Marias och Sakarias lovsånger, Simeon och profetissan Hanna.

 

Maria inspirerades med all säkerhet av Hannas lovsång i 1 Sam 2. Det oerhörda budskap hon fått höra av ängeln Gabriel sätts in i sitt stora sammanhang genom att det tolkas i ljuset av Skrifterna och Guds löften till Israel. Den här texten tar udden av varje tanke på att hon skulle vördas som  ”himmelens drottning”, ”Kyrkans moder” osv., titlar som lagts på Jesu mor i historien, men som helt saknar biblisk grund.

 

I sin lovsång är hon tvärtom fullt medveten om att hon själv behövde en Frälsare och att hon visserligen ska kallas salig av alla släkten, men enbart för att den Mäktige gjort stora ting med henne. Det handlar om Gud själv, och inte henne, annat än som Guds ödmjuka, lydiga tjänarinna.

 

På latin börjar lovsången med Magnificat, och har tonsatts av många kompositörer genom århundradena. Här kan ni lyssna på J S Bachs underbara stycke: https://www.youtube.com/watch?v=EsUWG2axB3w&t=17s

 

 

 

46 Då sade Maria:

Luk 1Min själ upphöjer Herren 47 och min ande jublar över Gud, min Frälsare 48 för han har sett till sin tjänarinnas ringhet. Från denna stund ska alla släkten kalla mig salig,49 för den Mäktige har gjort stora ting med mig och hans namn är heligt.50 Hans barmhärtighet varar från släkte till släkte över dem som vördar  honom.

 

51 Han har gjort väldiga gärningar med sin arm, han har skingrat dem som har stolta hjärtan och sinnen. 52 Härskare har han störtat från deras troner, och de enkla har han upphöjt.53 Hungriga har han mättat med sitt goda,och rika har han skickat tomhänta bort. 54 Han har tagit sig an sin tjänare Israel och tänkt på att vara barmhärtig 55 mot Abraham och hans barn till evig tid, så som han har lovat våra fäder.”

 

 

+++

 

 

 

När Sakarias väl fick mål i mun och blev uppfylld av Anden, utbrast också han i en mäktig lovsång :

 

 

Hans far Sakarias blev uppfylld av den helige Ande och profeterade och sade68 ”Välsignad är Herren, Israels Gud, som har besökt och återlöst sitt folk! 69 Han har rest för oss frälsningens horn i sin tjänare Davids hus, 70 så som han för länge sedan lovat genom sina heliga profeters mun71 frälsning från våra fiender och från alla som hatar oss. 2 Han har visat barmhärtighet mot våra fäder och tänkt på sitt heliga förbund, 73 den ed han gav vår fader Abraham: 74 att vi, frälsta från våra fienders hand, skulle få tjäna honom utan fruktan, 75 i helighet och rättfärdighet inför honom alla våra dagar. 
76 Och du, barn, ska kallas den Högstes profet, för du ska gå före Herren och bana väg för honom. 77 Du ska ge hans folk kunskap om frälsningen, med förlåtelse för deras synder 78 genom vår Guds barmhärtiga kärlek. Så ska en soluppgång från höjden besöka oss, 79 för att lysa över dem som sitter i mörker och dödsskugga och styra våra fötter in på fridens väg.”
Lukas nämner den helige Ande många gånger i sitt evangelium, liksom han gör i Apostlagärningarna. Vi får tack vare honom veta mer om dessa personer, Sakarias, Elisabet, Maria, Simeon och Hanna, vilket kompletterar övriga evangelister. Det är mycket troligt att han fick uppgifterna från Jesu mor själv.
Rembrandts fantastiska målning.
+++
Efter det att Jesus Kristus (Messias på hebreiska, som betyder ”den Smorde”) fötts i Betlehem berättar Lukas också om två fromma människor som hela sitt liv väntat på hans födelse under bön och fasta. Texterna talar för sig själva, men påpekas kan, att även här understryks hur Guds löften i sitt förbund går i uppfyllelse, inte bara för Israels folk utan även för ”hedningarna”, de icke-judiska folken. Jesu födelse innebär tröst, frälsning och ljus. Maria fick ett profetisk ord från den gamle Simeon om att hon skulle lida, inte enbart kanske när hon stod vid korset utan även under hela Jesu tjänst, som skulle väcka väcka så mycket motstånd.
”I Jerusalem fanns en man som hette Simeon. Han var rättfärdig och gudfruktig och väntade på Israels tröst, och den helige Ande var över honom. 26 Av den helige Ande hade han fått en uppenbarelse att han inte skulle se döden förrän han sett Herrens Smorde 27 Ledd av Anden kom han till templet, och när föräldrarna bar in barnet Jesus för att göra med honom som man brukade enligt lagen, 28 tog han honom i sina armar och prisade Gud och sade:
29 ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem i frid, så som du har lovat,
30 för mina ögon har sett din frälsning 31 som du har berett inför alla folk:32 ett ljus med uppenbarelse för hedningarna och härlighet för ditt folk Israel.”
33 Hans far och mor förundrades över det som sades om honom. 34 Och Simeon välsignade dem och sade till hans mor Maria: ”Se, han är satt till fall och upprättelse för många i Israel, och till att vara ett tecken som väcker motstånd. 35 Också genom din själ ska det gå ett svärd. Så ska många hjärtans tankar uppenbaras.”
+++
Här läser vi om denna trogna själ, som tjänat Herren under så många år genom att fasta och be dag och natt:
36 Där fanns också en profetissa, Hanna, Fanuels dotter av Ashers stam. Hon hade kommit upp i hög ålder. I sju år hade hon fått leva med sin man efter sin tid som jungfru, 37 och nu var hon änka, åttiofyra år gammal. Hon lämnade aldrig templet utan tjänade Gud med fastor och böner natt och dag. 38 Just i den stunden kom hon fram och prisade Gud och talade om honom för alla som väntade på Jerusalems frälsning.
39 När de hade fullgjort allt som var bestämt i Herrens lag, återvände de till Galileen och sin hemstad Nasaret. 40 Och pojken växte och blev starkare och fylldes av vishet, och Guds välbehag vilade över honom.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.