Offer och övervinnare. Del 1. Josef, Jakobs son.

 

 

 

 

Livet kan vara svårt och fyllt av lidande på olika sätt. Vi är både offer för omständigheter vi inte råder över och andra människors frihet att tillfoga oss skada, men med Guds hjälp kan vi övervinna detta och vända det till något gott. Om det verkar oöverkomligt kan vi i alla fall överlämna saken i Guds hand och vägra låta det onda vinna genom att inte stanna kvar i känslor av hämnd och bitterhet.

 

Gud har från begynnelsen använt det onda för sina syften mitt i en komplicerad värld där människors felaktiga val skapar lidande och problem. Det stora exemplet är naturligtvis Jesus själv, hur justitiemordet på honom- döden på korset-  gav, och ger liv åt syndare. Det var också resultatet av många människors val, men samtidigt i enlighet med Guds frälsningsplan och vishet. Det är förunderligt att se hur Gud har verkat för att genomföra sin vilja i världen i och genom olika människor. Han är en mästare i att förvandla ont till gott, skapa möjligheter i hopplösa situationer. De människor vi läser om i bibeln hade inte hela bilden klar för sig och förstod inte allt. De fick vandra i tro på de löften Gud gett, att han i sin tid och på sitt sätt skulle uppfylla dem. Det är något vi som har hela bilden så tydligt ser, från bibelns första bok till den sista.

 

 

Men hur är det möjligt att övervinna i våra personliga liv? Jag återkommer till den frågan i nästa del.

 

En av de mest fascinerande gestalterna i den bibliska historien är som sagt Josef. Hans liv har mycket att lära oss om Guds försyn och även om hur vi på ett personligt plan kan förhålla oss i motgångar och under svåra omständigheter. En del menar att han på på visst sätt är en förebild till Jesus Kristus själv. Hans liv skildras ingående i Första Moseboken, kap 35-50.

Jag har redan skrivit om honom i denna serie: https://alefochomega.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=3390&action=edit&classic-editor

 

 

+++

 

 

 

De flesta känner väl till historien, annars rekommenderas att läsa igenom hela. Den rymmer allt en god berättelse kan erbjuda av spänning. Som i alla skildringar av patriarkernas liv finns familjekonflikter, svek, prövningar och svårigheter, och i den ett lyckligt slut.  Jag kan inte referera hela hela händelseförloppet, men sammanfattngsvis kan man säga att det handlar om Josefs personliga väg från en lite bortskämd, aningslös och självsäker ung pojke till att bli en mogen man med ett liv i ett annat land, som går från att vara slav till att bli faraos närmaste man. Han blir illa behandlad av sina äldre bröder som gör sig av med honom och han hamnar till slut efter ännu fler svårigheter och orättvis behandling, i faros hov. Han får ansvaret för att förbereda för och hantera den stora svältkatastrof som drabbade hela området på den tiden. Det sker genom Josefs gudagivna förmåga att tyda drömmar på ett korrekt sätt och förmedla Guds praktiska visdom.

 

 

 

Det som löper som en röd tråd genom hela berättelsen är att Herren var med Josef, och han blev en man som lyckades med allt. Utan Guds välsignelse, hjälp och nåd hade det inte varit möjligt. Men Josef fattade också avgörande beslut som visade hans moral och karaktär. Det är fantastiskt att läsa om hur Gud gav honom gåvan att tyda drömmar och hur det ledde honom från förkastelsen till upphöjelsen i Egypten. Det finns fler ”drömmare” i bibeln. Tänk bara på Jesu fosterfar Josef,  hur han leddes att fatta rätt beslut från Gud genom avgörande drömmar. Statsmannen och profeten Daniel fick också gåvan att tyda drömmar, vilket gav honom en unik position i det babyloniska riket.

 

 

 

Hur uthärdade han rent personligt? Det vet vi ju inte men texterna inbjuder alltid till reflektion och lite fantasi. I sina skildringar av det mänskliga livet med allt vad det innebär kan de tjäna som en spegel för oss, att identifiera oss med dem, försöka förstå deras handlande. Samtidigt som de vi läser är frälsningshistoria eftersom Gud var med och använde det som hände för sina långsiktiga mål, att i rätt tid låta sin egen Son födas in i denna släktlinje som löper från Abraham, Isak, Jakob, Josefs bror Juda och vidare, just i det utlovade landet. Det ingick i hans plan för att uppfylla sina löften till Abraham om välsignelsen över hans släkt och i förlängningen alla folk, och landet. Det var en process som skedde i flera steg och Gud verkade bakom det yttre för att av en till synes hopplös och ond situation, skapa något gott, inte bara för den förkastade Josef utan för hela hans släkt.
Kanske bidrog det faktum att han visste sig vara så älskad av sin far, och han anade kanske att han på något sätt var utvald för en uppgift genom de drömmar som sedan också visade sig vara profetiska. Men han visade också prov på en god karaktär och integritet när han blev frestad.
Josef fick ju också rent konkret erfara Guds hjälp i alla situationer.  Gud var med honom under livets värsta stunder, när han blev kastad i brunnen, och i fängelset. Det stora med Josef är att han bevarade sitt hjärta rent också när det vände för honom och han fick en ansvarsfull roll i Egypten. Han måste ha varit inställd på att göra det som var rätt och gott i varje situation, också för andra, något som blir särskilt tydligt i skildringen av mötet med bröderna. Han prövade visserligen sina bröder när de efter decennier återförenades i Egypten, dit de kommit för att köpa säd. Det var nödvändigt för att utröna om de förändrats och om han kunde lite på dem. Men han ville försonas med dem, hjälpa dem och få möta sin gamle far igen.
Kap 47.
Då kunde Josef inte behärska sig längre inför alla som stod omkring honom. Han ropade: ”Gå ut härifrån allihop!” Ingen fick stanna inne hos Josef när han gav sig till känna för sina bröder. 2 Han började gråta så högt att egyptierna hörde det, och faraos husfolk hörde det också.
3 Och Josef sade till sina bröder: ”Jag är Josef. Lever far än?” Men hans bröder kunde inte svara, så förskräckta blev de för honom. 4 Då sade Josef till dem: ”Kom hit till mig.” När de kom fram sade han: ”Jag är er bror Josef som ni sålde till Egypten. 5 Men var inte ledsna och sörj inte över att ni sålde mig hit. Det var för att rädda liv som Gud sände mig hit före er. 6 I två år har det nu varit svält i landet, och det återstår fem år då man varken ska plöja eller skörda. 7 Men Gud sände mig hit före er, för att låta er bli kvar på jorden och hålla er vid liv, till räddning för många. 8 Det är alltså inte ni som sänt mig hit utan Gud. Han har gjort mig till en fader åt farao och till herre över hela hans hus och till härskare över hela Egyptens land.
9 Skynda er hem till far och säg till honom: Så säger din son Josef: Gud har satt mig till herre över hela Egypten. Kom ner till mig. Dröj inte! 10 Du ska få bo i landet Goshen och vara nära mig, du och dina barn och barnbarn, dina får och kor och allt som tillhör dig. 11 Det är fem hungerår kvar, men jag ska sörja för dig så att varken du eller ditt hus eller någon som tillhör dig ska lida nöd. 12 Ni ser ju med egna ögon, min bror Benjamin ser det också med egna ögon, att det är jag som talar till er med egen mun. 13 Berätta för far om all min härlighet i Egypten och om allt ni har sett. Och skynda er att föra far hit ner.” 14 Han föll sin bror Benjamin om halsen och grät, och Benjamin grät vid hans hals. 15 Han kysste alla sina bröder och grät i deras armar. Därefter samtalade hans bröder med honom.
Kap 50:
5 När Josefs bröder såg att deras far var död, sade de: ”Tänk om Josef hyser agg mot oss och ger igen för allt det onda som vi gjort mot honom.” 16 Därför sände de bud till Josef och lät säga: ”Din far sade så här före sin död: 17 Så ska ni säga till Josef: Vi ber dig, förlåt dina bröder deras brott och synd, att de gjort så illa mot dig. Så förlåt nu den synd som din fars Guds tjänare har begått.” Josef grät när han fick deras hälsning.
18 Sedan kom också hans bröder och föll ner för honom och sade: ”Vi är dina slavar.” 19 Men Josef sade till dem: ”Var inte rädda. Skulle jag ta Guds plats? 20 Ni menade ont mot mig, men Gud har menat något gott genom det, för att bevara många människor vid liv. 21 Så var inte rädda. Jag ska sörja för er och era små barn.” Och han tröstade dem och talade vänligt till dem.
Gud har alltså sista ordet i historien. Vi kommer en gång att se hur han arbetat i det fördolda för att skapa något gott genom det onda som kan ha drabbat oss, om vi  bara förtröstar på honom. Det är så mycket vi själva inte kan påverka och som kan hända, men med Guds hjälp behöver det inte förstöra våra liv.
Josef i brunnen. Albertus Pictor.

 

+++

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: