Den välsignade leken. I

20151009_144639.jpg

Vad kännetecknar oss människor? Vi tänker, talar, skapar,  bygger relationer och gemenskaper i kärlek och samhörighet, inhämtar kunskap och färdigheter, planerar, söker och finner Gud (eller blir sökta och funna av Gud egentligen)    och… leker.

Förhoppningsvis behåller vi förmågan att leka, ha fantasi och humor genom hela livet. Det är oerhört viktigt. Ur leken och fantasin föds nya sätt att se på oss själva och omgivningen. Den skapar delaktighet och utbyte, utmynnar ofta i arbete eller idéer.

Som skapade till Guds avbild återspeglar vi något av Guds väsen, även om syndafördärvet har påverkat oss negativt. Gud ger oss dessa förmågor till kommunikation och relation, skapande och lekande. Det är inte bara människobarn som lär sig genom att leka, utan alla djur. Leken är universell och alla kan delta. Den är inbjudande och kreativ.

+++

Det finns en speciell text i Ordspråksboken 8, som beskriver Visheten i begynnelsen:

…”då fostrades jag såsom ett barn hos honom, då hade jag dag efter dag min lust och min lek inför hans ansikte beständigt; jag hade min lek på hans jordkrets och min lust bland människors barn” . (1917 ). Det är en helt annan översättning i Sv Folkbibeln.

Utan att gå in på alla detaljer om Visheten så ser vi att det finns rum för lek inför Gud. Det hebreiska ordet som översätts med ”lek” i 1917 betyder också behag, jubel, glädje ( שַׁעֲשֻׁעִים ).    Det är ett oerhört positiv ord och återfinns på 9 ställen i Bibeln.

 

Gud fröjdar sig över sin skapelse och särskilt oss. När Jesus återvänder till jorden som den Herre och Kung han är, kommer jublet, glädjen, lättnaden och firandet med sång och dans att vara utan slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.