Den sista, ”hysteriska”, tiden.

 

 

 

I det eskatologiska talet (Matt 24)  kan vi läsa om flera kännetecken på hur den kaotiska och svåra tiden före Jesu återkomst kommer att se ut. Jesus varnade först för bedrägerierna och förbereder lärjungarna inför svår förföljelse, men också om att huvuduppdraget ska fullföljas: evangeliet ska bli predikat för alla folk. Laglösheten och våldets makt kommer att tillta och kärleken kallna,  rådlöshet och fruktan blir allt större inför alla svåra kriser och problem.

Samtidigt gällde Jesu profetiska ord också som en förvarning om den enorma katastrof som inträffade när templet förstördes år 70, efter svåra strider, enormt lidande och stor nöd. Det fanns också sannolikt kristna som flydde till Petra innan belägringen av staden och tempelområdet.

 

Vad gäller det andra som Jesus säger, så har det ju visserligen genom historien alltid funnits perioder av krig, hungersnöd, jordbävningar, konflikter och oro, men intensiteten i allt detta kommer att öka dramatiskt, ju närmre vi kommer tidens slut. De sk födslovåndorna intensifieras och ökar fram till de sista stora omvälvande händelserna som skisseras hos profeterna, de apokalyptiska skrifterna och i Jesu tal om Herrens stora dag.

 

Det har naturligtvis att göra med Israels öde och det antikristliga systemet som tar över helt. Ytterst kommer det att handla om vem man bekänner som den sanne Messias, om man trott på Bibelns vittnesbörd om honom, Jesus Kristus, eller inte älskat sanningen och därför kunnat snärjas av lögn och bedrägeri och istället kommer att hylla Guds motståndare, den laglöse, fördärvets son.

 

 

 

 

 

Jag har skrivit om detta tidigare i flera inlägg, men här ska jag bara koncentrera mig på två grekiska ord i grundtexten som betyder de sista, yttersta dagarna

1 Tim 4:1    Här är det enda tillfället då detta ord används, ὑστέροις καιροῖς, hysterois kairois.

1 Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror2 förledda av hycklande lögnare som är brännmärktai sina samveten.
Här handlar det alltså om avfall från tro och villoandars och onda andars lärors inflytnade. Ju mer man lämnar sund kristen tro, lära och liv, desto mer öppnar man sig för olika typer av bedrägerier, och det finns många varianter av detta.
Det är så träffande, tidsandan är ju ”hysterisk”, präglad av ytterligheter och överdrifter. Det finns extrema  ideologier som vill utplåna alla gränser och många, särskilt unga människor, fångas i ett normupplöst självbeskådande, en nästintill manisk strävan efter att själv definiera verkligheten, också om vad en människa är.   Det finns så många  uttryck för mänskligt uppror mot Guds skapelseordningar vad gäller kön, identitet, moral, i ett gränsöverskridande för dess egen skull, polarisering och konflikter, förvirring och främlingsskap.
Man är inte villig att överlåta sig till, och underordna sig den högsta auktoriteten, Gud själv, och lyda hans ord. Man skapar sina egna normer och lagar utan förankring i själva skapelseordningen.
+++
Ett annat ord används i 2 Tim 3, vilket också är det vanliga och mest förekommande ordet för de sista, och därför yttersta dagarna. Ordet  ἔσχατος, eschatos,  betyder det/den sista.  Här får vi en träffande beskrivning, som också känns igen.

 Du ska veta att i de sista dagarna ἐσχάταις καιροῖς, eschatais kairois,   blir det svåra tider. 2 Människorna kommer att vara egenkära, pengakära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, 3 kärlekslösa, oförsonliga, skvallriga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, 4 falska, hänsynslösa och högmodiga. De kommer att älska njutning mer än Gud 5 och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!

+++

 

För oss alla som väntar på att Jesus snart ska komma tillbaka är det vårt hopp, att allt detta svåra, mörka och onda är tidsbegränsat. Vad vi än måste gå igenom så har det ett slut, och vi  närmar oss det verkliga målet för vårt liv, att få möta vår Frälsare. Det är det dyrbaraste vi har och det håller uppe vårt mod under tiden.

Så här uttrycker aposteln Petrus detta i sittt första brev :

 

 Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far! I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, 4 till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som förvaras åt er i himlen. 5 Med Guds makt bevaras ni genom tron fram till den frälsning som är redo att uppenbaras i den sista tiden.
6 Var därför glada, även om ni nu en liten tid måste utstå olika prövningar. 7 Äktheten i er tro är långt mer värd än guld, som är förgängligt men ändå prövas i eld. På samma sätt prövas er tro för att sedan bli till lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig. 8 Honom älskar ni utan att ha sett honom, och fast ni ännu inte ser honom tror ni på honom och jublar i obeskrivlig, himmelsk glädje 9 när ni nu är på väg att nå målet för er tro: era själars frälsning.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: