Månadens reflektioner-juni.

 

 

 

 

 

Gud vill ju att vi ska tro på honom, vilket innebär att hålla hans ord för sant, lita på och förtrösta på honom i goda såväl som onda tider. Det är naturligtvis en förutsättning för att lära känna honom: Utan tro är det omöjligt att behaga Gud, för den som kommer till Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom. (Hebr 11:6). 

 

När Jesus kommer tillbaka och vi får nya himmelska kroppar efter uppståndelsen kan vi ”se” honom ansikte mot ansikte. Men under de villkor som råder nu är han lika verklig trots det, och blir det för trons blick och för hjärtats tillit. Vi tror för att vi har hört hans ord och förhoppningsvis erfarit hur han på olika sätt drar oss till sig i våra personliga liv. Det är Guds ord som skapar tro i våra hjärtan, inte några fromma förhoppningar eller positivt tänkande.

 

Men hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur ska de kunna höra om ingen predikar? 15 Och hur ska några kunna predika om de inte blir utsända? Som det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet! 16 Men alla ville inte rätta sig efter evangeliet. Jesaja säger: Herre, vem trodde vår predikan? 17 Alltså kommer tron av predikan och predikan genom Kristi ord.” (Rom 10) 

Tvivel drabbar oss alla ibland av olika slag. Det kan handla om otillräcklig kunskap som gör att vi inte är befästa i sanningen, men det kan åtgärdas genom att få ställa sina frågor öppet och ärligt och få svar, samt bibelstudier.

 

Det finns ett tvivel som går mer på djupet och är existentiellt, vilket är svårare. I det fallet rör det sig om bristande förtroende, besvikelse, förtvivlan. Man tycker sig inte ha fått hjälp  eller fått vänta för länge på bönesvar. Man kan t ex plågas av långvarig sjukdom, outhärdliga omständigheter i livet som påverkar relationen till Gud. Livet är svårt och det kan vara en kamp ibland att bevara tilliten till Gud i mörka tider. Det är verkliga problem vi alla kämpar med. Men eftersom det är Gud som bär oss, håller trons grund i alla situationer.

 

Jakob skriver: ” Den som tvivlar liknar havets våg som drivs och piskas av vinden. ” Så är det, tvivlet lossar på våra förtöjningar i Gud själv. Han är ju som själva urberget, Klippan, som förankrar oss i det bestående. Annars driver vi ut på stormig hav utlämande till omständigheterna. Hans trofasthet är själva grunden för vårt liv. Gud vet vad vi går igenom och ger oss nåd att orka med och även se ljusglimtarna  varje dag.

 

Jag återkommer tilldetta tema längre fram.

 

+++

 

 

 

Vägen är lång och svår ibland och går igenom ökenlandskap. Därför har Gud berett rastplatser för oss :”Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. Han vederkvicker min själ” (Psaltaren 23). Det sistnämnda ordet är שׁוּב (shuv), som har flera betydelser; att föra tillbaka, förnya, uppliva, uppfriska, trösta, ge ny kraft.

 

 

Vår reskost sörjer Herren också för när vi ber om vårt dagliga bröd; det är allt vi behöver till kropp och själ för att leva, näringsrik föda. Vi får äta av hans goda i hans närvaro, inför hans ansikte.. Det är inför honom, i honom, som vi lever, andas, rör oss och är till.

 

Varje morgon sköljer vår Fader undan gårdagens sand, misslyckanden, synder, smärtor med sitt livgivande vatten och sin friska vindfläkt. Jesus har gjort det möjligt genom sin försoning som både bringar förlåtelse, helande och upprättelse. Anden kommer med liv och hans aktivitet symboliseras av både vatten och vind. Vatten är en absolut förutsättning för livet och vinden ser vi inte men känner den. Så är det med den helige Ande i våra liv. Han är osynligt närvarande för att hjälpa oss att tro, att förbli i Kristus, att bli ständigt uppfyllda av liv, ljus, kraft och Guds kärlek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+++

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.