Betlehem, ”brödhuset”. Om vår Frälsares födelse.

 

KLM_OL800

(Konstverket är av Eva Spångberg )

 

Det finns ingen så väl planerad födelse som Jesu födelse. Redan före världens skapelse hade Gud tänkt ut sin plan, att låta sin egen Son komma till vår sargade värld för att visa sin kärlek och rädda mänskligheten.

Gud började genomföra detta när han utvalde och kallade Abraham och hans efterföljare, b la David.

Gud talade sedan genom sina profeter, om sin Messias och Kung, Frälsaren,  som skulle komma för att befria sitt folk inte bara från politiskt förtryck utan från så mycket mer: från slaveriet under syndens och dödens lag.

 

Allt var så noga planerat av Gud.  Han hade valt ut den unga flicka som skulle bli Jesu mor, den välsignade Maria, i  exakt rätt tid och på rätt plats. Gud hade verkat mirakulöst tidigare genom att b la göra det möjligt för Sara att bli havande vid hög ålder, då det mänskligt sett var omöjligt.

 

Allt Gud har gjort i frälsningshistorien är övernaturligt, även om det är ”normalt” för honom att skapa liv genom sitt Ord. För oss är det mirakulöst och övernaturligt, att Gud talade till jungfrun Maria genom ängeln Gabriel och det skedde så som han sagt. Hon blev havande genom den helige Ande. (Luk 1:26-38).

 

Men så har som sagt Gud verkat från begynnelsen, när han skapade universum, när han lät de ofruktsamma bli havande i Abrahams släktlinje, när han förde ut sitt folk från slaveriet i Egypten och delade Röda havet, mättade sitt folk i öknen osv.

 

Bibeln är en berättelsen om Gud, som enligt sin natur handlar mirakulöst och övernaturligt från vårt perspektiv. Ingen s k gud eller människa kan göra det den sanne Guden har gjort. Han är totalt och absolut unik. Han skapar liv, uppväcker döda, gör helande-under, mättar folkskaror, förlåter synder, befriar från synd, fördärv och död, föder människor på nytt genom sin Ande och gör dem till sina egna barn.

 

+++

 

 

Tillbaka till Betlehem! Det var en liten stad där en del redan hänt i judafolkets historia.

Namnet betyder ”Brödhuset”. Profeten Mika förutsade att det var där Messias, Herren skulle födas. ”Men du Betlehem, Efrata, som är så liten bland Juda tusenden, från dig skall det åt mig komma en som skall härska i Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar”. (5:2).

 

Den omnämns flera gånger i Bibeln. I b la Ruts bok och när profeten Samuel kom dit för att finna en ersättare efter Saul, och det blev den yngste sonen som vallade sina får på kullarna utanför byn. Ingen trodde att han skulle bli utvald, men Gud ser till hjärtat och visste vem han skulle välja och efter prövningar och lidanden blev David kung i landet. Därför kallades Betlehem också Davids stad. Kung David var en av många förebilder till Jesus Kristus själv, som sammanfattade och uppfyllde Skrifterna.

 

Det var andra herdar som hundratals år senare fick höra änglasången och den första proklamationen från himlen om Frälsarens födelse. Jesus sade också om sig själv att han var den gode herden. Det är ett motiv som återkommer på flera ställen i Bibeln, Gud som herden som vakar över sitt folk och tar hand om det, men som även reser upp människor att göra det.

 

 

När Guds Son föds sker det i den enklaste miljö man kan tänka sig,  där hans Son sover sin första natt i en krubba, som djuren åt ur.  Gud verkar i det lilla och oansenliga, för att göra sitt mirakel, som visar att det bara är han som verkar. Det är likadant när Fadern uppväcker Jesus från de döda på tredje dagen. Ingen människa är inblandad i Guds verk. Det är hans eget. Därför är det bara han som ska ha all ära, pris och lov i evighet för det han gjort.

 

Sonen fanns hos Fadern i evighet, men blev människa för vår skull, för att uppenbara Guds ofattbart stora kärlek och rädda oss tillbaka till honom.

 

Betlehem betyder som sagt ”brödhus” och det är djupt betydelsefullt att det var där Jesus föddes, han som kom med liv och frälsning till oss.

Jesus sade om sig själv i Joh 6: 33 ” Guds bröd är det bröd som kom ner från himlen och ger världen liv.” Vidare sade han: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta” .

I Betlehem kom Gud oss så nära genom sin Son, att han själv blev vårt liv. Han fyller alla behov och mättar oss med sin närvaro.

 

Han vill att vi öppnar vårt hjärta för honom och gör honom till vår personlige Herre och Frälsare. Han vill att vi överlämnar oss till honom nu och i all evighet.

 

Vi instämmer i änglakören : ”Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, till människor hans välbehag”. (Luk 2:14). 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.