Bibeln som vittneslitteratur. Inledning.

 

 

 

 

Det finns något som heter vittneslitteratur och det har varit och är oerhört viktigt när det gäller att bevara kunskapen om vad som hänt i historien. Man har samlat vittnesbörd från dem som verkligen var med när det hände och detta utgör en garanti för att sanningen ska bevaras och är ett fundament mot lögner och förvanskning av fakta.

 

Det pågår ett krig om sanningen på många fronter och vittnesbörden är centrala på alla sätt. Vi kan naturligtvis inte se Gud själv med våra fysiska ögon, men de människor som hörde och såg honom tala och agera under historiens lopp är de vittnen vi behöver. De hade absolut inga egenintressen i att förmedla detta. De vann ingenting själva på detta, utan fick tvärtom ofta lida inför en oförstående och fientlig omvärld.

 

 

 

Bibelns böcker är också ett slags vittneslitteratur. Människor som var med för tusentals år när de största och mest avgörande händelserna i världshistorien inträffade har vittnat om vad de sett och hört. Vi kan lita på att deras vittnesbörd om det viktigaste vi behöver veta om vår Skapare, Frälsare och Herre är sant.

 

+++

 

Jag ska reflektera över olika bibelböcker i serien.

 

Vad gäller Nya Testamentet så är det en så stor rikedom att ha fyra evangelier, fyra vittnen, som berättat om samma viktiga händelser men också tillfört egna iakttagelser så att det tillsammans blir en rik återgivning av det viktigaste Jesus sade och gjorde, även om det säkert är som Johannes skrev i slutet av sitt evangelium:

 

24 Det är den lärjungen som vittnar om detta och har skrivit detta, och vi vet att hans vittnesbörd är sant. 25 Jesus gjorde också mycket annat. Om varje händelse skulle skrivas ner, tror jag att inte ens hela världen kunde rymma de böcker som då skulle skrivas.

 

Johannes betonar på andra ställen i sina skrifter att han var med, såg, hörde och skrev ner det som skedde för oss, för att vi skall tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att vi genom tron skall ha liv i hans namn. (Joh 20:31). Det är själva huvudsyftet med Guds ord,  att vi ska komma till tro.Det

 

 

+++

 

 

Jag ska i en serie ta upp flera exempel på detta från Bibeln och börjar med Lukas, som både skrev evangeliet som bär hans namn och Apostlagärningarna. För honom var detta viktigt att betona att han tagit reda på fakta av de ögonvittnen som var med under hela Jesu offentliga tjänst. Han måste även ha träffat Jesu mor Maria  och fått reda på många viktiga detaljer som bara hon kände till.

Kanske träffade Lukas också Johannes döparens mor Elisabeth, eller så han fick genom Maria höra om de underbara händelserna kring Johannes´ födelse

 

Han var läkare och gick metodiskt till väga när det gällde att ta reda på fakta om Jesus och strukturera dem på ett överskådligt sätt. Han var den ende av NT:s författare som inte var jude, vilket ger en ytterligare och viktig dimension till helheten. Lukas betonade lite olika saker jämfört med den andra evangelisterna, och har även helt eget material.

 

Han inleder sitt evangelium med följande ord:

 

Många har sammanställt en skildring av de händelser som har fått sin uppfyllelse ibland oss, 2 enligt vad de som redan från början var ögonvittnen och ordets tjänare, har meddelat oss. 3 Sedan jag noga efterforskat allt från början, har jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, ädle Teofilus, 4 för att du skall veta hur tillförlitlig den undervisning är som du har fått.

 

 

och Apostlagärningarna så här:

 

1 I min förra skrift, käre Teofilus, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde, 2 fram till den dag då han blev upptagen till himlen, sedan han genom den helige Ande hade gett sina befallningar åt apostlarna som han hade utvalt. 3 Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar lät sig ses av dem och talade med dem om Guds rike. 4 Vid en måltid tillsammans med apostlarna befallde han dem: ”Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. 5 Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.”

 

Fortsättning följer!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.