Inför julen.

 

 

+++

 

Så här års kan vi lyssna på julmusik från olika epoker och länder, och det verkar som om inkarnationen, Guds människoblivande, framkallar de allra vackraste uttrycken i toner hos många kompositörer, av förundran vördnad, tacksamhet, lovsång och kärlek. Även konstnärer som skildrat Kristi födelse verkar ha presterat sitt yttersta av skicklighet och inlevelse när de fångat den heliga stunden i Betlehem med den nyfödde Jesus vilande i sin mor Marias famn.

 

Ett nyfött barn kan ju som ingenting annat beröra det djupaste i oss och framkalla starka känslor, kärlek, ömhet, vilja att beskydda, förundran och tacksamhet. Så mycket mer då inför detta barn som är Guds egen Son.

 

Hur många gånger vi än sett krubbor och andra framställningar av Kristi födelse och begrundat julevangeliet, kommer vi nog aldrig att fullt kunna uppskatta det oerhörda som skedde vid konceptionen, när jungfrun Maria i enlighet med Faderns beslut och ord blev havande genom den helige Andes kraft, och när Sonen föddes. Maria fick nåd att bära och föda Guds Son och svarade med de ord som är en förebild för alla troende: Jag är Herrens tjänarinna. Låt det ske med mig som du har sagt.

 

Det förblir ett mysterium som bara Gud vet hur det verkligen gick till, på samma sätt som det var med skapelsen. Vi kan utsäga bibelorden men hur det kunde ske förblir ett mysterium, men att det skedde kan vi däremot vara förvissade om och prisa Gud för. Det är universums och mänsklighetens största händelse, att den Evige Guden på ett så konkret och personligt sätt träder in tid och rum. Hans stora gåva till oss är Sonen, att han blir en av oss, kommer oss så nära och visar att tillvarons innersta och djupaste verklighet är Guds kärlek, hans livgivande närvaro.

 

Hans Son blir människa för att visa oss vem Gud är, och bjuda in oss till gemenskap med sig. Gud skapade världen, älskade världen tillbaka till sig genom sin Son, som när han föddes in i denna värld också blev utlämnad åt människor med allt vad det innebar, samtidigt som Faderns vilja skedde i allt.

 

Det betyder allt för oss varje dag och i evighet, att Guds egen Son blev människa. Jesus är Gud med oss, Immanuel. Vi är inte ensamna, inte utlämnade åt ett tomt och kallt universum, där meningslöshet och död har sisa ordet.  Nej, det är Gud själv som skriver historia. Han har inte bara skapat allt utan verkar fortsatt i historien efter sin vilja och plan. Bakom allt som sker styr hans goda hand , även om världens skeenden är, och alltid har verkat, svåröverskådliga, kaotiska och mycket svåra för så många människor i olika slags lidanden.

 

 

+++

 

Profetiorna fullbordades när den exakta tiden var inne för Guds ingripande, miraklet skedde och historien förändrades för alltid. Gud själv som skapat världen blev dess absoluta centrum när hans Son föddes in i den. Nu finns en ständig möjlighet till verklig räddning för oss alla, hopp om evigt liv hos Gud, frid, glädje och gemenskap med honom själv och med många syskon över hela världen i Guds stora familj.  Frid är en så oerhört dyrbar gåva från Gud till oss. Vi får denna frid, vi som helt utan egen förtjänst har fått det rätt ställt med Gud som hans förlåtna och älskade barn.

Änglarna proklamerade att Guds frid skulle komma in i den som alltid oroliga, smärtfyllda världen, eftersom Fridsfursten fötts.

Ära åt Gud i höjden, och frid på jorden bland människor som han älskar.”

Ingenting kan liknas vid den i världen, ingenting är heller starkare än den. Den är grundad i Gud själv, i vad han har gjort för oss, och påverkas inte av våra omständigheter. Frid omnämns över fyrahundra gånger i Bibeln. Gud säger det om och om igen till oss: Min frid ger jag dig. Frukta inte, tro på mig. Den är grundad i Guds handlande: Han själv har räddat oss och gjort oss till sina, för tid och evighet. Det är vårt liv, vår trygghet, vår framtid och vår största glädje.

Trots det råder ofrid, krig, våld och nöd som vi vet, och kommer att göra så tills Fridsfursten Jesus Kristus kommer tillbaka med sitt eviga rike av bestående fred, rättfärdighet, godhet och sanning. Människor väljer ständigt ofridens väg, att skada och förstöra livet för andra, och offren för detta är oräkneliga. Men hoppets ljus har kommit in i denna mörka värld, och det kan inget mörker, ingen ondska, släcka.  Och snart kommer förhoppningsvis Jesus tillbaka.

Vi kan bistå medmänniskor i nöd med förbön, pengar, konkreta insatser och hjälp. Varje insats är viktig i det lilla.

 

+++

Vacker julsång

 

 

 

Frågan är inte heller när Jesus verkligen föddes. Det är mer troligt att det var i september, men det förändrar ingenting, det viktiga är naturligtvis att det skedde. Det vi får veta i NT är fullt tillräckligt för att vi ska kunna tro på detta tillförlitliga vittnesbörd av evangelisterna.

Det finns ett antal apokryfiska evangelier som inte godkändes som kanon, och de handlar om Jesu mor Maria, och utgörs av legender om hennes födelse, liv och himmelsfärd. De ligger till grund för den mariologi som växte fram i de katolska och ortodoxa kyrkorna, och som gör Maria till någon hon själv antagligen inte skulle känt igen sig i.

Hennes ödmjuka och överlåtna person ville ge Gud äran och inte framhäva sig själv, hon pekade alltid på sin Son, det är om honom allt handlar.

Kanon är måttstocken för  av Gud inspirerade skrifter och rättesnöret för kristet liv och lära.  Man kunde mäta sanningshalten i andra skrifter som skrevs senare och som kan betecknas som gnostiska eller apokryfiska. De refererar till de nytestamentliga skrifterna, men förvränger och lägger till innehåll av legendarisk karaktär. Jag återkommer till detta längre fram

 

 

 

 

Vacker melodi!

 

ENGLISH TEXT: O great mystery, and wonderful sacrament, that animals should see the new-born Lord, lying in a manger! Blessed is the Virgin whose womb was worthy to bear Christ the Lord. Alleluia!

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: