”Arbeta med fruktan och bävan på er frälsning”.

Dessa verser i Filipperbrevet är intressanta på flera sätt. 
12 Därför, mina älskade, ni som alltid varit lydiga, inte bara när jag var hos er utan ännu mer nu när jag inte är hos er: arbeta med fruktan och bävan på er frälsning13 för det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske14 Gör allt utan att klaga och tveka 15 så att ni blir fläckfria och rena, Guds oskyldiga barn mitt i ett falskt och fördärvat släkte, där ni lyser som stjärnor i världen 16 när ni håller fast vid livets ord.
 
Vi vet ju och tror fullt och fast på att vi är frälsta av nåd och inte genom våra gärningar. Det är helt klart att Jesus gjort allt för att vi ska befrias från domen som hade drabbat oss p g a våra synder. Genom sin död på korset tillintetgjorde han mörkrets alla makter och den eviga döden som är den totala separationen från levande Gud. Vi är förlåtna och kan leva inför Guds ansikte som hans älskade barn, upprättade och helade. I Jesus har vi allt vi behöver som människor för att leva det liv vi är skapade för att leva.
Det är ett oerhört hoppingivande budskap att arbeta ut det som Jesus gjort för oss. Det är ett verkligt livsprojekt som sträcker sig in i evigheten och som lönar sig som inge annan strävan gör.
Men samtidigt vet vi alla av smärtsam erfarenhet att det ändå tar så lång tid att förändras, förvandlas. Vi är ju nya skapelser i Kristus, men den gamla människan gör sig påmind i svårigheterna att övervinna synd, komma ur invanda mönster, bli lösta från sår och trauman. 
 
Hur gör vi då när vi arbetar på vår frälsning? Vi utgår som alltid från Guds Ord i tro och samverkar med det i våra konkreta liv i praktisk handling. Ta t ex detta med förlåtelsen. Gud vill att vi ska leva i förlåtelse och när vi varje gång det behövs förlåter någon (som kanske inte ens bett om det) blir Guds vilja en verklighet i oss och vi börjar förändras. Här måste påpekas att förlåtelsen kan vara en process som ibland tar tid, särskilt när det gäller svåra övergrepp och skador som tillfogats någon.
Gud är nådig och god och hjälper oss att kunna förlåta om vi åtminstone vill vilja det, samtidigt som han läker såren och tröstar. Samma princip gäller för alla områden vi kämpar med, tvivel, fruktan, oro, bekymmer, smärta, bitterhet osv. Om vi tar Ordet på allvar kan vi med hjälpa av det och med den helige Andes bistånd, helt öppet och ärligt inför vår Fader börja arbeta med det i oss som står emot hans vilja. Ärlighet och ödmjukhet är nog det viktigaste, att vi erkänner hur illa vi kan ha det, hur svårt det kan vara, och ber om hjälp och att han ska segra i vår personliga kamp.  Paulus skriver ju att det är Gud som verkar i oss, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ske ske. Gud har gjort detta möjligt genom att Jesus ödmjukade sig på korset för vår frälsnings skull.
Vi ser ju att meningen börjar med ”Därför”, vilket alltså syftar tillbaka till den inledande verserna i kapitlet. Vi ska likna Jesus, bli hans efterföljare. Det kan endast ske genom att Gud verkar i oss genom sitt Ord och sin Ande. Därmed kan vi betjäna vår nästa och verka för Guds rike, samtidigt som vi renas och befrias till att bli helade människor i Guds kärlek. Vi kan då lysa som stjärnor i världen när vi återspeglar hans ljus, hans godhet och nåd. 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.