Att leva av Guds ord. 3

 

 

 

 

 

Det finns en klar linje från GT till NT om villkoren för förbundsfolkets förhållningssätt till Gud. De ska leva av Guds ord sagt, ledas av det han sagt. Vi lär känna den Evige Guden, den upphöjde Herren, genom det han talat. Han har beslutat att göra sig själv känd genom sina ord och sina gärningar. Om inte Gud uppenbarat något av vem han är skulle vi inte veta något om honom. De viktigaste orden till Israels folk och som återkommer i nästan alla böcker i GT är uppmaningen att verkligen höra och ge akt på Herrens ord, vara trogen förbundet och inte tillbe andra gudar.

 

 

Vad betyder det i praktiken att leva av Guds ord? Att läsa och ständigt meditera över det så att det blir en del av oss. Enkelt uttryckt är det näring för vår andliga människa, som ger god hälsa och styrka, som bygger upp vår invärtes människa. Vi behöver äta närinsrik mat för vår fysiska kropp, få stimulans till själen genom naturen, kultur, kunskap osv. Men för själva inriktningen på vårt liv och dess djupaste innehåll måste vi ha vägledning från vår Skapare för att komma rätt. Vad är sant om Gud och oss själva? Hur kan vi lära känna Gud och leva i enlighet med hans vilja ?

 

 

Genom att läsa Bibeln kan vi förstå Guds sätt att se på världen. Med hans ord levande i vårt hjärta kan vi också ledas av hans Ande i våra personliga liv. Det är stort privilegium att Gud har velat kommunicera med oss på ett begripligt sätt. Det är naturligtvis människor som skrivit ner orden, men Guds Ande inspirerade dem. Därför är Guds ord Ande och liv, de förmedlar liv och ljus till oss. Mer om det i nästa inlägg.

 

 

 

5 Mos 30.

 

Det bud som jag i dag ger dig är inte för svårt för dig, och det är inte långt borta. 12 Det är inte i himlen, så att du behöver säga: ”Vem vill för oss stiga upp till himlen och hämta det åt oss och låta oss höra det, så att vi kan följa det?” 13 Ordet är inte heller på andra sidan havet, så att du behöver säga: ”Vem vill för oss fara över till andra sidan havet och hämta det åt oss och låta oss höra det, så att vi kan följa det?” 14 Nej, ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta, så att du kan följa det.
15 Se, jag lägger i dag fram för dig livet och det goda, döden och det onda, 16 då jag i dag befaller dig att älska Herren din Gud att vandra på hans vägar och hålla hans bud och stadgar och rådslut, för att du ska leva och föröka dig och för att Herren din Gud ska välsigna dig i det land dit du kommer för att ta det i besittning. 17 Men om ditt hjärta vänder sig bort och du inte vill höra, och om du blir förledd och tillber andra gudar och tjänar dem, 18 så förklarar jag för er i dag att ni förvisso ska förgås. Ni kommer inte att leva länge i det land dit du drar över Jordan för att komma och ta det i besittning.
+++
Paulus citerar fån detta bibelsammanhang i sitt brev till församlingen i Rom, kap 10. Han tolkar dem i ljuset av det nya förbundet i och genom Jesus Kristus. Så är det genomgående i de nytestamentliga skrifterna, det gamla förbundets skrifter förklaras i ljuset av evangelium.
Kristus är lagens fullbordan, till rättfärdighet för var och en som tror. 5 Mose skriver om den rättfärdighet som kommer av lagen: Den människa som håller buden ska leva genom dem. 6 Men rättfärdigheten som kommer av tron säger: Fråga inte i ditt hjärta: Vem ska stiga upp till himlen? – alltså för att hämta ner Kristus – 7 eller: Vem ska stiga ner i avgrunden? – alltså för att hämta upp Kristus från de döda.
8 Vad säger den då? Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta, alltså trons ord som vi predikar. 9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herrenoch i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 11 Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam. 12 Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme Herre, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. 13 Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.