns många teorier, men jag tror det är bäst att lämna det åt sidan och fokusera på det oerhörda som faktiskt skedde. Vi skulle inte förstå det, lika lite som vi verkligen förstår hur Gud verkar när han  skapar, och frälser. Den evige, helige, osynlige Guden , Skaparen, beslöt  att komma in i världen på ett unikt sätt och uppenbara vem han är, för att rädda sin förlorade mänsklighet. Hans Son, som funnits med honom  evighet innan universums skapelse, skulle låta sig födas in i världen av en jungfru i Israel, för att fullborda förbundet med det judiska folket.

 

Guds budbärare, ängeln Gabriel, kom med budskapet till tonårsflickan Maria, och Guds ord och den helige Ande samverkade i att åstadkomma undret. Så var det i skapelsen, Gud talade, och Anden verkade så att det blev en verklighet. För Gud var det naturligtvis inte svårt att genom sitt Ord och sin Ande skapa sitt eget liv i Marias livmoder. Allt Gud gör är ju naturligt och enkelt för honom, men för oss övernaturligt och ofattbart. Det enda Maria gjorde var att överlåta sig till uppdraget som Herrens tjänarinna.

 

Det var ingenting märkvärdigt med Maria, hon var inte syndfri som katolikerna hävdar. Det finns ingen ”obefläckad avlelse” i NT. Men hon utvaldes av Gud till att bli Jesu mor, och som sådan var hon speciell och värd att ihågkommas med tacksamhet. Hon var en fin förebild i tro, och hon bar sin smärta som mamma efter Jesu död. Det fina är att Maria var med på den första pingstdagen och blev fylld med den helige Ande. Hon fick del i Guds rike.

 

 

+++

 

Änglarna var aktivt verksamma i Jesu liv, också i samband med hans födelse. Den gode Josef fick av Herrens ängel i en dröm veta  att barnet blivit till genom den helige Ande.  Det var ju en stor skandal att Maria blev gravid när hon var trolovad med honom, men han hanterade det hela på ett klokt sätt. Josef fick också en varning i drömmen att fly till Egypten, eftersom kung Herodes var ute efter barnets liv, och att återvända när Herodes var död. Herrens ängel tillkännagav också för herdarna Frälsarens födelse i Davids stad Betlehem, och hela himlens härskara prisade Gud. 

 

 

I evangelistens Matteus version är det Josef som får veta vad barnet skall heta

Med Jesu Kristi födelse gick det till så: hans mor Maria var trolovadmed Josef, men innan de hade kommit tillsammans, visade det sig att hon var havande genom den helige Ande. 19 Josef, hennes man, var god och rättfärdig. Han ville inte dra vanära över henne, och därför beslöt han att i hemlighet skilja sig från henne. 20 Men när han tänkte på detta, se, då visade sig en Herrens ängel för honom i en dröm och sade: ”Josef, Davids son, var inte rädd att ta till dig Maria, din hustru, ty barnet i henne har blivit till genom den helige Ande. 21 Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.” 22 Allt detta skedde, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: 23 Se, jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel, det betyder Gud med oss. 24 När Josef vaknade upp ur sömnen, gjorde han som Herrens ängel hade befallt och tog sin hustru till sig. 25 Men han rörde henne inte, förrän hon hade fött en son. Och honom gav han namnet Jesus.

 

 

Det är bra att vi har två versioner av berättelsen om Jesu födelse som kompletterar varandra. Matteus ville betona Jesu härkomst tillbaka till Abraham, eftersom han främst riktade sig till judar.

Lukas, som var hednakristen ville nå samma målgrupp som han själv tillhörde och betonade att Jesu släkttavla gick ända tillbaka till Adam. Johannes å sin sida drar det hela ännu längre tillbaka, till evigheten innan tid, och rum existerade i sin prolog. ”I begynnelsen var Ordet och Ordet var hos Gud och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.”

 

Vem har rätt? Alla , på sitt sätt, eftersom man som sagt betonar olika aspekter, vilka tillsammans utgör en helhet.

 

Jesus var det namn Sonen fick av sin Fader, förmedlat genom ängeln Gabriel, för att visa vad hans uppgift var i jordelivet: att frälsa sitt folk, och alla folk, ja, varje människa. Jesus är det namn idag och alla dagar genom vilket vi kan bli frälsta, och var och en som åkallar detta dyrbara namn blir räddad. Jesu namn är över alla andra namn, och för honom ska alla knän böja sig och alla tungor bekänna att Jesus är Herre. 

Jesus lever, han älskar dig och vill att du ska tro och bekänna hans namn!

 

+

 

Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande

såsom det var av begynnelsen, nu är och skall vara

från evighet till evighet. Amen.

 

+

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: