Att leva av Guds ord. Inledning

 

 

unnamed

 

 

Jag inleder en ny serie om vad det innebär att leva av Guds Ord. Det kommer att bli ett par inlägg som tar upp olika aspekter av detta

 

Människan lever bokstavligen av Guds ord, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Rent faktiskt skapade Gud allt som finns genom sitt Ord och han uppehåller allt genom sitt Ord. I den mäktiga inledningen till Hebreerbrevet står det följande: 

 

 I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, 2 men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum.  3 Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord. Och sedan han fullbordat en rening från synderna sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.

 

Dessa två verser sammanfattar Guds skapar-och räddningsverk. Han talade, dvs visade vem han är, och han skapade allt genom sin Son, Ordet (läs gärna de fyra första verserna i Johannesevangeliet för att se parallellen). Gud har inte lämnat oss okunniga om vem han är och vad han gjort genom historien, vilket hela Gamla Testamentet vittnar om. Han talade och verkade sedan på ett unikt i sin egen Son Jesus Kristus, genom vilken vi lär känna Gud på ett personligt och fullkomligt sätt. Jesus är ”utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild”. Han var med i begynnelsen när Gud skapade universum, allt skapades i och genom honom. Han gjorde sedan vad som krävdes för att utplåna syndens och dödens makt för vår skull och återvände sedan till sin Fader, där han inväntar stunden för sin återkomst till jorden i härlighet.

 

Gud uppehåller och bär sin skapelse genom samma Ord, och när tiden är inne kommer denna världen som vi känner den att förgå genom Guds förutbestämda vilja och ord, och Gud ska skapa allting nytt efter Jesu återkomst.

 

Vi kan  inte omfatta allt det Gud är och gör direkt, han är evig Ande som bor i helighetens och härlighetens ljus och vi är hans skapelse med alla begränsningar det innebär, och dessutom  Men genom hans talade och verksamma ord får vi del av det hantalat och gjort för oss.

 

Som troende lever vi av Guds Ord, som är Ande och liv. Genom det skrivna ordet i Bibeln får vi kunskap om vem Gud är och vägledning för vårt liv. Men det är ingen enbart teoretisk, torr kunskap utan så fyllt av liv som Gud själv ÄR liv, kärlek, härlighet, kraft, vishet, skönhet osv. 

 

De första människorna valde att inte leva av det Gud sade, vilket påverkade hela mänskligheten på ett förödande negativt sätt. Då anar vi hur avgörande det är att att tro på och vilja lyda hans ord. Livet hänger bokstavligen på det. Guds räddning kommer genom det evangeliets ord som predikas efter Jesu död och uppståndelse, vi hör och tror på det och får därigenom liv från Gud. Det påverkade också hela mänskligheten på ett överflödande positivt sätt: vi får var och en gå från slaveri under synden till frihet och rättfärdighet i Kristus, från andlig död till liv, delaktighet i Guds eget liv, från hopplöshet, meningslöshet, mörker, ensamhet, till ett levande hopp, mening, ljus och gemenskap med Gud och varandra. 

 

Jesus är ju Ordet som blev människa och talade till oss om den osynlige Guden, förmedlade hans frälsande kärlek och kraft i sin jordiska tjänst och gav uppdraget vidare till församlingen. Vi är lemmar i hans kropp idag som får förmedla detta livsavgörande Ord om honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.