Den andliga vapenrustningen. Inledning.

Vi befinner oss i ett krig om sanningen på många nivåer. Det är vi särskilt medvetna om i vår tid när det talas så mycket om falska nyheter, men det är inget nytt fenomen. Lögnen antar många olika former och verkar på många områden. Här handlar det om de hjälpmedel Gud försett oss med för att inte bli andligt lurade och bedragna. Gud har i sin kärlek gjort allt för att vi ska räddas från lögnens makt och få kunskap om sanningen.
När vi väl lämnat vårt liv till Jesus, fötts på nytt in i Guds rike och blivit nya skapelser, har vi med oss trauman, destruktiva beteende- mönster och ett oförnyat sinne som påverkats av denna världens tänkande, som vi måste ta itu med. Jag ska ta upp det i kommande inlägg, hur vi kan bearbeta detta. Dessutom kommer vår själafiende att försöka attackera oss för att vi ska förlora tron, tilliten, förtröstan och lydnaden till Gud.
Vi kan lita på att Gud är med i processen och hjälper oss, men vi måste göra vår del för att förbli i Kristus. Det handlar om det nya livets disciplin att söka Gud varje dag i bön, i bibelläsning, i lovsång, i villigheten att tjäna honom. Där ingår detta praktiska moment att ikläda sig Guds vapenrustning som Paulus skriver om i Efesierbrevet.  Vi kan göra det till en vana att göra detta varje morgon i vår bönestund.

Jag ska skriva ett par inlägg om olika aspekter av den andliga kamp vi har att utkämpa för att bevaras i tron och övervinna allt ont som vår själafiende försöker åsamka oss.

Här är texten från Efesierbrevet 6 :

Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. 12 Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna. 13 Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och stå upprätt när ni fullgjort allt.
14 Stå alltså fasta, med sanningen som bälte runt höfterna och klädda i rättfärdighetens pansar. 15 Bär som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. 16 Ta dessutom trons sköld, med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. 17 Ta emot frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord. 18 Gör detta under ständig bön och åkallan och be alltid i Anden.
Som kristna behöver vi därför varje dag ikläda oss den osynliga men högst verkliga andliga rustning som är Guds, och som beskyddar och ger oss seger. Vi har övergått från mörkrets välde till Guds rike men lever i den här världen, som är i den ondes välde fram till den saliga dag då Herren Jesus kommer tillbaka som Herre och inga mörkrets makter längre kan förstöra. Segern är vunnen, men fienden får verka den utmätta tid han har kvar, enligt Guds plan, försyn och under hans kontroll.  Allt detta är svårt, och vi förstår inte allt som sker, men kan lita på att vår Gud har all makt och verkar för sina barns bästa i evighetens perspektiv. Jag skriver om ondska och lidande i andra inläg.
Bara genom att förbli i Jesus Kristus blir vi bevarade och kan stå fasta i den andliga striden. Man sänder inte ut en soldat i krig utan en rustning, och vår andliga skydd är Jesus själv. Vi ska ”ikläda oss Herren Jesus Kristus”, skriver aposteln i Romarbrevet 13:14 och förbli i honom själv, i hans frälsning, i hans nåd, i hans kraft. Jesus är vårt liv, allt vi behöver för vårt liv i dag och i evighet.
+++
Paulus använde en bild av den rustning de romerska soldaterna bar för att illustrera den kamp vi har att utkämpa, inte mot människor utan mot ondskans andemakter. Bilden ska inte föra tankarna till mänskligt krigande utan till hur Gud övervinner det onda genom Jesus. Vi klarar inte att genomskåda och stå emot ”djävulens listiga angrepp” ensamma, vilket denna text vill undertstryka. Vi behöver Guds hjälp i den andliga kampen, något som han vill ge för att vi ska behålla fältet, bevara tron på den frälsning Gud berett åt oss.
Det finns olika typer av satanisk makt, som jag återkommer till lite kort längre fram. Vårt huvudfokus är Gud själv, men vi måste också veta lite om vem vår fiende är och hur han verkar för att kunna stå emot honom.
+++
Pualus inleder med uppmaningen att vi ska stå fast med ”sanningen som bälte runt höfterna”. Det är det som håller hela rustningen på plats och därför är sanningen så vital, att vi lever i och av Guds sanning. Det är det enda sättet vi kan stå emot den ondes försåtliga lögner och bedrägerier.
Sedan ska vi vara iklädda ”rättfärdighetens pansar”, som skyddar vårt bröst, vårt hjärta. Jesus är vår rättfärdighet. Han tog vår synd, vårt onda, på sig och gav oss sitt rättfärdiga liv, som gör det möjligt att leva i gemenskap med Fadern.
Vi ska också bära som skor på våra fötter ”den beredskap som fridens evangelium ger”. Det handlar naturligtvis om vårt tjänande, hur vi villigt går ut i världen och vittnar i ord och gärning  om fridens evangelium.
Vi behöver ”trons sköld, som släcker den ondes alla brinnande pilar”.
Det är även nödvändigt att skydda vårt huvud, vårt tankeliv, med ”frälsningens hjälm”.
Vi får använda det mäktigaste anfallsvapnet mot satan, ”Andens svärd, som är Guds ord. Bara Guds eget ord kan besegra den ondes lögner.
Vi får göra detta under ständig bön och åkallan, och alltid be i Anden. Bara i den aktiva och levande gemenskapen med Gud kan detta andliga skydd fungera. det finns ingenting magiskt i detta, att vi räknar upp orden som i en formel. Vi gör det helt medvetna om vårt totala beroende av Herren, i ständig dialog med honom, i bön och genom att begrunda hans Ord.
+++
Jag återkommer lite mer i nästa inlägg till vad vi skyddas ifrån genom att vara andligt utrustade och hur vår fiende arbetar för att få oss på fall.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: