Att älska Gud av hela sitt hjärta.

kors
I Bibeln är det ett bud att älska Gud. När Jesus tillfrågades av en laglärd om det största budet i lagen svarade han att det var att älska Gud och sin nästa som sig själv. På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna (Matt 22:37 ff).
Hur är det möjligt för oss att älska Gud? Vi får hjälp att förstå det av flera texter. Som alltid ska bibeltexterna som hör ihop läsas och förstås tillsammans för att vi ska få fram den fulla betydelsen.
Jesus utgick från Femte Moseboken 6:4, vilket kallas den judiska trosbekännelsen, Shema:  ”Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en  Och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av all din kraft.
Vi får veta lite mer om hur detta i Femte Moseboken 30:6:
 
”Herren, din Gud, skall omskära ditt hjärta och dina efterkommandes hjärtan, så att du älskar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ. Då ska du få leva. ”
Guds ingripande är alltså nödvändigt för att människan skall kunna älska Gud. Han gör något i det innersta, som gör det möjligt för en syndig människa med sig själv som centrum i universum, att vidga sitt hjärta och vända det mot Herren sin skapare. Att älska Gud handlar om en viljeinriktning, att erkänna behovet av honom och ge honom det tack och den lovprisning han är värd.
 
Den fulla förklaringen får vi i NT, och den här gången b la hos Paulus i Kolosserbrevet 2:
 
 I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur 12 och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda
13 Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser 14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. 
 
+++
Omskärelsen var det gamla förbundets yttre tecken på kroppen, som Abraham och hans efterkommande skulle iaktta. Det läser vi om i Första Moseboken 17:

”Gud sade ytterligare till Abraham: Du skall hålla mitt förbund, du och dina efterkommande från släkte till släkte. 10 Och detta är det förbund mellan mig och dig och dina efterkommande som ni skall hålla: Alla av manligt kön hos er skall omskäras. 11 Ni skall skära bort er förhud som tecken på förbundet mellan mig och er. 12 Släkte efter släkte skall ni omskära alla av manligt kön bland er när de är åtta dagar gamla, både den som är född i huset och den som köpts för pengar från något främmande folk och som inte är din ättling. 13 Den som är född i ditt hus och den som du köpt för pengar skall omskäras. Mitt förbund skall vara på ert kött som ett evigt förbund. 14 Men en oomskuren av manligt kön, en som inte fått förhuden bortskuren, han skall utrotas från sitt folk. Han har brutit mitt förbund.”

Den hjärtats omskärelse som det talas om i Femte Moseboken är mer framåtsyftande. Gud visste att hans egendomsfolk inte skulle kunna hålla lagen och därför var Guds frälsningsplan att själv omskära deras hjärtan. Det handlar naturligtvis om en inre förvandling, som profeterna Jeremia och Hesekiel också talar om. Människan skulle därmed  helhjärtat kunna omvända sig till Gud och leva i  gemenskap med honom, präglad av lyssnande, villighet att göra Guds vilja och överlåtelse.
Genom Jesu död befrias vi från syndens makt, eller som Paulus uttrycker det: Vi blev omskurna med Kristi omskärelse, då vi avkläddes vår syndiga natur. Det är inte helt enkelt att förstå. Vad är Kristi omskärelse? Jag tror vi måste förstå det som den omskärelse Kristus gör möjlig genom sin död för oss, den han ger oss när vi blir avskurna från vår syndiga natur.
Paulus kopplar ihop den kristna förståelsen av omskärelsens djupaste betydelse med dopet. Vår gamla syndiga natur dör, begravs och uppstår till nytt liv i Kristus, i och genom dopet. Vi uppväcks med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda.
Vi var alla döda genom våra överträdelser och oomskurna natur, och blir gjorda levande genom Kristus och det oerhörda som skedde när han förlät oss alla våra synder och utplånade vårt skuldebrev.
+++
Slutsatsen blir att vi kan älska Gud eftersom Han först har älskat oss, som evangelisten Johannes skrev: ”Vi älskar därför att han först har älskat oss.” ( I Joh brevet 4:19).
Allt är nåd och gåva. Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, som Fadern sände efter Jesu fullbordade försoningsdöd. Mer om detta i nästa del.
Paulus skrev:
 8Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. 9 När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen. 10 Ty om vi, medan vi var Guds fiender, blev försonade med Gud genom hans Sons död, hur mycket säkrare skall vi då inte bli frälsta genom hans liv, när vi nu är försonade. 11 Men inte bara det, utan vi gläder oss i Gud genom vår Herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har tagit emot försoningen.”

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: