Sedermåltiden och nattvarden.

 

 

Idag på skärtorsdagen firar  kristna över hela världen en speciell nattvardsgudstjänst, när vi ihågkommer hur Jesus, kvällen före sitt lidande och sin död på korset, instiftade det nya förbundet. Påsken var en av de viktigaste högtiderna för det judiska folket som firades till minne av uttåget ur Egypten, och den inleddes med en måltid som symboliserade slaveriet och uttåget till befrielsen genom Guds mäktiga gärningar.

 

När Jesus åt denna sista måltid med sina lärjungar, gav han den också en helt ny mening utifrån sin försoningsdöd på korset och sin uppståndelse. Genom Jesu död öppnades befrielsens väg för alla folk, från syndens slaveri och dödens makt.  Jesus blev själv det oskyldiga lamm som tog all synd på sig i sin död, efter förebilden i Exodus 12, där Guds folk skonades genom att offra ett lamm och stryka dess blod på sina dörrposter när Gud dömde Farao och Egyptens avgudar.

 

+++

 

Evangelisten Lukas skrev:

Kap 22 : Så kom den dag i det osyrade brödets högtid, när påskalammen skulle slaktas. 8 Då sände Jesus i väg Petrus och Johannes och sade: ”Gå och gör i ordning, så att vi kan äta påskalammet.” 9 De frågade honom: ”Var vill du att vi skall reda till det?” 10 Han svarade dem: ”När ni kommer in i staden skall en man möta er. Han bär en vattenkruka. Följ honom till det hus där han går in 11 och säg till husets ägare: Mästaren frågar dig: Var finns det rum där jag kan äta påskalammet med mina lärjungar? 12 Han kommer då att visa er ett stort rum i övre våningen, som är iordningställt. Red till där.” 13 De gick och fann att det var som han hade sagt till dem. Och de redde till påskalammet.

14 När stunden var inne, lade han sig till bords, och apostlarna tillsammans med honom. 15 Och han sade till dem: ”Jag har längtat mycket efter att äta detta påskalamm med er, innan mitt lidande börjar. 16 Ty jag säger er att jag inte kommer att äta det förrän det får sin fullbordan i Guds rike.” 17 Och han tog en bägare, tackade Gud och sade: ”Tag detta och dela mellan er. 18 Ty jag säger er att jag från denna stund inte skall dricka av vinstockens frukt förrän Guds rike kommer.” 19 Och han tog ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: ”Detta är min kropp, som utges för er. Gör detta till minne av mig.” 20 På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod, som utgjuts för er.

 

 

+++

 

Här kan vi lyssna på ett mycket intressant samtal om påskmåltiden mellan några messianska judar, som är professorer i teologi och verksamma inom OneforIsrael. De  arbetar för att nå ut med evangeliet om Jesus till sina landsmän, och har olika projekt för att undervisa om Bibeln. Det är värt att lyssna på deras podcast och titta på deras YouTube-kanal. De når många israeler, och gör det på ett kunnigt, klokt och kärleksfullt sätt.

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: