Från Påsk till Pingst.

 

Nådastolen. Albertus Pictor.

 

 

Vi befinner oss i en speciell tid av sammanhängande högtider, mellan Påsk, Pesach och Pingst, Shavuot (sju veckor efter påsk) med förebilder i de judiska högtiderna i Gamla Testamentet.  Vi har nyss ihågkommit Jesu himmelsfärd och om några dagar är det dags för Pingst, den femtionde (pentekoste) dagen efter Påsk. Jag har skrivit om den helige Ande och pingsten tidigare, b la här  https://alefochomega.com/tag/den-helige-ande/ , om ni vill läsa mer om den tredje personen i Gudomen.

 

 

Allt hänger ihop och handlar om olika aspekter av Guds frälsande gärningar för sitt judiska folk och för alla som skulle komma till tro på Israels Gud och hans Messias, vår frälsare Jesus. Det började naturligtvis med Sonens människoblivande, inkarnationen, när Gud själv kom in i världen för att uppenbara vem han verkligen är och visa sin stora kärlek till oss. Under sin offentliga tjäns,t som varade lite drygt tre år, undervisade Jesus om Guds rike, botade sjuka och gjorde många mirakler för att bekräfta att han var den utlovade . Efter uppståndelsen var Jesus kvar fyrtio dagar innan han återvände till sin Fader och sin rättmätiga plats vid hans sida, himmelsfärden, då han fortsatte han att undervisa sina lärjungar om Guds rike och förbereda dem för Andens ankomst. Det skedde tio dagar därefter. Den tiden har traditionellt varit en särskild tid av bön, vilket alltid är en bra idé att söka Gud på ett särskilt sätt påminna sig om Guds stora gärningar för vår skull.

 

Gud inledde sin stora plan för mänskligheten med förbundet med Abraham och  vidare genom det judiska folkets historia, där befrielsen och uttåget från slaveriet i Egypten är den absoluta viktigaste händelsen. Ett lamm skulle slaktas till påsk och blodet strykas som ett beskydd på dörrposterna till de hus där folket befann sig när Guds domsagerande över Egyptens gudar och dess förhärdade farao( som menade sig vara en gud)  kulminerade. När Jesus sedan dog på korset och utgjöt sitt blod fullbordades denna förebild, han var det sanna påskalammet. Då förlossades vi alla från värre bojor än ett yttre slaveri- syndens och dödens destruktiva bojor.

 

Sedan följer laggivningen på Sinai, där folket fick nogranna föreskrifter om hur de skulle leva som hans helgade folk. De fick hans ord som ett ljus till vägledning.

Pingsten var ursprungligen en skördehögtid där man firade just den goda skörden , men också en påminnelse om att folket fick Guds dyrbara ord och att Guds Ande skulle kunna ta sin boning i människors ande, som renats från synd genom påskalammets blod, och som fått Guds ord till sig, som också renar samt förnyar sinnet. I profeten Jeremias bok (kap 31:31)  står det att Gud skulle skriva sin lag i människors hjärtan, vilket bara är möjligt genom Andens inneboende i oss. När Gud kommer på insidan av oss kan han verka inifrån vår ande och påverka hela vår varelse. Det är den yttersta meningen och målet med vårt liv, att få bli uppfyllda av Guds Ande som hans älskade och förlåtna barn. Det har Jesus gjort möjligt för oss genom sin död och uppståndelse, något som Fadern i sin visdom planerade redan innan världens skapelse.

 

 

Efesierbrevet kap 1.  Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen! 4 Han har utvalt oss i honom före världens skapelse till att vara heliga och fläckfria inför honom. 5 I kärlek har han förutbestämt oss till barnaskap hos honom genom Jesus Kristus, efter sin goda viljas beslut,6 till ära och pris för den nåd som han har skänkt oss i den Älskade. 7 I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder, tack vare den rika nåd 8 som han lät flöda över oss med all vishet och insikt. 9 Han har låtit oss få veta sin viljas hemlighet enligt det beslut han har fattat i Kristus, 10 den plan som skulle genomföras när tiden var inne: att sammanfatta allt i himlen och på jorden i Kristus.
11 I honom har vi också fått vårt arv, förutbestämda till det av honom som utför allt efter sin viljas beslut, 12 för att vi som först har satt vårt hopp till Kristus ska bli till hans ära och pris. 13 I honom har också ni, när ni hörde sanningens ord, evangeliet om er frälsning, i honom har också ni, när ni kom till tro, fått den utlovade helige Ande som ett sigill. 14 Anden är ett förskott som garanterar vårt arv, att hans eget folk ska befrias, till hans ära och pris.

 

Gud är en helig Gud, och de tre personerna i Gudomen är ett  och verkar i enlighet med samma vilja och kraft. Jesus uppenbarade Fadern genom sitt liv, och den helige Ande var med från början av Jesu liv, från konceptionen till uppståndelsen. Jesus förberedde för att Anden skulle komma över de troende som Hjälparen. Läs gärna Johannes evangelium kap 14-16.

 

 

 

 

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: