Ande och liv. II

 

 

 

 

 

Inledningsvis bara några ord om att Guds namn och Jesu namn egentligen är avledningar av verb, verben för vara  och rädda. Detaljerna om hebreisk grammatik får lämnas därhän den här gången eftersom själva ämnet är ett annat, men det handlar naturligtvis om det Gud uppenbarade som sitt namn för Moses, Jag är den Jag är, JHVH. Namnet Yeshua på hebreiska  betyder just Jahve frälser, vilket vi kan läsa om hos Matteus,  när Herrens ängel i en dröm säger till Josef att ge det barn Maria bar namnet Jesus, ”för han ska frälsa sitt folk från deras synder.”

 

Det sammanfattar på ett underbart sätt vad Gud har gjort/gör för oss, hur han räddar oss från synden som skiljer oss från honom, och från den andliga och eviga döden, och ger oss sitt liv, evigt liv. Det Gud ÄR i sig själv kan vi inte nå eller förstå i sin fullhet, men det han gör för oss visar vem han är. Sedan har vi hela evigheten på oss att uppleva denna verklighet när vi väl är hemma hos honom.

 

I de johanneiska skrifterna är b la liv, kärlek, sanning, ljus centrala begrepp för att beskriva Jesus, och frälsningen framställs också som att gå från död till liv, att få evigt liv genom att tro på honom.  De tecken Jesus gör pekar på denna Guds frälsning både rent konkret i tiden för dem som berördes av hans kraft, och som en eskatologisk verklighet. Han botade människor, undervisade om pånyttfödelsens avgörande betydelse, gjorde mirakler , uppväckte döda, förmedlade liv och kärlek från Fadern.

 

Många andra tecken som inte är nerskrivna i denna bok gjorde Jesus inför sina lärjungar. 31 Men dessa har blivit nerskrivna för att ni ska tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn.

 

Jag återkommer till likheter och skillnader mellan den fjärde evangeliet och de tre synoptiska, som kompletterar varandra och tillsammans fördjupar vår förståelse av vem Gud är för oss.

 

 

 

Giotto. Jesus uppväcker Lasarus

 

 

+

 

Johannes beskriver på ett underbart sätt hur Jesus efter sin uppståndelse visade sig för sina lärjungar. ”.. Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” 22 Sedan han sagt detta, andades han på dem och sade: ”Ta emot den helige Ande! ”

 

Det ord som används i denna vers återfinns bara här, ἐνεφύσησεν,enephysēsen, andades eller blåste på dem. Detta är motsvarigheten till hur Jesus sände ut sina lärjungar hos t ex Matteus och hur Anden kom över församlingen på Pingstdagen i Apostlagärningarna. Det finns olika sätt att uttrycka denna avgörande och rika händelse när den helige Anden gavs till apostlarna, lärjungarna. Detsamma har gällt i alla tider och än idag. Jesus andas in sin Ande i oss, vilket ger oss liv från Gud och utrustar oss till tjänst.

 

Därför kommer väckelsen också från Jesu mun, både när det gäller de ord han talade (”De ord som jag har talat till er är Ande och liv”) , och Anden han förmedlar. Det är bara den helige Ande som förhärligar Jesus, hans liv, död och uppståndelse. Om inte detta är i fokus, verkar en annan ande som inte är från Gud.  Och, det finns mycket andligt bedrägeri i vår tid, vilket jag återkommer till i nästa del.

 

 

När Herren uttalade sitt ”FRID, εἰρήνη eirēnē,  vare med er”, betyder det också att frälsningsverket är fullbordat. Jesus har återställt vår relation med Gud  på korset och i sin uppståndelse, och vi får leva i Guds SHALOM.

 

Här finns en kort sammanfattning av detta viktiga bibliska begrepp:

Månadens reflektion- Shalom!

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: