”Om inte om hade varit”. Del VIII. Guds räddningsplan i historien.

 

 

 

Nu avslutar jag denna sammanfattning av patriarkernas liv och hur Gud verkade med sin försyn i  den konkreta historien. Det finns något som heter kontrafaktisk historia. Det är en litterär genre där man arbetar med alternativ till historien. Hur hade dett sett ut om inte det eller det andra inträffat? Med andra ord : ”Om inte om hade varit”. För fortsättningen på den bibliska historien förutsätter att alla de inblandade agerade som de gjorde och att t o m de händelser som såg ut att motsäga Guds goda vilja ändå vägdes in i helheten och tjänade Guds syften.

 

Om inte Josefs bröder hade sålt honom till ismailiterna, skulle han aldrig kommit till Egypten, vilket var Guds mål och vilja med hans liv och hela folkets.

Och om inte  Josef stått emot den frestelse Potifars hustru utsatte honom för, skulle han inte hamnat i fängelset där han mötte bagaren och hovmästaren och tydde deras drömmar, vilket då inte hade gett honom möjligheten att i förlängningen komma inför farao och tyda hans drömmar. Det i sin tur ledde till att han upphöjdes och fick en nyckelroll i riket och så småningom kunde låta sin egen far och hans bröder med familjer fly undan hungersnöden och komma till Egypten.

 

Man kan till och med dra det så långt, att om Gud inte sedan hade visat sin suveräna makt över den mäktige farao och över de gudar man tillbad i Egypten, skulle folket inte så småningom kunnat erövrat  löfteslandet, där efter 1 500 år den verklige Befriaren, Guds Messias, skulle dö och uppstå i den totala segern över alla makter som var upproriska mot Gud själv. Vi skulle idag inte ha kunnat vara kristna. Det var det yttersta målet för Guds räddningshistoria, att hans egen Son skulle födas in i ett folks historia och sammanhang, som förberetts under årtusenden.

 

Gud arbetade stegvis med att bana vägen för detta och samverkade med de människor han utvalt att bära hans kallelse och välsignelse. Inte ens deras synder, svagheter och felsteg hindrade Gud från att samverka allt till det bästa, för att hans plan skulle fullbordas. Men det har alltid funnits trofasta människor som bevarat sitt hjärta och sin  trofasthet gentemot Herren och där kan vi hämta inspiration. En människas liv och vandring med Gud betydde och betyder fortfarande mycket för Guds rike och för andra människors bästa.

 

Så allting hänger samman, från början till slut.

 

Vi ser dessa händelsekedjor som rymmer några människors svek och en människas ståndaktighet, uthållighet och trofasthet, och hur detta kunde utgjorde förutsättningarna för att Guds vilja skulle ske med Israels folk. Hela släkten måste komma till Egypten och de skulle i sin tur växa i antal där. Fortsättning följer sedan med Moses och befrielsen av Israels barn ur slaveriet i Egypten, något jag återkommer till i nästa avdelning.

 

Gud kan använda allt detta för att genomföra sin plan. Men det förutsätter som sagt att en människa var villig att bli orättvist behandlad, lida och förkastas. Josef klarade prövningarna med Guds hjälp och bevarade sitt hjärta från hämndbegär och bitterhet. Han bevarades också i tron och förtröstan på Gud i sina svåraste stunder och kunde sedan, när tillfället gavs, ta emot den vishet från Herren han behövde för att tolka faraos drömmar på rätt sätt.  Den av bröderna förkastade brodern blev deras räddare. Brödern ångrade sig och bad om förlåtelse och  de försonades. Tack vare honom kunde hela familjen återförenas och överleva hungersnöden.

 

Den gamle Jakob fick återse sin älskade son. När han skulle välsigna Josefs söner upprepades det som skett med honom själv, när pappa Isak skulle välsigna honom och tvillingbrodern Esau. Det var Esau som föddes först och som då egentligen skulle få den välsignelse som tillkom den förstfödde, men som vi vet lurade Jakob till sig välsignelsen. Här blir det så att den skumögde Jakob välsignade den yngste sonen Efraim framför Manasse. Jakob fick en profetisk insikt, när Josef försökte rätta till misstaget, och sade: ”.. Men hans yngre bror skall ändå bli större än han och flera folk skall härstamma från honom” (48:19).

 

Vi ser återigen Guds osynliga hand i detta, liksom i alla de händelser som rymmer så mycket dramatik och spännande historia rent mänskligt sett.

 

Jag återkommer längre fram till hur Josef var en förebild till Jesus Kristus.

Författare: gunjk

Några av mina stora intressen är att studera Bibeln och att skriva, dels teologiska reflektioner, men även poesi. Jag tar också gärna del av naturvetenskaplig forskning, och särskilt då i relation till kristen tro. Dessa olika aspekter kommer till uttryck på min hemsida, alefochomega.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sentinel Apologetics

Med Bibeln i centrum från början till slut.

John Lennox - News & Events

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Svenska Evangeliska Alliansen

Med Bibeln i centrum från början till slut.

ONE FOR ISRAEL Ministry

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Med Bibeln i centrum från början till slut.

D.A. Carson Posts – The Gospel Coalition

Med Bibeln i centrum från början till slut.

Dr. Michael Heiser

Med Bibeln i centrum från början till slut.

What's Happening...?

helping you to know & to survive

%d bloggare gillar detta: