Ett saligt möte mellan Elisabet och Maria.

 

 

Lukas skildrar detta historiska och vackra möte mellan de två havande kvinnorna. Elisabet är mycket äldre och representerar genom den son hon ska föda både det gamla och det nya förbundet. Maria är en mycket ung jungfru, oerfaren och mänskligt sett mer utsatt och sårbar än sin äldre kusin. Hon var utvald att ta emot Guds eget unika och livsskapande Ord, bära Sonen i sin späda kropp och föda fram honom. Maria representerar det nya förbundet genom vilket Gud fullbordar sina löften i det gamla, och verkar för framtiden och in i evigheten.

 

Ödmjukheten är det som präglar henne, från början till slutet. Hon ville aldrig vara i centrum utan pekade alltid på Jesus, böjde sig alltid under Guds vilja. Det är också något vi läser mellan raderna, om den glädje och tacksamhet,  förundran/undran, oro och smärta hon säkert kände så många gånger under sitt liv som mor till Jesus. Hon var ju med ända till slutet. Maria var bara en människa och förstod säkert inte hela betydelsen av hennes sons livsuppgift, och vad han måste gå igenom i sitt lidande och sin död. 

 

Som ofta är fallet i Bibeln får vi inte veta så mycket om detaljerna, och vi skulle säkert vilja veta vad dessa två samtalade om under de tre månader de var tillsammans. Det är lätt att förstå vilket stöd Elisabet var för Maria på alla sätt, hon skyndade sig ju till henne efter bebådelsen. Det måste också har varit så stort och mirakulöst för Elisabet att ha sin Herres blivande mor hos sig. Båda dessa kvinnor tillhörde med all säkerhet den skara av fromma judar som väntade på Guds ingripande i en för dem svår tid. De höll fast vid löftena att Israels befriare, deras Messias, skulle komma, och kände säkert till en del av Skrifterna , men förstod inte allt som skulle ske.

 

 Här är texten:

Luk 1 . I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud 27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Hon var trolovad med en man som hette Josef och som var av Davids släkt, och jungfruns namn var Maria. 28 Ängeln kom in till henne och sade: ”Gläd dig, du som fått nåd! Herren är med dig.” 29 Men hon blev förskräckt av hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda.30

 

39 Vid den tiden bröt Maria upp och skyndade till en stad i Juda bergsbygd. 40 Där gick hon in i Sakarias hus och hälsade på Elisabet.41 När Elisabet hörde Marias hälsning, spratt barnet till i hennes moderliv. Hon blev uppfylld av den helige Ande 42 och ropade med hög röst: ”Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt! 43 Men varför händer detta mig, att min Herres mor kommer till mig? 44 När ljudet av din hälsning nådde mina öron spratt barnet till i mig av glädje. 45 Och salig är du som trodde, för det som Herren har sagt dig kommer att gå i uppfyllelse.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.