Månadens reflektioner- december.

 

 

 

 

 

 

 

Varför är jag en kristen? 

 

Det finns flera svar på denna fråga, varav det första är viktigast: Gud ville det. Han vill att du som läser detta också ska bekänna Jesus som din Herre och bli frälst. En kristen människa är en som tagit emot Guds kärlek,  blivit förlåten och född på nytt . Alla har sin berättelse om hur de sökte och fann Gud, eller egentligen om hur Gud sökte och fann dem. Det är alltid lika fascinerande att höra sådana vittnesbörd. Ofta har kristna bett och vittnat om sin tro för den person som sedan överlämnar sig till Gud. 

 

Så var det för mig. Jag hade ingen som helst kristen bakgrund och visste nästan ingenting om Gud eller Bibeln. Men tack vare några skolkamrater, som vid olika tillfällen berättade om sin tro på Jesus och säkert bad för mig, tog jag äntligen emot Jesus i mitt liv.  Det är något jag är mycket tacksam för, att de tog sin viktigaste uppgift på allvar, att be för sina medmänniskor och sprida evangeliet.

 

Ett andra svar är alltså att jag själv ville bli en kristen, som en törstande i öknen ville ha vatten, en vandrare komma hem. 

 

 

 

+++

 

 

Ytterligare ett svar är att jag i de stora livsfrågorna fick de mest förnuftiga och rimliga svaren på våra existentiella problem : Gud, som skapat allt, blev själv människa och löste det för oss oöverstigliga problemet med vår synd och skuld, vår bortvändhet från honom, och även besegrade döden för oss.  Ingen filosofi, ideologi, religion, mänskliga förklaringsmodeller kan möta hjärtats längtan efter nåd, frid och kärlek, det är bara en personlig Gud som kan möta oss på djupet. Han bjuder varje människa till personlig gemenskap med sig själv. Gud är sanningens källa, ja Sanningen själv. Det är ytterst sanningen vi söker, förhoppningsvis är det så, och den som verkligen söker Sanningen finner till sist Jesus, som är Sanningen. Vi får naturligtvis inte svar på alla varför , men han har visat vem han är, vad han vill, och vilka vi är och kan bli i Kristus. 

 

 

Ett tredje svar är vissheten om att aldrig vara ensam och utan hopp. Även om vi lider på olika sätt i världen är vi framför allt inte ensamma, det är det viktigaste. Jesus är med oss, i enlighet med sitt löfte. Att lida och sörja utan Gud är hopplöst och svårt, men med Gud är det uthärdligt och alltid hoppfyllt. Att leva utan att veta vem man ska tacka för livet, för allt, för alla goda gåvor, är tomt.  Relationen till vår Skapare och Herre är det viktigaste, i goda och onda tider Att hålla fast vi honom är vår fasta tillflykt när allt annat vacklar . 

 

 

 

 

+++

 

 

Hur mångfaldiga är inte dina verk, Herre!

Med vishet har du gjort dem alla,

jorden är full av vad du har skapat.” (Psaltaren 104:24).

 

Vi människor förmår inte se mer än en springa av ljusets spektrum. Vi kan använda mikroskop och har lärt oss mycket om kemi och biologi, men ser ändå inte livets stora mysterium. Människan kan blicka långt ut i kosmos med teleskop, men förstår ändå inte hur allt hänger ihop med de stora krafterna i universum och den märkliga kvantmekaniken. Så många frågor är ännu obesvarade. Hur kunde biologiskt liv ”utvecklas” till intelligent, självmedvetet liv i oss människor utan Guds ingripande? Vad består universum av egentligen? Vad är mörk materia och energi? Det finns så många teorier och spekulationer inom vetenskapen. Jag återkommer till detta intressanta ämne.

 

Vi har fått lära oss så otroligt mycket de senaste 200 åren om vår värld inom de olika vetenskaperna,vilket bara ger mer ära till vår Skapare och som gör oss ännu mer tacksamma och trygga i tron på honom. Vi gläder oss över all skönhet, all detaljerad design som får hela livets väv att fungera på ett så underart sätt. Men som vi vet är sorgligt nog många livsmiljöer hotade, djur och natur far illa. Hela skapelsen suckar och våndas verkligen, men också den skall befrias en dag.

 

 

+++

 

 

Trots alla spår av Skaparens hand och hans försyn får vår längtan och våra frågor om mening och mål inga svar i den materiella världen och vi kommer aldrig att veta och förstå hur allt hänger ihop. Allt Gud skapat är mirakulöst, något jag ska återkomma till i kommande inlägg.  Men med Guds Ord i hjärtat behöver vi inte fråga hur vi ska söka i himlen eller nere på jorden..

 

 

 

Men rättfärdigheten som kommer av tron säger: Fråga inte i ditt hjärta: Vem ska stiga upp till himlen? – alltså för att hämta ner Kristus – 7 eller: Vem ska stiga ner i avgrunden? – alltså för att hämta upp Kristus från de döda.8 Vad säger den då? Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta, alltså trons ord som vi predikar. 9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 11 Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam.12 Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme Herre, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. 13 Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.14 Men hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur ska de kunna höra om ingen predikar? 15 Och hur ska några kunna predika om de inte blir utsända? Som det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet!16 Men alla ville inte rätta sig efter evangeliet. Jesaja säger: Herre, vem trodde vår predikan?17 Alltså kommer tron av predikan och predikan genom Kristi ord.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.