Betraktelse över Eden och AI-den.

 

Detalj ur Michelangelos takfresker ”Adams skapelse” i Sixtinska kapellet i Rom.

+

 

Bibeln skildrar Eden som platsen för Guds närvaro på jorden, och därför en helgad plats. En del menar att det kan ses som den första helgedomen, templet för Guds närvaro, något som löper som en röd tråd genom Bibeln. Gud vill vara mitt ibland sitt folk, sina barn, och när de skiljs från honom genom sin otro och konkret olydnad, arbetar han medvettet för att kunna ”komma tillbaka” till dem med sin välsignande närvaro. Det sker stegvis genom tabernaklet, templet i Jerusalem, och framför allt när Guds Son blev människa i Jesus Kristus, och Guds Ande som efter hans död och uppståndelse, kan flytta in i försonade och renade människor, som blir levande tempel för honom.

Han var själv där i sin skapelse, den evige Guden som är Ande, samtidigt som han i sin helighet och härlighet tronar i den himmelska verkligheten. Universum hade en begynnelse i tid och rum, och kommer att få ett slut, men Gud har ingen början eller slut, och därför var han först på plats när livets mångfald skapades, och människan, den medvetna varelse som fick språket och gåvan att relatera till Gud, fick stå inför honom som mottagare av hans välsignelse och uppdrag.

I Eden möter vi honom i de första kapitlen i Skriften. Vår Gud ger liv och anda åt sina skapade verk, verkar konkret och aktivt i historien, men förblir naturligtvis upphöjd över sin skapelse.

Gud hade en bestämd avsikt med de människor han skapat till sin avbild, i den värld han gjort beboelig för dem, och det var att låta dem få leva som hans representanter, och utbreda sig på jorden. De fick frihetens stora  gåva, att följa sin Skapares ord och leva inför hans ansikte, eller vända ryggen åt honom och gå sin egen väg. Vi vet hur det slutade, man valde bort Gud som högsta auktoritet. Det fick fruktansvärda konsekvenser på många sätt, men människan har ändå med sina skapelsegivna förmågor kunnat utforska sin omvärld, skapat fantastiska saker och utvecklat samhällen. På gott och ont…

 

+++

 

Roboten Sophia

+

 

I AI-den är människan centrum i sin verklighet, och sin egen herre. Hon använder all den kunskap hon samlat in genom sina upptäckter och forskning för att skapa och definiera sin världsbild. I  dataåldern, vår högt avancerade teknologiska tid, har man skapat maskiner och robotar. Utvecklandet av Artificiell Intelligens gått så snabbt att många menar att lagstiftarna redan kommit långt efter och det blir svårt att reglera de eventuellt negativa, eller rent av farliga, konsekvenserna på lång sikt, särskilt när tekniken sprider sig på alla områden och till fler människor och TECH-bolagen tävlar om vinstandelar.

Man forsätter arbetet med att utveckla AI, till AGI, Artificiell generell intelligens. Den skulle i så fall mer likna mänsklig intelligens, och inte bara kunna bearbeta informtion supersnabbt utan även uppvisa någon typ av medvetande, också självmedvetande, egen vilja och förnuft. Man skapar på visst sätt sin egen avbild, men med större kapacitet att lagra och bearbeta information. Skulle en sådan människoliknande maskin, en humanoid, även kunna fatta självständiga beslut, baserat på sin sammanlagda informationsmängd, och i långa loppet inte kunna styras av sina programmerare längre? Kan dessa av människan själv skapade och programmerade maskiner utvecklas till att agera självständigt, oberoende av människor och till och med ta över? Skulle maskinerna s a s göra uppror mot sina skapare och bli sina egna ”herrar”?  När det gäller infromationshantering är de ju redan långt överlägsna oss, och vi lär aldrig komma ikapp. En del säger ett bestämt nej på den frågan, andra menar att det på lång sikt kan bli möjligt utan att man riktigt vet hur.

 

Det låter som science fiction, men mycket av det som är en verklighet idag, ansågs vara omöjliga fantasier för hundra år sedan. Ingen vet hur det ska sluta, men i nästa del ska jag b la fundera lite över några verser från Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken, om det möjligtvis kan finnas en fingervisning där om hur det kommer att bli.

Vad är avsikten med dessa inteligenta maskiner, förutom att underlätta vissa typer av arbeten, få snabb tillgång till information och kunskap? Människans strävan efter kunskap och makt har ingen gräns, och i vår tid är frågan om vad som  är sant och verkligt i högsta grad just en fråga om kunskap och makt. Där kan man återigen spåra ursprunget till detta i Eden, och vad som hände där.

 

Vem definierar verkligheten? Vad är sant, och vad är bedrägeri och lögn? Vilka moraliska, om än några, styr vad som sker i vår värld? Vem vinner på detta, och hur ska den enskilda människan förhålla sig till allt som pågår och som man inte kan påverka? Vilka intressen styr egentligen denna utveckling och vem vill ha kontroll för att kunna påverka och i långa loppet även styra oss? Det tål att tänka på, även om det är komplicerade frågor.

 

 

 

Den sista boken i Bibeln knyter samman de teman som funnits från allra första början. Guds vilja att  de människor han skapat som sina avbilder skulle leva i en medveten relation till honom, människornas ovilja till detta, och de övernaturliga mot Gud upproriska makter som gjort och gör allt de kan för att den ska brytas. Det började i Edens lustgård, när ormen, som vi förstår inte tillhör den naturliga världen, ljög och lurade människan över till sin sida. Denna ängel, också skapad av Gud som alla väsen i den andliga världen, ville alltså ha makt och vara förmer än sin skapare. På sätt och vis kan man säga att denne Guds fiende ville göra människan till sin avbild genom att påverka och styra hennes vilja att lyssna på sina lögner, sin förvända verklighetsbild.

 

Sedan dess har lögnen, olydnaden mot Guds goda vilja, synden och döden härskat, men även viljan till makt och kontroll över mänskligheten på alla upptänkliga sätt. I det samhälle som växer fram nu och vars kännetecken intensifieras innan Herren Jesus Kristus kommer tillbaka för att återta sin rättmätiga kontroll och makt över sin skapelse, spelar all teknik en stor roll för att kunna påverka hela jordens befolkning. Det hade inte inte varit möjligt tidigare, men nu går det som bekant att samtidigt kontrollera människor globalt.

 

I skildringen av det antikristliga systemet som står för allt som är emot Gud och hans Kristus, sanningen och rättfärdigheten, talas om att det ska bli möjligt att ”ge livsande åt vilddjurets bild, så att vilddjurets bild till och med kunde tala och låta döda dem som inte tillbad vilddjurets bild.” (kap 13). Uppenbarelsboken är en apokalyptisk skrift som med symboliskt språk lättar en smula på förhänget till vad som kommer att ske i den absolut sista tiden, och jag har skrivit om det i andra inlägg. Men som vi ser handlar det om representation, bild, avbild, och vem som formar, påverkar och utövar kontroll och makt.

Är det Gud själv som är den ende som verkligen har rätt att göra det, eller andra människor och andemakter som söker sin egen ära, egna intressen och makt?

Må vi alla stå emot det som inte kommer från Gud, vår Skapare, Herre och Frälsare, han som älskar oss och vill vårt absoluta väl. Må vi be om vishet att kunna urskilja vad som ligger bakom det vi ser och hör.

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva teologiska reflektioner, men också poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter , liksom mitt konst-och musikintresse, kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

The Center for the Study of New Testament Manuscripts

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive