Den välsignade leken. I

20151009_144639.jpg

Vad kännetecknar oss människor? Det kan man förstås säga mycket om, men här är bara några aspekter av vad det innebär att vara människa. Vi tänker, talar, bygger relationer och gemenskaper i kärlek och samhörighet, söker mening och mål och finner vår djupaste tillhörigheten hos Gud. Vi skapar och gläds åt skönheten i natur och kultur, arbetar och betjänar vår medmänniska, inhämtar kunskap och färdigheter, planerar, och … vi leker.

Vi lär genom att leka från barnsben och fortsätter som vuxna att lära genom fantasi och kreativt tänkande.

Trots livets påfrestningar och svårigheter behåller vi förhoppningsvis förmågan att leka, ha fantasi och se på saker med humorns välbehövligt distanserade blick genom hela livet. Det är oerhört viktigt. Ur leken och fantasin föds nya sätt att se på oss själva och omgivningen. Den skapar delaktighet och utbyte, utmynnar ofta i arbete eller idéer. Den ger livsglädje och bevarar vår förmåga att förundras.

Gud gav oss dessa förmågor till kommunikation och relation, skapande och lekande. Det är inte bara människobarn som lär sig genom att leka, utan alla djur. Leken är universell och alla kan delta. Den är inbjudande och kreativ, den förenar människor över alla gränser.

+++

Det finns en speciell text i Ordspråksboken 8, som beskriver Visheten i begynnelsen:

…”då fostrades jag såsom ett barn hos honom, då hade jag dag efter dag min lust och min lek inför hans ansikte beständigt; jag hade min lek på hans jordkrets och min lust bland människors barn” . (1917 ).
Det är en helt annan översättning i Sv Folkbibeln.

Utan att gå in på alla detaljer om Visheten så ser vi att det finns rum för lek inför Gud. Det hebreiska ordet som översätts med ”lek” i 1917 betyder också behag, jubel, glädje, שַׁעֲשֻׁעִים .    Det är ett oerhört positiv ord och återfinns på 9 ställen i Bibeln.

Gud fröjdar sig över sin skapelse och särskilt över oss. Vi får leva som hans älskade barn i Andens frihet och glädja oss i honom.

När Jesus återvänder till jorden, som den Herre och Kung han är, kommer jublet och lättnaden över att ondskan och lidandet är förbi att vara utan slut. Det är svårt att föreställa sig, men vi kommer att leva i den salighet som Guds fullkomliga närvaro innebär. Inför Guds ansikte är salighet, gemenskap, lovprisning utan slut, dans, kanske också lek?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.